SPREKE DAMER:  En regnfull høstdag stopper ikke Liv Steffenrud (79, t.v.) og Rita Tørnby (60) fra å trene intervaller i bakkene. Fysisk aktivitet, sosialt nettverk og livskvalitet gir flere år med god helse. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SPREKE DAMER: En regnfull høstdag stopper ikke Liv Steffenrud (79, t.v.) og Rita Tørnby (60) fra å trene intervaller i bakkene. Fysisk aktivitet, sosialt nettverk og livskvalitet gir flere år med god helse. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Slik lever du lenger

Fysisk aktivitet og godt sosialt nettverk er stikkordene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): En fersk serie med artikler publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet tar for seg temaet aldring. Livskvalitet og følelse av mening med livet kan forlenge levetiden vår med to år konkluderes det med.

- Flere studier viser sammenhenger mellom opplevd livskvalitet og helse, og at personer som opplever dårlig livskvalitet på grunn av fysisk og psykisk sykdom dør tidligere, sier Ellinor F. Major, divisjonsdirektør for psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

- TRENING ER MEDISIN HOLDER SEG I FORM: Liv Stefferud og Rita Tørnby trener nesten hver eneste dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug.Liv Stefferud (79) og Rita Tørnby (60) er ute på dagens treningsøkt - de går stavgang ti ganger opp en bakke.Dagbladet møter de to aktive damene ute i regnet i Asker. Nesten hver dag trener de - går turer i skogen, svømmer, trener styrke eller går på ski vinterstid.- Vi er heldige som har hverandre, sier Liv.Liv er Ritas treningskontakt, og har vært det i 10 år. Rita har øyesykdommen RP, en sykdom som gjør at hun gradvis mister synet helt. Men hun setter seg ikke ned. Rita har løpt 10 kilometeren i Oslo Maraton, hun har løpt Holmenkollstafetten og skal i vinter delta i skiløpet Ridderrennet for 45. gang.- Som synshemmet er jeg avhengig av å ha en ledsager, og da er det så fint når kjemien stemmer, sier Rita.Hun og Liv er blitt gode venninner.- Trening er medisin for meg, sier Liv.Den spreke, snart 80-åringen, har gått Birken på ski 17 ganger, løpt og syklet den tre ganger og løpt 34 halvmaratoner, i tillegg til hele New York-maraton.For seks år siden måtte hun operere vekk en liten svulst i bukspyttkjertelen.- Legen sa at takket være jeg hadde så god kondisjon, var jeg like frisk etter seks timer på operasjonsbordet.Operasjonen gjorde at Liv fikk diabetes type 1. Hver morgen må hun sette en liten sprøyte med insulin.- Får jeg trent, trenger jeg ikke mer insulin den dagen, og jeg kjenner det om jeg ikke trener. Jeg har alltid med en sportsgel i lomma. Kosthold og trening er veldig viktig. Jeg spiser for eksempel ikke kaker, da blåser blodsukkeret opp, sier Liv.

Mening med livet Livskvalitet er definert som opplevelsen av glede og mening med tilværelsen. Dette henger sterkt sammen med psykisk helse.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn