Gode råd for søvnløse

Slik løser du de plagsomme søvnproblemene

- Ikke vent for lenge med å ta grep, advarer ekspert. 

EN GOD NATTS SØVN: Ikke alle sover godt om natta, men det finnes råd for de som har problemer med å sove. Foto: Ute Mans / Shutterstock
EN GOD NATTS SØVN: Ikke alle sover godt om natta, men det finnes råd for de som har problemer med å sove. Foto: Ute Mans / ShutterstockVis mer

Skoleungdom, musikere, sykepleiere, nordsjøarbeidere og andre med uregelmessig arbeidstid har høyere risiko for søvnproblemer enn andre. Men det finnes råd.

En ny norsk forskningsstudie viser at musikere oftere har søvnproblemer enn gjennomsnittet. Grunnlaget for studien publisert i tidsskriftet Behavioral Sleep Medicine er en undersøkelse blant 1607 medlemmer i Musikernes Fellesorganisasjon.

- Prestasjonsangst

Blant funnene var en nesten ti prosent høyere andel som slet med symptomer på søvnløshet enn det som er vanlig blant resten av befolkningen.

- Vi hadde regnet med at det var en forskjell, men utslagene var større enn forventet.

Dette sier psykolog og førsteamanuensis ved Psykologisk institutt NTNU, Ingvild Saksvik-Lehouillier. Hun er en av forskerne bak studien, og har tidligere forsket på søvnproblemer blant sykepleiere og skiftarbeid.