Slik må du sende barnevogna med på ferie

- Å sjekke inn barnevogna i plast er det samme som å sende en glassflaske i posten, sier flyger.

HEL VOGN MED PÅ FERIE: Pakk vogna i en sikker emballasje så unngår du skader og ødeleggelser, anbefaler både fly- og forsikringsselskap. Thinkstockphotos.com
HEL VOGN MED PÅ FERIE: Pakk vogna i en sikker emballasje så unngår du skader og ødeleggelser, anbefaler både fly- og forsikringsselskap. Thinkstockphotos.comVis mer

Endelig ferie! Nå venter en to-ukers solfylt tur til Mallorca, 5-åringen tripper etter bagasjen, 1-åringen har blitt veldig tung på armen etter et kvarters ventetid på bagasjen. Der - endelig ser du kofferten som ligner deres. Og barnevogna som ikke ligner i det hele tatt. Den har nemlig fått hard medfart på flyreisen og understellet kan ikke en gang slås opp fordi vogna er så skjev.

Høres dette ut som en situasjon du aller helst vil være foruten? Da gjelder det å pakke barnevogna skikkelig.
- Hvis ikke får du ingenting igjen på forsikringen, sier flyselskapene

Krav om å pakke forsvarlig - Bruk av barnevognemballasje har helt klart eksplodert i de siste årene, understreker daglig leder i BarnOmbord AS, Christina Holmgren og forteller at dette er det flere årsaker til:

- Flyselskapene og reiseselskapene har innført i sine vilkår at all bagasje skal pakkes i forsvarlig emballasje. De ønsker ikke lenger å erstatte dyre barnevogner som sendes i plastposer, og ber kunden heller forsøke å få skaden dekket av sitt forsikringsselskap. Men attpåtil ønsker ikke reiseforsikringsselskapene å erstatte disse skadene, da de mener dette er flyselskapenes ansvar. Mange reiseforsikringer har også i sine vilkår at all bagasje skal pakkes i forsvarlig emballasje, og kan derfor i prinsippet fraskrive seg erstatningsansvaret, forklarer Holmgren til Foreldre.no

- Kundene som har fått skadet barnevognen blir derfor å havne midt i mellom disse partene, og må nok belage seg på en kamp om de skal få erstattet en vogn som ble sendt i en plastpose.

- Som å sende en glassflaske med frimerke i posten Flyger og styreformann i BarnOmbord AS, Halvor Holmgren kjenner godt til hvor sårbar en barnevogn kan være om bord i lasterommet i et fly.

SKADEMELDING: Hvis vogna er skadet eller ødelagt må du kontakte ankomstservice på flyplassen slik at dere kan fylle ut et skadeskjema - jo før jo bedre! Thinkstockphotos.com
SKADEMELDING: Hvis vogna er skadet eller ødelagt må du kontakte ankomstservice på flyplassen slik at dere kan fylle ut et skadeskjema - jo før jo bedre! Thinkstockphotos.com Vis mer

- Barnevognene ligger ofte sammen med mye annen bagasje, og kan derfor bli utsatt for høye belastninger. Å sende en barnevogn i en plastpose ombord i et fly kan etter min mening sammenliknes med å sende en glassflaske i posten med kun et frimerke på. Sannsynligheten for skade er stor, sier han.

Heller emballasjen enn vogna Firmaet har leid ut Prampack til flere tusen kunder, og antall skader de har fått rapportert inn er meget lav. - At selve emballasjen får seg en liten skade er imidlertid ikke unormalt, men da har den som regel gjort nytten sin og beskyttet barnevognen godt, sier Christina Holmgren.

Pakker du ikke vogna forsvarlig kan du risikere at vogninnkjøp i utlandet blir det første du må gjøre.

Skades opp til 10 ganger oftere At flyselskapene/reiseselskapene og forsikringsselskapene nå skyver litt av dette ansvaret over på småbarnsforeldrene mener Holmgren er fornuftig.

- Utbetalingene i forbindelse med skadede barnevogner har vært meget høye, og statistikk hentet fra Flyklagenemda viser at barnevogner pakket i plastposer skades opptil ti ganger oftere enn annen bagasje. Noen må betale denne regningen, og det ender som regel med at kostnadene blir påført forbrukerne gjennom høyere billettpriser og dyrere reiseforsikringer. Ved bruk av godkjent emballasje er imidlertid skadene nede på samme nivå som for annen bagasje, utdyper han.

Plastpose er ikke god nok beskyttelse Informasjonssjef i flyselskapet Norwegian, Åsa Larsson er enig i at barnevognene ikke tåler belastningen ved å bli sendt som innsjekket bagasje. Tester viser at håndtak på barnevogner er svakt.

- En plastpose ansees ikke som tilstrekkelig beskyttelse. Hvis man velger å sende vognen uten beskyttelse og den skades, må eventuelt krav om erstatning rettes egen forsikring - Norwegian dekker kun skader hvis vognen er emballert. Vi anbefaler derfor alle som reiser med barnevogn å beskytte den i en sikrere innpakking, forklarer Larsson til Foreldre.no.

- Beskytter ikke mot annet enn tilgrising Flyselskapet Widerøe henger seg på og oppfordrer også alle som sjekker inn barnevogn om å pakke denne inn godt for å beskytte den mot skader og tilgrising fra annen bagasje. De plastposene som er tilgjengelig på flyplassen er kun egnet til å beskytte mot tilgrising, sier informasjonssjef i Widerøe, Silje Brandvoll.

PAKK VOGNA SIKKERT: Denne vognemballasjen kan leies på de fleste flyplasser, og beskytter vogna mot å bli en forsikringssak. Airshells.com
PAKK VOGNA SIKKERT: Denne vognemballasjen kan leies på de fleste flyplasser, og beskytter vogna mot å bli en forsikringssak. Airshells.com Vis mer

Informasjonssjef for bank og forsikring i Storebrand, Hanne Gudding kan fortelle at dersom du bruker en sikker innpakking til vogna, vil det være lettere å få erstatning dersom noe skulle skje. Men du har alt å vinne på å ha reiseforsikring.

- Reiseforsikringen dekker det som kunden ikke får dekket av flyselskapet. Men har du ikke reiseforsikring, er dere prisgitt at flyselskapet dekker alt, sier Gudding til Foreldre.no.

Se over vogna før dere drar Dersom uhellet skulle være ute - uavhengig av om du har pakket barnevogna i en sikker emballasje eller ikke, kan det være lurt å se over vogna før dere drar fra flyplassen.

- Ofte kan det være for sent å kontakte flyselskapet når man har kommet på hotellet eller hjem. Ta kontakt med flyselskapet direkte på flyplassen og få en skriftlig skaderapport på skaden med en gang dersom vogna er skadet, råder Gudding.

Les mer:
Ta med bilstol på flyet
Tips for reise med barn
Slik overlever du å fly med barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.