Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flyreiser:

Slik lyver nordmenn til seg rabatt på flyet. - Kan nektes adgang

Og nå kan flyturene ende hos politiet.

I KØ FOR FLYREISER: Ungdom som kjøper ungdomsbilletter blir sjelden kontrollert ved flyplassene. Men blir man tatt for å lyve på alderen kan prisen bli veldig høy. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
I KØ FOR FLYREISER: Ungdom som kjøper ungdomsbilletter blir sjelden kontrollert ved flyplassene. Men blir man tatt for å lyve på alderen kan prisen bli veldig høy. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordmenns jakt på billige flybilletter øker i takt med reiselysten. Flyselskapene har aldri hatt flere billige flybilletter enn nå, men samtidig har det heller aldri vært flere passasjerer som vil kjøpe dem, så risikoen for at de billigste billettene allerede er solgt er dermed ganske stor.

Men noen går ekstra langt for å betale minst mulig for billettene. Som for eksempel å bestille ungdomsbilletter selv om de er over de aktuelle aldersgrensene. De lyver på alderen - får rabatter de ikke skal ha - og satser på at det ikke er alderskontroll på flyplassen.
Nå strammer flyselskapene grepet og øker kontrollaktiviteten. Og dersom man blir tatt vil selskapene sjekke tidligere billettkjøp for å sjekke historikken.

Les mer: Dette må du vite før du bestiller denne flybilletten

Misbruk

— Ja, vi opplever stadig at denne ordningen, som er ment for ungdommer og unge voksne i etableringsfasen, blir misbrukt. Vi foretar regelmessige sjekker og dersom du blir avslørt i svindel – som dette faktisk er – så blir du nektet å fly og i verste fall anmeldt, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

En artist i 30-åra fra Stavanger ble dømt til betinget fengsel, og måtte betale bot og erstatning etter at han ble tatt for 70 tilfeller av kjøp og bruk av ungdomsbillett som han var for gammel til å bruke.

Setter pris på billetten: Noen nordmenn velger å lyve på alderen for å få billige flybilletter. Det an ende med et oppgjør med politiet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Setter pris på billetten: Noen nordmenn velger å lyve på alderen for å få billige flybilletter. Det an ende med et oppgjør med politiet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Mye svinn

— Når det gjelder ungdomsbilletter så er det er mye svinn hvor voksne i jobb benytter dise billettene, sier Catharina Solli, informasjonssjef i Widerøe.

«Våre ansatte eller representanter kan i visse tilfeller be om legitimasjon for å verifisere alderen din. Hvis du ikke har gyldig legitimasjon, kan du risikere å ikke komme om bord i flyet eller du kan måtte kansellere reisen. Brudd på SAS-regler for ungdomsbilletter kan anmeldes til politiet», opplyser SAS på sine nettsider

Flyselskapene krever at du må kunne vise offentlig godkjent legitimasjon ved ombordstigning (f.eks. bankkort, førerkort, pass eller lignende).

En idrettsleder fra Trøndelag ble dømt til 20 timers samfunnsstraff og idrettslaget måtte betale 50 000 kroner i bot etter at idrettslaget i tre år systematisk kjøpt ungdomsbilletter de ikke hadde rett til. Idrettsutøverne var over aldersgrensen for ungdomsbilletter, men volleyballklubben ville spare penger.

Les mer: Billigere klær, men flybillettene blir dyrere

Straffeansvar

— Ved kjøp av ungdomsbilletter er man pliktig å oppgi korrekte opplysninger om alder og fødselsdato. Hvis feilaktige opplysninger oppgis og hvor det er åpenbart at hensikten har vært å lure flyselskapet, kan man bli avvist ved innsjekk og/eller ombordstigning uten krav på refusjon, og i tillegg også komme i straffeansvar, forteller Catharina Solli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!