Slik lager du tortilla

Du har ikke vært i Spania før du har spist tortilla.

OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren. Foto: Erik Hannemann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||  Du kan ikke si du har vært i Spania om du ikke har spist tortilla.Det er det samme som å si at du har vært i Spania om du ikke har laget paella.

Eller spansk skinke (den beste spanske skinka heter...). Det er også godt gjort å unngå å spise tapas. I det hele tatt er Spania full av kulinariske klassikere som man vil angre bittert på om man oppdager for sent i livet.

Tenk deg selv om 75-åring og du får servert en perfekt tortilla for første gang: - Hva? Hæ? Hvorfor har ingen fortalt meg om det her før?

Hvordan lage tortilla? Det er ikke noen heksekunst å lage en god tortilla, selv om det nok er mange spanske husmødre som gjerne vil beholde mystikken rundt denne kulinariske giganten.

Noen spørsmål må man dog stille seg:

- Skal det være løk i?

- Skal jeg fjerne oljen når potetene er ferdige?

- Skal jeg koke potetene først?

Mine svar er:

- Ja, løken setter god smak (trenger du flere argumenter?)

- Ja, ellers blir det for mye.

- Nei, det er ikke nødvendig.

Omkring disse spørsmålene er det stor uenighet. Det er også et sentralt spørsmål i tortilla-kretser om man skal bruke hvitløk eller ikke. Det er antakelig å gå utenom konvensjonene, men personlig har jeg ikke noe i mot det.

Clotilde Dusoulier:

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Framgangsmåten min er enkel: Del potetetene i like store biter (så ikke noen biter brennes og andre sliter med å kokes igjennom). Stek dem i masse olje til de er ferdige sammen med løk. Bland inn egg,stek til det stivner, snu den og spis.

Ett- c-moment Når du lager en tortilla er det ett c-moment du må beherske. Det handler om å snu omeletten. I Spania har de laget egne redskaper for denne øvelsen. De ser ut som grytelokk av tre. Men en tallerken duger lenge: Legg den opp-ned på omeletten (det gjør ikke noe om den er litt for stor, men bør ikke være mye mindre enn selve omeletten), plasser hånden på tallerken og vend rundt i én rask bevegelse. Så sklir du omeletten ned i stekepanna igjen og steker den ferdig (bare et lite minutt).

PS I Mexico betyr tortilla lefse og ikke omelett (her finner du de beste meksikanske oppskriftene).

Vinn tur for to til Italia, følg Sjuve på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Her finner du de beste tapasene

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Tortilla Forrett/smårett

Tortilla

INGREDIENSER:

2 stk potet, medium store
1 stk løk (ikke for stor)
4 stk egg
salt og pepper
2 dl olivenolje

FREMGANGSMÅTE:

Begynne med å skrelle potetene og skjære dem i terninger. Pass på at bitene får omtrent like stor størrelse.

Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
Ha i nesten all oljen i en stekepanne og varm den opp på middels sterk varme.

Ha i potetbitene. Stek dem i noen minutter før du har i løken (som trenger mindre tid om den er skåret i tynne skiver). Pass på at potetene steker jevnt ved å røre om i stekepannen.

Når potetene er stekt gjennom og fått en lett gyllen farge, fjern potetene med hullsleiv og legg dem på kjøkkenpapir (for at det ikke skal bli for oljete).Tøm oljen ut av stekepannen.

Knegg eggene i en bolle og visp dem. Ha i potet- og løkblandingen. Ha resten av oljen i stekepannen. Hell i eggeblandingen. Dytt det ned og utover i pannen til det er jevnt fordelt. Ha på salt og pepper.

La det steke til det begynner å sette seg, ca 7-8 minutter. Når det er stivt nok, legg et eller en tallerken på stekepanna.

Legg håndflaten på tallerken. Vipp det hele rundt slik at omeletten havner på tallerken. Skli den ned i stekepannen igjen og la det steke et minutt til før du serverer straks.

Kokk: Christopher Sjuve

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer