Slik lurer du høst- sykdommene

Sykdommene lurer om høsten. Slik ungår du å bli rammet.

ATCHOO!: Det er ubehagelig å bli syk, og høsten er høytid for luftveissykdommer. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
ATCHOO!: Det er ubehagelig å bli syk, og høsten er høytid for luftveissykdommer. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Snørrete neser, feberhete panner, oppkast og magesjau hører med på høsten. Årets influensaovervåking er godt i gang, og det er nå mulig å vaksinere seg mot sesonginfluensa.

Er du ikke forsiktig kan du bli et lett offer for forkjølelse, omgangssyke, halsbetennelse, influensa eller andre virus.

- Det er mange teorier til hvorfor man blir mer syk om vinteren når det er kaldt. Sannsynligvis er det fordi vi er mer innendørs og mer tett opp hverandre, og da er det også lettere å smitte hverandre. Virus trives også bedre i kjølige omgivelser, sier lege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Siri Hauge.

Ulike influensavirus - Influensaen pleier først å dukke opp på slutten av året. Det som utmerker seg nå er forkjølelsesvirus. Dette skyldes skole- og barnehagestart etter sommerferien, hvor mange barn smitter hverandre, sier Hauge.

Influensaen varierer fra år til år, men som regel rammes mellom fem og ti prosent av befolkningen.

Kjennetegn på influensa og forkjølelse

Symptomer Forkjølelse Influensa
Feber Sjelden Vanligvis
Muskelsmerter Lite/lette Vanlig, ofte sterke
Frysninger Uvanlig Ganske vanlig
Slapphet Lett Moderat til alvorlig
Brå symptomstart Oppstår gradvis Kan oppstå i løpet av 3-6 timer
Hoste Produktiv hoste Tørr, uproduktiv hoste
Nysing Vanlig Uvanlig
Nesetetthet Vanlig Uvanlig
Sår hals Vanlig Uvanlig
Ubehag i brystet Mild til moderat Ofte uttalt
Hodepine Uvanlig Vanlig
Kilde: Oslo Universitetssykehus

Vaksinen som er tilgjengelig i år inneholder tre ulike typer virus: pandemivirus (H1N1), influensa B-virus og H3-virus.

- En av disse kommer til å dominere, men det er umulig å si hvilken på forhånd, sier Hauge.

Avdelingsoverlege Egil Lingaas ved avdeling for smittevern ved Oslo Universitetssykehus sier det er på tide å vaksinere seg.

- Det er en god tid på året å minne om både noroviruset og influensa. Vi driver med vaksinering nå, og folk må vite at nå begynner det å nærme seg den tiden influensaen herjer, sier han.

Vaksiner deg - Vi vet aldri når influensaviruset kommer. Det kan komme i oktober, men det kan også komme i januar. Det eneste som er helt sikkert er at det kommer. Men vi vet ikke hvor kraftig det vil ramme, eller hvilket virus som blir å dominere, sier Lingaas.

Disse bør vaksinere seg

• Personer som er 65 år eller eldre.

• Beboere i omsorgsbolig og sykehjem.

• Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer.

• Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer.

• Voksne og barn med nedsatt infeksjonsresistens.

• Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2).

• Voksne og barn med kronisk nyresvikt.

• Voksne og barn med kronisk leversvikt.

• Voksne og barn med kronisk, nevrologisk sykdom eller skade.

• Voksne og barn med svært alvorlig fedme.

• Gravide i 2. og 3. trimester.

• Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Overlege i Folkehelseinstituttet, Hans Blystad er enig med Lingaas og oppfordrer folk til å vaksinere seg, men han tror ikke årets influensasesong blir noen pandemi.

- Vaksinen fungerer ganske raskt, men det er jo ikke så mye poeng i å ta den etter at man har vært syk. Jo flere som er vaksinert, jo mindre blir smittefaren, sier Lingås.

Andre plager Blystad sier det er andre sykdommer som kan være spesielt plagsomme om høsten.

- Luftveisinfeksjoner som forkjølelse eller en bakterieinfeksjon med mykoplasma er noe vi ser mye av på denne tiden av året. Spesielt mykoplasmainfeksjon kan være plagsomt og kan vare i tre til fire uker. Denne kan gi lungebetennelse og kan behandles med antibiotika. Da kan det være greit å oppsøke en lege, sier han.

Forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner er plager man gjerne må regne med i en vintersesong, ifølge Blystad.

TIPS FOR Å UNNGÅ HØSTSYKDOMMENE1. Ha god hostehygiene. Dette er den vanligste måten å bli smittet på, og det er derfor viktig å unngå og hoste i ansiktet på noen.

2. Bruk engangs papirlommetørklær når du hoster. Hvis du kaster disse etter bruk unngår du å smitte andre. Dersom du ikke har papir lommetørklær tilgjengelig bør du bruke albuekroken.

3. Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte, spesielt dersom du har hostet i dem.

4. Ha antibak tilgjengelig dersom du er på et sted der det ikke er mulig å vaske hendene.

5. Hold deg borte fra arbeid, skole og barnehage hvis du blir syk. På denne måten unngår du å smitte andre.

6. Vaksiner deg. Vaksinasjon er det viktigste forebyggende tiltaket mot influensa.Kilde: FolkehelseinnstituttetFoto: Krister Sørbø / Dagbladet
TIPS FOR Å UNNGÅ HØSTSYKDOMMENE1. Ha god hostehygiene. Dette er den vanligste måten å bli smittet på, og det er derfor viktig å unngå og hoste i ansiktet på noen. 2. Bruk engangs papirlommetørklær når du hoster. Hvis du kaster disse etter bruk unngår du å smitte andre. Dersom du ikke har papir lommetørklær tilgjengelig bør du bruke albuekroken. 3. Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte, spesielt dersom du har hostet i dem. 4. Ha antibak tilgjengelig dersom du er på et sted der det ikke er mulig å vaske hendene. 5. Hold deg borte fra arbeid, skole og barnehage hvis du blir syk. På denne måten unngår du å smitte andre. 6. Vaksiner deg. Vaksinasjon er det viktigste forebyggende tiltaket mot influensa.Kilde: FolkehelseinnstituttetFoto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

- Vi regner med at folk flest blir forkjølet to til tre ganger i året. Det er vanskelig å stedfeste hvor smitten skjer, og det er vanskelig å forebygge. Men generelt god håndhygiene er viktig.

En forkjølelse kan også gjøre kroppen mottakelig for andre plager.

- Det er ikke uvanlig at man får en forkjølelse, som gjør kroppen mer mottakelig for andre infeksjoner. Derfor er forkjølelse ofte etterfulgt av bakterieinfeksjoner som streptokokker og ørebetennelse også, sier Egil Lingaas.
symptomer.

Se opp for disse sykdommene

Forkjølelse:
Vanlige symptomer er sår hals, slapphet og i noen tilfeller lavgradig feber. Smitte skjer for det meste gjennom hånd til hånd kontakt med andre personer, eller som dråpesmitte med hosting og nysing. Personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress, blir lettere syke enn andre. Sykdommen går over av seg selv, og det finnes ingen effektive legemidler mot forkjølelsesviruset.

Influensa:

Vanlige symptomer er nedsatt allmenntilstand, slapphet, feber, tørrhoste, hodepine og smerter i muskler og ledd. Varigheten er vanligvis en til to uker, ofte med høy feber den første uken. For å bli kvitt influensa er det viktig med hvile og ro for at kroppen skal komme seg. Ved høy feber er det viktig med mye væske.

Omgangssyke:

Vanlige symptomer er diaré og oppkast. Sykdommen kan vare en ukes tid, men oppkasttendensen gir seg vanligvis etter en til to dager. Omgangssyke smitter lett, men er for de fleste en ufarlig tilstand. Sykdommen kan bli farlig ved at man blir uttørket, og det er derfor viktig å drikke mye.

Norovirus:

Magetarminfeksjon som fører til akutt innsettende kvalme, oppkast magesmerter og diaré. Smitter både fra person til person og gjennom mat og vann Det finnes ingen spesifikk behandling for viruset, men dersom man blir syk anbefales det at man får i seg mye væske.

Halsbetennelse:

Vanlige symptomer er smerter eller ubehag i svelget. Kommer av ulike typer luftveisvirus, ofte fra forkjølelsesviruset. I de fleste tilfeller vil halsbetennelsen gå over av seg selv i løpet av tre til syv dager. De viktigste tiltakene er å sørge for hvile og ro, men dersom halssmertene øker og du opplever ubehag ved svelging eller feber, kan det være tegn på en halsbetennelse med streptokokker. Har du halsbetennelse med streptokokker anbefales vanlig penicillinkur i syv til ti dager.

Mycoplasma lungebetennelse:

Lungebetennelse forårsaket av bakterien Mycoplasma pneumoniae. Vanlige symptomer er kraftig tørrhoste, hodepine, sår hals og beskjeden feber. Kan i noen tilfeller også gi øreplager, utslett og snue. Sykdommen er ofte langtrukken og kan vare tre til fire uker. De aller fleste blir friske uten behandling, men da vil sykdomsforløpet kunne være langvarig. For å unngå dette anbefales antibiotika.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer