Slik lager du vinnerretten fra MasterChef

- Klippfisk er norsk mattadisjons superstjerne. Oppskriften på Heine Totlands vinnerrett får du her.

MASTERCHEF: - Det er et av mitt livs største kick, sier Heine Totland, MasterChef 2015. Oppskriften på vinnerretten får du under. Foto: LARS E. ANDREASSEN / MTG TV
MASTERCHEF: - Det er et av mitt livs største kick, sier Heine Totland, MasterChef 2015. Oppskriften på vinnerretten får du under. Foto: LARS E. ANDREASSEN / MTG TVVis mer

- Jeg var, og er forstatt, ekstremt stolt over å gå til topps i MasterChef. Det er et av mitt livs største kick. Og at det skjer med norske råvarer og smaker, og ikke franske, syns jeg er rett og slett dritkult, sier Heine Totland til Dagbladet.

I kveld slo han ut kickbokser Mette Solli med en klippfiskrett.

VINNERRETTEN: - Det var ekstra stas å vinne med klippfisk, sier Totland til Dagbladet. Foto: LARS E. ANDREASSEN / MTG TV
VINNERRETTEN: - Det var ekstra stas å vinne med klippfisk, sier Totland til Dagbladet. Foto: LARS E. ANDREASSEN / MTG TV Vis mer

En rett der klippfisken fikk stråle, stekt og bakt uten noe krydder, og servert sammen med blant annet sopp, tomatsalat, ertepuré, tomatskum og parmesanchips.

- Det eneste jeg må stole fullstendig på er fisken. Den skal ikke saltes, den skal ikke pepres, den serverer jeg helt ren, sa Totland i finalen.

GOD SOM GULL: Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie har gått gjennom alle oppskriftene i Totlands nye bok. Cover: SKEIE METRO FORLAG
GOD SOM GULL: Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie har gått gjennom alle oppskriftene i Totlands nye bok. Cover: SKEIE METRO FORLAG Vis mer

Det ga uttelling. Nå kan han smykke seg med tittelen MasterChef.

Mesterstykke Å steke eller bake klippfisk kan være en utfordring.

Dommer Gregory Paul var i utgangspunktet skeptisk.

- Klippfisk kan fort bli tørr. Men denne var saftig.

Perfekt stekt, slik at flakene sklir fra hverandre, påpekte Kjartan Skjelde.

Noe av det viktigste når du skal steke klippfisk, er å sørge for at den ikke steker for lenge. Da blir fisken tørr og hard.

Har du dampovn, kan vi anbefale å bruke dampprogram, det kan gjøre det lettere å få saftig resultat.

I tillegg er det viktig å sørge for at den er godt vannet ut, slik at det ikke blir for salt. Det tar gjerne to til tre døgn, og du må huske på å skifte vannet underveis.

Norges stolthet Totland var tidlig bestemt på at han ønsket å servere klippfisk i finalen, dersom han kom så langt.

- Klippfisk er veldig lite typisk Masterchef-finale-mat, og slikt trigger meg. Jeg elsker klippfisk! Klippfisk er norsk mattradisjons superstjerne.

Klippfisken er svært populær i store deler av verden, men blir ofte oversett her hjemme. Unntaket er kanskje lutefisk som lages av klippfisk, og klassisk, tomatisert bacalao.

I det totlandske hjem, serveres det ikke klippfisk hver dag, men det er jevnlig på menyen.

- Jeg lager alltid klippfisk som et fiskestykk, gjerne grillet. Når du får det krispy - det elsker jeg.

Mat og musikk Selv om Totland er best kjent som musiker, er det nå også mange som forbinder ham med mat. Ikke bare har han vunnet MasterChef, han har også reist land og strand rundt på jakt etter norske spesialiteter i Det norske måltid på TV2 sammen med Arne Hjeltnes.

Nå kombinerer han de to lidenskapene med kokeboken Mat og Musikk, som blir lansert i morgen.

- For meg er mat og musikk som mat og vin. Jeg hører alltid på musikk når jeg lager mat.

50 oppskrifter er kategorisert i musikksjangre som pop, rock, vise og jazz, og Totland tar i bruk det musikalske vokabularet når han skal beskrive rettene.

Klippfiskretten fra MasterChef-finalen er selvsagt med. I jazz-kapittelet. En typisk jazzrett, kompleks og med muligheter for improviasjon.

Og hva han ville spilt til den?

Pat Methenys  Still life talking, Keith Jarretts My song og Karin Kroghs We could be flying.