Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik lager du tortilla

Du har ikke vært i Spania før du har spist tortilla.

OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ TORTILLA: Vis respekt for denne spanske klassikeren. Foto: Erik Hannemann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  Du kan ikke si du har vært i Spania om du ikke har spist tortilla.Det er det samme som å si at du har vært i Spania om du ikke har laget paella.

Eller spansk skinke (den beste spanske skinka heter...). Det er også godt gjort å unngå å spise tapas. I det hele tatt er Spania full av kulinariske klassikere som man vil angre bittert på om man oppdager for sent i livet.

Tenk deg selv om 75-åring og du får servert en perfekt tortilla for første gang: - Hva? Hæ? Hvorfor har ingen fortalt meg om det her før?

Hvordan lage tortilla? Det er ikke noen heksekunst å lage en god tortilla, selv om det nok er mange spanske husmødre som gjerne vil beholde mystikken rundt denne kulinariske giganten.

Noen spørsmål må man dog stille seg:

- Skal det være løk i?

- Skal jeg fjerne oljen når potetene er ferdige?

- Skal jeg koke potetene først?

Mine svar er:

- Ja, løken setter god smak (trenger du flere argumenter?)

- Ja, ellers blir det for mye.

- Nei, det er ikke nødvendig.

Omkring disse spørsmålene er det stor uenighet. Det er også et sentralt spørsmål i tortilla-kretser om man skal bruke hvitløk eller ikke. Det er antakelig å gå utenom konvensjonene, men personlig har jeg ikke noe i mot det.

Framgangsmåten min er enkel: Del potetetene i like store biter (så ikke noen biter brennes og andre sliter med å kokes igjennom). Stek dem i masse olje til de er ferdige sammen med løk. Bland inn egg,stek til det stivner, snu den og spis.

Ett- c-moment Når du lager en tortilla er det ett c-moment du må beherske. Det handler om å snu omeletten. I Spania har de laget egne redskaper for denne øvelsen. De ser ut som grytelokk av tre. Men en tallerken duger lenge: Legg den opp-ned på omeletten (det gjør ikke noe om den er litt for stor, men bør ikke være mye mindre enn selve omeletten), plasser hånden på tallerken og vend rundt i én rask bevegelse. Så sklir du omeletten ned i stekepanna igjen og steker den ferdig (bare et lite minutt).

PS I Mexico betyr tortilla lefse og ikke omelett (her finner du de beste meksikanske oppskriftene).

Vinn tur for to til Italia, følg Sjuve på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Her finner du de beste tapasene

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Tortilla Forrett/smårett

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!