Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik mister du lappen til sjøs

Du kan bli tatt for fyllekjøring, selv om du ikke kjører.

VÆR: Sankthans blir det sjekket om folk har båtførerprøven på plass. Foto: Terje Haugen
VÆR: Sankthans blir det sjekket om folk har båtførerprøven på plass. Foto: Terje Haugen Vis mer

Sankthansfeiringen er julaften for båtfolket, om godværet slår til. Men det kan være smart å tenke seg om før du finner fram drammen og overlater styringen til noen andre.

- I utgangspunktet gjelder samme reglene for overlatelsesansvar på sjøen som på veien, forteller politibetjent Eigil Haugen ved Havnepolitiet i Oslo.

Det betyr at om du lar en edru person som ikke er skikket til det, føre en båtførerbevispliktig båt - da kan båtførerbeviset ditt ryke.

Dette fordi du da kan bli regnet som fartøyets fører, som ikke har overholdt overlatelsesansvaret ditt.

Her er det med andre ord ikke snakk om hvem som kjører - men hvem som har påtatt seg ansvaret om bord.

Ifølge Haugen faller ellers hele problemstillingen med overlatelsesansvar bort om føreren har båtførerbeviset i orden og fartøyet ellers i orden.

Viktig forskjell På sjøen gjelder også andre regler enn på landeveien når det er snakk om promillegrenser.

Grensa for lovlig promille til sjøs er satt til 0,8. Men du kan bli tatt for promillekjøring med mindre og dermed miste retten til å føre fritidsbåt.

Husk videre at promillegrensa i Sverige er 0,2, om du føler behov for å krysse grensa.

Sperrefrist En annen sak med promille og båt er at du kan risikere å få en sperrefrist på å ta eventuelt båtførerbevis, dersom du ikke hadde dette fra før.

Videre kan politijuristene finne på å gjøre det samme for bil- og motorsykkelsertifikat.

Skadepotensialet avgjør - Er det ulike reaksjoner på promillekjøring/-føring med stort og raskt fartøy kontra en liten snekke som gjør maks fem knop?

- Lovanvendelsen er i utgangspunktet lik. Men det er også et element av risikovurdering i bildet. Risikoen for at noe går galt med en promilleført stor og rask båt i forhold til en liten og saktegående, er stor. Vi vil alltid vurdere skadepotensialet, sier Haugen.

Han understreker at det ikke er snakk om at promillekjøring i lav fart eller liten båt blir sett mildere på av den grunn.

Sjåfør I «Lov om fritids- og småbåter» blir «sjåføren» definert som den som har rådigheten over fritidsbåten.

Loven slår ellers fast, under §35 - «Bruk av småbåt» - at «Eieren av en småbåt plikter å forvisse seg om at den som han eller hun lar bruke båten, fyller vilkårene for å føre den. Det samme gjelder for den som har rådigheten over båten på eierens vegne.»

Det kan ellers være greit å vite at loven ikke skiller mellom seil- eller motorbåt i denne sammenhengen.

Været spiller inn I kveld, på sankthansaften, er Havnepolitiet i Oslo tradisjonen tro på plass.

- Erfaringsmessig er det veldig væravhengig hvor mye folk det blir på sjøen, og det blir også en avsjekk på om folk har båtførerprøven på plass, avslutter Haugen.

DITT ANSVAR: Skal du feire sankthans med en dram på sjøen, må du forsikre deg om at det er andre om bord som kan føre båten til brygga igjen. Foto: Terje Haugen
DITT ANSVAR: Skal du feire sankthans med en dram på sjøen, må du forsikre deg om at det er andre om bord som kan føre båten til brygga igjen. Foto: Terje Haugen Vis mer

Les også:
Julebord gir fyllekjøring
Stadig flere kvinner fyllekjører

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media