Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reiseliv:

Slik legger du den perfekte ferieplanen for 2019

Slik er reisetrendene for det nye reiseåret.

Kalde opplevelser: Svalbard lokker med eksotiske opplevelser i 2019. Du kan reise hit hele året, men lyset i februar og mars er noe for seg selv. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Kalde opplevelser: Svalbard lokker med eksotiske opplevelser i 2019. Du kan reise hit hele året, men lyset i februar og mars er noe for seg selv. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårt eget hjemland fikk en stor oppsving i turistbesøket fra nordmenn i sommer.
Første halvår var bestillingstempoet for sydenturer like bra som tidligere år. Men fra St.hans-tider var det nesten bråstopp. Det varme og fine været fikk nordmenn til å feriere i eget land. Nå knytter det seg svært stor spenning til 2019. Og hvordan blir reiseåret 2019 og hvordan er trendene?

Reisetrender må ikke forveksles med reisenyheter. Med trender menes langtidstendenser og hovedretning.

Drømmesommer: Fabelaktiv sommervær i Norge førte til jubel for norsk reiseliv, og trøbbel for charterselskapene. Nå tror mange at det blir ny turistrekord i Norge til sommeren. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Drømmesommer: Fabelaktiv sommervær i Norge førte til jubel for norsk reiseliv, og trøbbel for charterselskapene. Nå tror mange at det blir ny turistrekord i Norge til sommeren. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Tidligere kom turistene til Norge for å se den norske naturen. Deretter ville de utforske den, ved å gå på tur, prøve rafting, og å delta på sykkelturer og padleturer for å nevne noe.

Nå er heller ikke dette tilstrekkelig. Turistene vil oppleve, utforske og lære noe på samme tid. Det går med andre ord fra fornøyelse til info(r)nøyelse i 2019.
Og vi vil gjerne på flere reiser.

- Mange velger å dele opp sommerferien i to, og ta en del i Norge og en del i utlandet, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.

68 prosent planlegger sommerferie i år. Av disse planlegger 60 prosent utenlandstur, mot 62 prosent i fjor viser en reiseundersøkelse utført av Opinion/Norstat for Virke Reiseliv i november 2018.

Bytter til Skandinavia

- Folk fortsetter å reise til charterfavorittene Hellas, Kroatia og Italia, men tallene viser at flere vil legge utenlandsferien til skandinaviske land i år, sier Bergmål.

- Spania er fremdeles feriefavoritt, men flere enn før planlegger å bytte bort Spania med Norge, Sverige eller Danmark.

Mens Norge venter flere turister fra både USA og Tyskland.

- Og ni av to nordmenn er positive til turister, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

- Med spektakulære natur, mat- og kulturopplevelser har Norge gode forutsetninger for å være et av verdens mest attraktive reisemål. Vi vil at resten av verden også skal få mulighet til å oppleve alt det fine Norge har å by på. Reiselivsnæringen skal utvikle flere bærekraftige, lønnsomme arbeidsplasser og bidra til å skape verdier til fellesskapet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Mye tyder på at fjorårets tropevarme har påvirket ferieplanene, sier Bergmål.

Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv
Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv Vis mer

29 prosent planlegger å reise til Spania denne sommeren. Det er fem prosentpoeng færre enn i 2018. 26 prosent ønsker å reise til Danmark og 24 prosent planlegger Sverige-tur. Det er en økning på fem prosentpoeng til Danmark og 4 prosentpoeng til Sverige, sammenlignet med 2018.

Danmark og Sverige vil fortsatt være populære reisemål for nordmenn.

På samme måte som dansker og svensker gjerne velger norske reisemål. Men, mens nordmenn gjerne velger naboene i sommerferien så kommer dansker og svensker til Norge også for å stå på ski. De jakter på den norske snøen.

Populære Danmark

Vår nabo i sør er fortsatt et populært reisemål for nordmenn, og kommer til å være det også i 2019. Mange har fått øynene opp for den nordlige delen av Sjælland. Her finner du området som kalles «den danske riviera». Og har du fulgt med på serien Badehotellet på TV2 så kan du glede deg over å finne badehotell som Helenekilde, Strand & Badehotellet Marienlyst og Hotel Bretagne i dette området. Regionen ligger bare en halvtimes kjøring nord før København.

Sverige

Den svenske vestkysten er blitt mange nordmenns faste feriefavoritt. Valutakursen i forhold til den norske er mer vennlig enn den danske, og for mange så er den kortere bilturen til svenskekysten å foretrekke fremfor fly eller båt til Danmark.

Skal du ha en rimelig ferie i Vest-Sverige så er det smart å enten være tidlig ute med bestillingen, eller å vente helt til slutt og satse på restplasser.

Vil du kombinere ferie med aktivitet så er en tur til surfe- og naturparadiset Apelviken ved Varberg som ligger like sør for Göteborg et godt valg.

Sommernatt: Er du klar for midtsommernatten i Sverige? Her fra Västkusten ved Varberg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Insepctor
Sommernatt: Er du klar for midtsommernatten i Sverige? Her fra Västkusten ved Varberg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Insepctor Vis mer

Kunstig intelligens

- Flere reisende vil ha en sømløs bestilling og kunne bestille alt på ett sted. De vil kunne få alle tjenester via mobilen fra samme leverandør. Dette er en trend som bekreftes fra flere bedrifter, forteller kommersiell direktør i forretningsreisebyrået BCD Travel, Bernt Roger Eliassen.

- Kunstig intelligens (AI) innen forretningsreiser vil bare fortsette å øke. Etter hvert kommer det mer av vennlige chat-boter med stemmestyrte løsninger som gjør det mulig å bestille både fly og hoteller døgnet rundt.

Etter hvert som flere leverandører eksperimenterer med robotteknologi, kan man også få hjelp av fysiske roboter i 2019. Reisende kan møte en robot på flyplassen som hjelper dem å parkere bilen, finne gates og restauranter.

AI og Internet of Things (IoT) vil fortsette å spille en viktig rolle i måten trafikken håndteres, med responsive trafikklys som tilpasser seg mengde trafikk.

Resultatet? Mindre kø, mindre utslipp og mindre frustrasjon for de reisende, mener Eliassen.

På Düsseldorf Airport har man siden 2014 kunne møte roboten Ray som har hjulpet passasjerer med å parkere bilen.

- Det er ikke bare robotene som kommer, forteller Eliassen.

- Nå snakker man også om at man kan erstatte passene med biometrisk identifikasjon.

I en undersøkelse fra IATA (International Air Transport Association), sier 45 prosent av de reisende at en biometrisk identifikasjon fint kan erstatte passet.

På sporet av el-turisme

Mens flyselskapene jobber for å finne nye drivstofftyper og å bygge om flyene slik at de bruker mindre drivstoff velger mange også jernbanen som reisemiddel. Turistforeningen har et tett samarbeide med NSB for å få fjellfolk til å bruke tog fremfor bil, og NSB Reiseliv lanserer i år pakketurer til flere av sidebanene, blant annet Raumabanen.

Å reise på ferie med tog er blitt trendy, og interrail er ikke bare for ungdom.
Men du trenger ikke dra med tog for å reise elektrisk. I 2019 kan du dra på båttur både i Sognefjorden og Oslofjorden. Og flere steder jobber for å få el-turisme på menyen.

Ut med overturisme

Både Norge og en rekke utenlandske reisemål har fått kjenne turismens bakside: Altfor mange mennesker på altfor lite område på samme tid fører til store problemer både for fastboende og for turister. Det har fått navnet overturisme.

Fjord-Norge og Lofoten jobber for å løse utfordringene på sine steder, mens Venezia, Barcelona, Dubrovnik, Island og Amsterdam trekkes frem som europeiske overturisme-destinasjoner.

Kanskje like greit å styre unna turiststrømmen og heller finne alternative reisemål i 2019.

Trangt: Drar du til Venezia så kan du glemme å finne et std for deg selv. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Trangt: Drar du til Venezia så kan du glemme å finne et std for deg selv. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Jeg reiser alene

Trenger man egentlig reise sammen med andre? Vel, charterindustrien er blant dem som i liten grad har tatt innover seg at mange faktisk vil reise alene. For skal du bo alene på rommet så må du vanligvis ut med et ganske saftig pristillegg. Økonomisk sett er det smart å være to om å dele regningen, men det er mange fordeler ved å reise alene. Du bestemmer reiseruta selv, du kan forandre den selv, og du kommer lettere i kontakt med lokalbefolkningen.

Reisearrangører som Carpe Diem, Jomfrureiser (kun for kvinner) og Aller Travel arrangerer reiser for dem som vil dra alene. Det samme gjør Den Norske Turistforening.

Sol og strand: Pho Quoc i Vietnam er blitt et nytt reisemål for mange nordmenn. Noen bytter det mot Thailand. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sol og strand: Pho Quoc i Vietnam er blitt et nytt reisemål for mange nordmenn. Noen bytter det mot Thailand. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Nye reisemål

Nordmenn leter etter nye reisemål. Og både Montenegro og Albania seiler opp som nyheter for veldig mange.

Reisemålene er kommet på charterselskapenes lister og dermed øker tilgjengelighetene. De to landene har langt lavere kostnadsnivå enn vi kjenner fra andre typiske charterdestinasjoner.

Mens Thailand har vært høyt på besøkslistene i en årrekke, så har andre land dukket opp som attraktive feriemål. Pho Qouc i Vietnam, Goa i India og Sri Lanka er eksempler på disse.

Når prisen ikke teller

De fleste som skal reise kikker vel så mye på prislappen som på selve reisemålet.
Men ikke alle jakter på de billigste reisene. De vil heller ha skreddersydde reiseopplegg for seg og et lite reisefølge. Så får det heller koste-hva-det-koste-vil.

Tidligere har dette vært forbeholdt rike kjendiser. Nå er det blitt tilgjengelig gjennom tilbydere av såkalt high-end-aktører.

De lager hele reisen for deg, og stiller gjerne med guide og ekspertise. Svalbard er blitt et typisk reisemål for high-end-turister. Herfra kommer de hjem med kamera og hodet fullt av eksklusive minner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!