ATCHOO!: Det er ubehagelig å bli syk, og høsten er høytid for luftveissykdommer. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
ATCHOO!: Det er ubehagelig å bli syk, og høsten er høytid for luftveissykdommer. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Slik lurer du høst- sykdommene

Sykdommene lurer om høsten. Slik ungår du å bli rammet.

(Dagbladet): Snørrete neser, feberhete panner, oppkast og magesjau hører med på høsten. Årets influensaovervåking er godt i gang, og det er nå mulig å vaksinere seg mot sesonginfluensa.

Er du ikke forsiktig kan du bli et lett offer for forkjølelse, omgangssyke, halsbetennelse, influensa eller andre virus.

- Det er mange teorier til hvorfor man blir mer syk om vinteren når det er kaldt. Sannsynligvis er det fordi vi er mer innendørs og mer tett opp hverandre, og da er det også lettere å smitte hverandre. Virus trives også bedre i kjølige omgivelser, sier lege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Siri Hauge.

Ulike influensavirus - Influensaen pleier først å dukke opp på slutten av året. Det som utmerker seg nå er forkjølelsesvirus. Dette skyldes skole- og barnehagestart etter sommerferien, hvor mange barn smitter hverandre, sier Hauge.

Influensaen varierer fra år til år, men som regel rammes mellom fem og ti prosent av befolkningen.

Vaksinen som er tilgjengelig i år inneholder tre ulike typer virus: pandemivirus (H1N1), influensa B-virus og H3-virus.

- En av disse kommer til å dominere, men det er umulig å si hvilken på forhånd, sier Hauge.

Avdelingsoverlege Egil Lingaas ved avdeling for smittevern ved Oslo Universitetssykehus sier det er på tide å vaksinere seg.

- Det er en god tid på året å minne om både noroviruset og influensa. Vi driver med vaksinering nå, og folk må vite at nå begynner det å nærme seg den tiden influensaen herjer, sier han.

Vaksiner deg - Vi vet aldri når influensaviruset kommer. Det kan komme i oktober, men det kan også komme i januar. Det eneste som er helt sikkert er at det kommer. Men vi vet ikke hvor kraftig det vil ramme, eller hvilket virus som blir å dominere, sier Lingaas.

Overlege i Folkehelseinstituttet, Hans Blystad er enig med Lingaas og oppfordrer folk til å vaksinere seg, men han tror ikke årets influensasesong blir noen pandemi.

- Vaksinen fungerer ganske raskt, men det er jo ikke så mye poeng i å ta den etter at man har vært syk. Jo flere som er vaksinert, jo mindre blir smittefaren, sier Lingås.

Andre plager Blystad sier det er andre sykdommer som kan være spesielt plagsomme om høsten.

- Luftveisinfeksjoner som forkjølelse eller en bakterieinfeksjon med mykoplasma er noe vi ser mye av på denne tiden av året. Spesielt mykoplasmainfeksjon kan være plagsomt og kan vare i tre til fire uker. Denne kan gi lungebetennelse og kan behandles med antibiotika. Da kan det være greit å oppsøke en lege, sier han.

Forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner er plager man gjerne må regne med i en vintersesong, ifølge Blystad.

TIPS FOR Å UNNGÅ HØSTSYKDOMMENE1. Ha god hostehygiene. Dette er den vanligste måten å bli smittet på, og det er derfor viktig å unngå og hoste i ansiktet på noen.

2. Bruk engangs papirlommetørklær når du hoster. Hvis du kaster disse etter bruk unngår du å smitte andre. Dersom du ikke har papir lommetørklær tilgjengelig bør du bruke albuekroken.

3. Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte, spesielt dersom du har hostet i dem.

4. Ha antibak tilgjengelig dersom du er på et sted der det ikke er mulig å vaske hendene.

5. Hold deg borte fra arbeid, skole og barnehage hvis du blir syk. På denne måten unngår du å smitte andre.

6. Vaksiner deg. Vaksinasjon er det viktigste forebyggende tiltaket mot influensa.Kilde: FolkehelseinnstituttetFoto: Krister Sørbø / Dagbladet
TIPS FOR Å UNNGÅ HØSTSYKDOMMENE1. Ha god hostehygiene. Dette er den vanligste måten å bli smittet på, og det er derfor viktig å unngå og hoste i ansiktet på noen. 2. Bruk engangs papirlommetørklær når du hoster. Hvis du kaster disse etter bruk unngår du å smitte andre. Dersom du ikke har papir lommetørklær tilgjengelig bør du bruke albuekroken. 3. Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte, spesielt dersom du har hostet i dem. 4. Ha antibak tilgjengelig dersom du er på et sted der det ikke er mulig å vaske hendene. 5. Hold deg borte fra arbeid, skole og barnehage hvis du blir syk. På denne måten unngår du å smitte andre. 6. Vaksiner deg. Vaksinasjon er det viktigste forebyggende tiltaket mot influensa.Kilde: FolkehelseinnstituttetFoto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

- Vi regner med at folk flest blir forkjølet to til tre ganger i året. Det er vanskelig å stedfeste hvor smitten skjer, og det er vanskelig å forebygge. Men generelt god håndhygiene er viktig.

En forkjølelse kan også gjøre kroppen mottakelig for andre plager.

- Det er ikke uvanlig at man får en forkjølelse, som gjør kroppen mer mottakelig for andre infeksjoner. Derfor er forkjølelse ofte etterfulgt av bakterieinfeksjoner som streptokokker og ørebetennelse også, sier Egil Lingaas.
symptomer.