Slik lager du sushi-ris

Det er flere gode grunner til å ha eddik på sushi-risen, smaken er bare en av dem.

IKKE GLEM DETTE: For at risen skal bli perfekt til sushi, er det viktig å gi den dressing. Det er faktisk risdressingen, sushi-su, som har gitt sushi navnet. Vis mer Vis mer

Dinside God ris er minst like viktig som god fisk når du skal lage sushi.

De lærde strides om akkurat hvor navnet sushi kommer fra og hva det betyr, men felles for alle forklaringene vi har fått er at det spiller på navnet på den sursøte eddikdressingen man har på risen, sushi-su.

Ingen ris med sushi-dressing - ingen sushi.

Eddik

Det er flere årsaker til at du må ha sushi-su på risen, og den viktigste er at ris fort blir bedervet.

- Når folk blir matforgiftet av sushi, er det gjerne fisken som får skylden, men det viser seg at det ofte er risen som er synderen, forteller Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon.

Dette er i tråd med Mattilsynets advarsler mot å spise avkjølt ris.

- Når risen oppbevares i romtemperatur (over 10 grader) kan naturlig forekommende bakterier av arten Bacillus cereus, som har overlevd kokingen, vokse og formere seg. Enkelte av dem kan produsere kraftige giftstoffer. Disse giftstoffene er ekstremt stabile, og selv om du koker eller steker risen etterpå vil giftstoffene ikke uskadeliggjøres, heter det på Mattilsynets nettsider.

IKKE GLEM DRESSINGEN: Sursøt dressing, laget på eddik, sukker, og gjerne salt, gir sushirisen den karakteristiske smaken. Tradisjonelt tilberedes sushiris i trau av ubehandlet tre, men du kan fint bruke andre boller eller kar. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
IKKE GLEM DRESSINGEN: Sursøt dressing, laget på eddik, sukker, og gjerne salt, gir sushirisen den karakteristiske smaken. Tradisjonelt tilberedes sushiris i trau av ubehandlet tre, men du kan fint bruke andre boller eller kar. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Tradisjonelt ble ikke eddikdressingen ble tilsatt bare for å sette smak på risen, eddik har konserverende og bakteriedrepende egenskaper, og er rett og slett en gammel måte å unngå å bli matforgiftet.

Slik lager du sushi-ingefæren selv

Slik klargjør du sushirisen

Selv om kokt ris ikke bør oppbevares i romtemperatur er det ingen grunn til panikk.

- Når du har kokt risen, er det smart å avkjøle den raskt. Ha den ut av gryta og over i et kar eller en bolle som ikke er varm, og rør litt i den, så blir den fortere kald, sier Chung.

Han har tidligere fortalt hvordan du ser at sushirisen er god, og hvordan du koker den, og i videoen over viser han hvordan du klargjør risen for sushi.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.