Slik lager du uramaki - vrengte makiruller

Kan du lage maki, kan du lage uramaki. Vi viser deg hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dinside Når man lager maki, ruller man ris og fisk eller grønnsaker inn i et tangark.

Vil du imponere litt ekstra, lager du makirull med risen utenpå.

PÅ LANGS: Agurk, avokado og krabbekjøtt (evt crab sticks) legges på nori-arket. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
PÅ LANGS: Agurk, avokado og krabbekjøtt (evt crab sticks) legges på nori-arket. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Slike bakvendtlandmakiruller kalles uramaki, og det mest kjente eksempelet er kanskje California rolls med krabbe eller crabsticks, agurk og avokado eller tempura rolls, med friterte scampi og avokado.

Det ser imponerende ut, men det er omtrent akkurat like lett som å lage maki.

Når du lager uramaki er det ekstra viktig å dekke sushimatten med plastfolie, ellers er det helt umulig å rengjøre den etterpå.


Syv smarte tips for å lykkes med maki-rullene

Beregn ekstra ris Fordi du dekker hele tangarket med ris, ikke bare to tredjedeler, må du beregne mer ris enn når du lager standard maki.

URAMAKI: Her med laks og agurk, rullet i sesamfrø. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
URAMAKI: Her med laks og agurk, rullet i sesamfrø. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Vi bruker vanligvis cirka 200 gram ukokt sushiris til tre makiruller.

Hvor mye ris du bør beregne er uansett avhengig av hvor mye fyll du planlegger å ha i rullen, og hvor store ruller du planlegger å lage.

SESAM SESAM: Avslutt med å vende rullen i et fat med sesamfrø. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
SESAM SESAM: Avslutt med å vende rullen i et fat med sesamfrø. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Bordskikk: Slik spiser du sushi

Lag sushi selv Det er ikke vanskelig å lage sushi, men det kan være greit å ta med seg et par små triks på veien.

I en serie videoer på Dinside viser Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon, hvordan du enkelt kan lage sushi selv:

Slik velger du og koker sushiris

Slik prepper du sushiris

Slik lager du maki

GJØR DET SELV: I videoen over viser Wilson Chung hvordan du lager sushi selv. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
GJØR DET SELV: I videoen over viser Wilson Chung hvordan du lager sushi selv. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

CALIFORNIA ROLLS

Ekte fusion-sushi, som passer som introduksjon for dem som er litt var for rå fisk.

Her kan du bruke kokt krabbekjøtt (det hvite, gjerne klokjøtt), eller crab sticks.

Noen liker å dele nori-arkene i to når de lager California rolls, for litt mindre munnfuller - da må du kutte tilsvarende på mengden ris og sushi-su

Holder til fire ruller.

Du trenger:
500 gram sushiris
1 dl sushi-su
4 nori-ark
100 gram hvitt krabbekjøtt (renset) eller 8 crab sticks
0,5 stor avokado
0,3-0,5 agurk
sesamfrø

Slik gjør du:

1. Kok sushirisen. Avkjøl, og ha på sushi-su.

2. Mens risen koker, kan du klargjøre resten. Del den halve agurken i to på langs, og skrap ut frøene med en skje. Skjær agurken i lillefingertykke staver.

3. Del avokadoen i to, og skjær i mellomtykke skiver.

Se de smart avokadotriksene: Slik unngår du at avokadoen blir brun.

4. Del nori-arkene i to.

5. Pakk inn sushimatten i plastfolie.

6. Strø et tynt lag med sesamfrø på en tallerken som er stor nok for et halvt nori-ark.

7. Når risen er ferdig avkjølt og preppet, kan du begynne rullingen, slik det er beskrevet i videoen over: legg norien på matten med den matte siden opp. Dekk med ris.

8. Ta et godt tak i nori-arket, og snu det rundt, slik at risen er ned mot den foliedekkete matten.

9. Legg krabbefyll, agurk og avokado på norien, på langs.

10. Ta tak i matten og rull sammen, jevnt og fast.

11. Legg makirullen på tallerkenen med sesamfrø, og rull forsiktig rundt til det er et jevnt lag med sesamfrø.

12. Skjær rullen i jevnstore biter. California rolls skjæres tradisjonelt i seks biter. Vi skjærer gjerne i åtte biter, for at munnfullene ikke skal bli for store.

13. Servér med soya-saus, wasabi og syltet ingefær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer