SMERTER: Med rett medisin, rett kosthold, gode rutiner og forståelse fra omgivelsene kan de fleste leve et normalt og godt liv med migrene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SMERTER: Med rett medisin, rett kosthold, gode rutiner og forståelse fra omgivelsene kan de fleste leve et normalt og godt liv med migrene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Slik lever du best med migrene

Fem tips fra en lege som selv lever med migrene.

Du som har migrene, har en hjerne som er følsom mot indre og ytre påvirkning.

- Med rett medisin, rett kosthold, gode rutiner og forståelse fra omgivelsene kan de fleste likevel leve et normalt, godt liv, sier lege Tine Buckley Poole, som selv har migrene.

Viktig å forebygge - Har du to-tre anfall eller flere i måneden, og du synes det går ut over livskvaliteten, bør du snakke med legen din om forebyggende medisin. Dessverre er dette noe de færreste pasienter blir tilbudt. I altfor mange tilfeller resulterer dette i stadig hyppigere anfall og økt bruk av smertestillende, noe som i seg selv kan utløse hodepine, sier Tine Buckley Poole.

Hun mener at en god, forebyggende behandling er alfa og omega for alle som sliter med alvorlig migrene.

- Vi blir ikke kvitt migrenen. Men oppnår vi 50 prosent bedring i intensitet og hyppighet, blir vi fornøyd, sier legen.

Hva kan du gjøre selv for å unngå anfall - Svært mange pasienter kan identifisere spesifikke anfallsutløsende faktorer som for eksempel inntak av rødvin, oster, sitrusfrukter eller sjokolade, videre dufter (parfyme) eller stress. Det blir da vesentlig at man forsøker å unngå slik eksponering i den grad det er mulig, råder Rolf Salvesen, overlege dr.med., spesialist i neurologi.

Anfallene går raskere over hvis du har anledning til å legge deg og aller helst få sove.

Når plagene blir så uttalte at de går ut over din livskvalitet, og ovennevnte tiltak ikke er nok, bør du oppsøke lege.

- Legen kan gi deg riktig diagnose, det vil si avkrefte andre og farligere årsaker til din hodepine. Dernest kan han gi deg generelle råd om det å leve med migrene, blant annet diskutere anfallsutløsende faktorer. Han kan også forskrive anfallskuperende medikamenter, som er svært effektive hos de fleste. Eventuelt kan han diskutere forebyggende medisiner med deg, opplyser Salvesen.

Forebyggende behandlinger Betablokkere, blodtrykkssenkende medisin, har vært den vanligste. Dette er den billigste løsningen for det offentlige. Men medisinen har så mange bivirkninger at mange migrenepasienter kvier seg for å ta den.

EKSPERT: Tine Buckley Poole har selv hatt migrene fra tenårene.  Foto: Ida Brekke/Webcast.no
EKSPERT: Tine Buckley Poole har selv hatt migrene fra tenårene. Foto: Ida Brekke/Webcast.no Vis mer

A2-blokkere har lite bivirkninger, og mange har god effekt av den.

Sarotex, som egentlig er et antidepressiva, kan i lave doser også gi god effekt for mange. Denne kan fås på blå resept for kroniske smerter.

Antileptika, epilepsimedisin som kan fås på individuelt fritak, kan også hjelpe en del migrenepasienter.

Botox er, ifølge Buckley Poole, et fantastisk middel som mange migrenepasienter går til lege og får sprøytet inn jevnlig — med svært god effekt.

- Dessverre er ikke dette godkjent som migrenemedisin i Europa, bortsett fra i Storbritannia. Den enkelte må derfor ta regningen selv, noe som kan beløpe seg til 10 000-12 000 kroner i året. Håpet er at vi snart kan få det på individuelt fritak, sier Buckley Poole.

Styr unna sukker og hvetemel Å holde blodsukkeret stabilt er svært viktig for alle som sliter med migrene.

Det er derfor smart å skaffe seg kunnskap om hvilken type mat som påvirker blodsukkeret og får det til å svinge.

Å styre unna raske karbohydrater som sukker og hvetemel, kan være veldig lurt å ha som prinsipp, mener Tine Buckley Poole.

Et klassisk lavkarbokosthold er likevel ikke nødvendigvis løsningen dersom du har migrene. For enkelte kan nemlig matvarer som pølser, bacon og salami være triggere som setter i gang migreneanfall.

Behandling og bivirkninger Såkalt anfallskuperende medikamenter gir effektiv lindring ved cirka tre av fire anfall. Disse tas tidlig i anfallet, i form av tabletter, stikkpiller, nesespray eller sprøyter.

- Noen kan få bivirkninger som stort sett er ufarlige. Tranghetsfølelse i bryst eller hals er det mest ubehagelige. Personer med hjertesykdom bør ikke ta disse midlene uten grundig diskusjon med sin lege, understreker dr.med. Rolf Salvesen.

Ifølge Norges Migreneforbund er det ca 1,7 millioner nordmenn som lider av en eller annen form for hodepine. Cirka en halv million lider av migrene og rundt 400 000 av spenningshodepine. Bare 30% av de som er rammet, oppsøker lege. Undersøkelser antyder mer enn 20 000 migreneanfall hver dag i Norge. Kostnadsbildet for migrene er i det norske samfunn beregnet til 1,3 milliarder kroner hvert år.

Medikament-hodepine — riset bak speilet - Mange av pasientene som kommer hit, har både 15 og 20 anfallsdager i måneden. Fordi de ikke har fått tilbud om forebyggende medisin, har de tatt så mye smertestillende at de må avgiftes. Når man overdriver bruken av anfallsmedisin, kan det i seg selv utløse hodepine. Det er riset bak speilet, sier Buckley Poole, som imidlertid understreker at disse pasientene ikke er misbrukere. De har hatt et overforbruk fordi de ikke har fått riktig behandling.

Anfallsmedisin for ethvert hode Den anfallsmedisinen som brukes i dag, kommer i mange ulike former og kalles triptaner.

- Fordi migrene er en sykdom som rammer svært ulikt, finnes det heller ikke én enkelt medisin som hjelper alle. Her må den enkelte pasient prøve seg fram i samråd med legen, sier Tine Buckley Poole.

Triptanene finnes både som tabletter, smeltetabletter, nesespray, stikkpiller og sprøyter. De fleste av disse må tas idet hodepinen setter inn for å ha god effekt.

- Unntaket er migrenesprøyten, som kanskje også er det mest effektive vi har av behandling. Dessverre er den lite kjent, og mange leger vegrer seg åpenbart for å skrive den ut. Men alle kan få den som et alternativ. Sprøyten er særdeles bra for dem som plages av morgenmigrene. Har du en viktig avtale om morgenen, kan du stå opp litt før — og har du et anfall, kan du sette sprøyten og legge deg igjen til medisinen virker. Det tar ikke mange minuttene, men fordi den virker så fort, kan den også oppleves som litt ubehagelig i form av press i brystet og svimmelhet, sier Buckley Poole.

En forskningsstudie publisert i det medisinske tidsskriftet Cephalalgia, viser at nesespray med kortikosteroider kan utløse eller gi migrenelignende hodepine hos pollenallergikere.

Alternativ behandling Veldig mange alternative behandlingsformer tilbys mot migrene, hvorav akupunktur er best dokumentert, ifølge Stig Bruset, allmennpraktiserende lege.

- Det finnes også undersøkelser som viser effekt av homøopati og massasje/aromaterapi. Sistnevnte er best der det også er elementer av spenningshodepine og stive nakkemuskler. Som selvhjelp anbefales regelmessig livsførsel med faste måltider og nok søvn. Det kan også være lurt å tenke gjennom kosten ettersom visse matvarer (lagrede oster, rødvin etc) kan utløse anfall, opplyser Bruset.

Kosttilskudd med omega 3-fettsyrer og magnesium er kjent for å kunne stabilisere blodåreveggene slik at det kan virke forebyggende.

Vanligvis brukes 200 mg magnesium x 2 og 2 gram omega 3-fettsyrer x 2 per dag.

Får migrene av trening Mange migrenepasienter er opptatt av trening, og har merket at hard trening kan forverre migreneanfallene.

Er terskelen så lav at du får migrene av noen minutters forhøyet pulse ved trening, bør du gå til legen din for en grundig undersøkelse med blodprøver, ifølge Thor-Øistein Endsjø, idrettslege, NIMF.

- Det kan også være en idé å konferere med en neurolog eller migrenekyndig lege. Hvis man ikke finner noen spesiell medisinsk grunn til «lavterskelmigrene», kan det være aktuelt med vedvarende forebyggende medisinering. Inntil disse tingene er gjort, velg lavintensitets-trening som ikke framprovoserer hodesmerter, råder Endsjø.

Du som er i overgangsalderen Kvinner som er i overgangsalderen, vil ofte oppleve at migrenen forverres. Et hormonfritt, men litt glemt preparat som heter Catapressan (Klonidin), og som hjelper mot hetetokter, vil også kunne lette migrenen i denne fasen av livet.

Uregelmessige blødninger kan tyde på begynnende overgangsalder.

- Vanlig overgangsalder er i Norge ca 52 år, men det regnes ikke unormalt at det stopper opp engang etter 40 år. I flere år før menstruasjonene stopper helt opp, kan det komme perioder med lavt østrogen som utløser hetetokter/varmefølelse og hos utsatte kan det provosere et migreneanfall, sier Mette Moen, gynekolog og ekspert hos Doktor Online.

- Snakk med din lege om evt. hormonbehandling, for eksempel Novofem, som har lavt østrogeninnhold og litt mer gestagen (hormonet som regulerer blødningene). Se om du får det bedre med slik behandling. Tre måneder bør du forsøke for å merke effekt, sier Moen.

Skriv migrenedagbok Tine Buckley Poole anbefaler alle som har migrene å føre en nøyaktig migrenedagbok.

- Jeg krever at mine pasienter gjør det før de kommer til meg. Det er en måte å kartlegge sykdommen på som gjør at man lettere kan finne fram til riktig behandling, sier hun, og forteller at det finnes skjemaer til dette bruk på Internett.

En britisk undersøkelse viser at jobbskulkere bruker migrene som unnskyldning, og setter ekte migrenikere i en vanskelig situasjon. 15 prosent av de spurte innrømte å ha brukt migrene som unnskyldning, selv om de ikke var syke.

Mange migrenikere sier også at det å være hjemme fra jobb på grunn av migrene har økt stressnivået deres.

Legens tips - Hold deg i form. Har du ikke rørt på deg på lenge, er det viktig at du begynner forsiktig. Vær også bevisst hvilke treningsformer du velger. Rolige typer, der pust og avspenning er sentrale, som for eksempel pilates, passer bedre for de fleste enn mer dynamiske mosjonsformer.

- Prioriter deg selv. Sørg for å gi deg selv et friminutt hver eneste dag, der du kan hente deg inn.

- Si nei. Har du migrene, har du også ofte dårlig samvittighet, noe som leder deg inn i en ond sirkel. Fordi anfallene stjeler så mye av livet, overkompenserer mange når de er friske og sier ja til altfor mye. Det beste er å leve litt kjedelig og stillferdig, ta det med ro og si nei til det som ikke har størst betydning i livet ditt.

- Fortell hvordan du har det. Forståelse og aksept fra omgivelsene er viktig. Snakk med dem du har rundt deg og fortell at når du får humørsvingninger og blir grinete, er det kanskje fordi et anfall er i emning. På den måten kan pårørende også bli pådrivere for at du får tatt medisinen din i tide.

- Vær utilgjengelig. Snakk inn en melding på telefonen din som forteller at du har migrene, og at du vil ringe tilbake når du er frisk. På den måten kan du slappe av, og dine venner slippe å bekymre seg for hvorfor du ikke svarer.

Les også: Lyden av tinnitus: Slik høres øresus ut
Dingsen som gir lysterapi rett i hjernen
Du løser problemer i søvne
Sjekk om du har hjerteflimmer

Saken ble opprinnelig skrevet av Hjemmet for Klikk.no. Les her.

EKSPERTER: Allmennlege Stig Bruset, gynekolog Mette Moen og idrettslege Thor-Øistein Endsjø er eksperter hos DoktorOnline.no. Foto: doktoronline.no
EKSPERTER: Allmennlege Stig Bruset, gynekolog Mette Moen og idrettslege Thor-Øistein Endsjø er eksperter hos DoktorOnline.no. Foto: doktoronline.no Vis mer