ROMSKIP: Bygget, som også omtales som en kunstinstallasjon, ser litt utenomjordisk ut. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
ROMSKIP: Bygget, som også omtales som en kunstinstallasjon, ser litt utenomjordisk ut. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van BeekVis mer

Slik løste de problemene med byggeloven

«Egget» har bad, kjøkken, sengeplass og veranda.

Fra utsiden ser den ut som et gigantisk egg, men denne mobile «leiligheten» er en komplett - om enn kompakt - bolig ifølge nettstedet Arch Daily.

Mobil enhet
Da det nederlandske arkitektfirmaet dmvA fikk i oppdrag å lage et tilbygg til huset til innehaveren av et lokalt firma, ante de ikke at hele prosjektet skulle føre til månedsvis med krangling med lokale byggereguleringsmyndigheter.

Tilbygget, som skulle inneholde arbeidsplass i tilknytning til huset, i tillegg til et soverom og bad, ble umiddelbart nedstemt, da byrådet mente strukturen ikke ville passe i de idylliske omgivelsene som omga huset.

Etter flere runder frem og tilbake bestemte arkitektene i samråd med klienten at de i stedet skulle tegne en mobil enhet, som for å sno seg rundt de strenge reguleringslovene, også skulle betegnes som et stykke kunst - og dermed ikke anses som en bygning.

Grenseland Tom Verschueren, fra arkitektkontoret dmvA, forklarer til nettstedet at som arkitekter var firmaet vant til å jobbe med begrensninger, så det var ikke den største utfordringen. Derimot ble målet med dette prosjektet å forsøke å viske ut linjene mellom bygning og mobil enhet.

Og resultatet, som visstnok tok 18 måneder å gjøre ferdig, gjør akkurat det; å ligge i grenseland mellom det faste og det mobile.

Lag på lag Firmaet AD&S, som fikk oppdraget med å bygge «egget» eller «blob», som prosjektet ble kalt, startet med å bygge en ramme i tre, som så ble kledd med polyester. Lag på lag ble lagt på strukturen, som til slutt ble pusset ned og lakkert.

CAMPINGLIV: Skal man bo i denne "leiligheten" bør man ikke være redd for campinglivet. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
ROMSKIP: Bygget, som også omtales som en kunstinstallasjon, ser litt utenomjordisk ut. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
BEBOELIG: Det lille "egget" inneholder alt man trenger for å bo bekvemmelig. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
MOBIL: "Egget" kan flyttes rundt, omtrent som en litt stor campingvogn. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
EGG: En mellomting mellom campingvogn og leilighet, "blob" minner mest av alt om et gigantisk egg. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
UTGANG: En motor styrer åpningen av dørene på "egget". Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
ENKELTSENG: Det ville bli trangt om man skulle ligge to i bredden i denne sengen! Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
FUTURISTISK: Formen på "bygget" gjør at den fint kan passere for kunst. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
SKJELETT: En trekonstruksjon ble formgitt først, som så ble belagt med polyester. Foto: dmvA Architects
STEMNINGSFULL: Røde LED lys er lagt inn i nisjene, noe som skaper et spesielt lys inne i bygget. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
CAMPING: "Blob" fungerer på mange måter som en moderne campingvogn. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek

Innvendig ble det bygget nisjer, som følger veggene og gir både oppbevarings- og soveplass. I hulrommet mellom yttervegger og nisjer ble det lagt isolasjon, og inne i nisjerommene rød LED-belysning.

To åpninger i gulvet ble konstruert, og dekket over med frostet glass. Her skjules lysrør, ledninger og en motor som brukes til å åpne "nesen" på bygget. Vann og elektrisitet er supplert fra utsiden, på samme måte som det er i en campingvogn.

Det tidkrevende arbeidet resulterte i et glatt "egg", som overraskende nok inneholder alt du kan trenge i en kompakt bolig: bad, kjøkken, belysning, sengeplass og rikelig med nisjer og hylleplass til oppbevaring. Fronten på boligen kan åpnes utover og fungerer dermed som en slags veranda.

Kan bli din Etter at en lokal nederlandsk journalist i en artikkel om det kontroversielle bygget stilte det retoriske spørsmålet om hvor grensen mellom kunst og bygninger egentlig går, fikk både arkitektene og byggherren nok en påpakning. Beskjeden om å ikke stille "egget" for nært huset - da det da ville bli kategorisert som et fast bygg - resulterte i at da prosjektet var ferdigstilt, ble "blobben" lagt ut for salg.

Så skulle du være i markedet for en noe uortodoks «campingvogn», kan du sende forespørsel om pris her!

Klider: Arch daily, dmvA Architects, Littledigs

ENKELTSENG: Det ville bli trangt om man skulle ligge to i bredden i denne sengen! oto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
ENKELTSENG: Det ville bli trangt om man skulle ligge to i bredden i denne sengen! oto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek Vis mer

Les også:
Camping på 5 kvadrat
Her finner du de feteste interiørbildene
Se! En kul campingvogn!
Her er de beste bruktbilene i kompaktklassen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

CAMPING: «Blob» fungerer på mange måter som en moderne campingvogn. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek
CAMPING: «Blob» fungerer på mange måter som en moderne campingvogn. Foto: Mick Couwenbergh/ Rini van Beek Vis mer