Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik når du treningsmålene

Trener du uten resultater? Her er ekspertens råd.

MOTIVASJON: Vi er ofte både motiverte og ivrige i starten. Årsaken til at mange ikke lykkes med treningen er for dårlig planlegging og for uklare mål. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MOTIVASJON: Vi er ofte både motiverte og ivrige i starten. Årsaken til at mange ikke lykkes med treningen er for dårlig planlegging og for uklare mål. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- De fleste er vel enige at om at det er en dårlig ide å pusse opp et bad uten å først bestemme hvordan det skal se ut, hvor mye det skal koste, om man skal gjøre det selv eller leie inn noen utenfra, sier Erlend Vada, som har en mastergrad fra Norges Idrettshøyskole.

- Som med nesten alt annet vi foretar oss er det å planlegge treningen vår veldig smart. Etter min mening er det mye av hemmeligheten til suksess, sier han.

«Drittsekk» Som personlig trener pusher han kundene sine hardt. Vada er blitt kalt drittsekk flere ganger. Likevel takker de ham når treningsøkta er over.

Sjansene for å nå de målene man har satt seg øker dramatisk når man legger en treningsplan og følger den.

- Årsaken til at mange ikke lykkes henger sammen med for dårlig planlegging og for uklare mål. Ofte er det slik at vi i starten er motiverte og ivrige. Men etter noen uker og utskeielser, forsvinner mye av motivasjonen. I denne fasen er en treningsplan veldig viktig. Slik kan man komme seg gjennom fasen og unngå å mislykkes, sier Vada.

Hva vil du - egentlig? Å planlegge godt innebærer å utarbeide mål, planlegge og registrere treningen. Målene må være tydelige.

- Hva er det egentlig du ønsker? Hvordan skal du oppnå dette? En målsetning vi i bransjen ofte hører er: "komme i bedre form og stramme opp", sier han.

Men det er vanskelig å vite hva du legger i en så generell målsetning, hvor stor endring som må til for at du kan si at du har nådd målet, og hvordan vi skal nå det, sier Vada.

Realistiske ambisjoner En god målsetning bør være ambisiøs, men samtidig realistisk. Men å konkretisere slike målsetninger kan være vanskelig.

TRENINGSEKSPERT: Erlend Vada er personlig trener på Elixia Majorstuen. Foto: Privat
TRENINGSEKSPERT: Erlend Vada er personlig trener på Elixia Majorstuen. Foto: Privat Vis mer

- Mange ikke vet hvor stor fremgang man kan forvente eller bør ha. Det avhenger også at nåværende tilstand og hvor mye man har mulighet til å trene. Å trene fire ganger i uka vil selvfølgelig gi bedre resultater enn å trene to ganger. Hvis man ikke har mulighet til å trene så mye, må man sette seg lavere mål, sier Vada.

Vær ambisiøs En målsetning om "å komme i bedre form" vil sannsynligvis bli innfridd allerede i løpet av den første uka man trener. Det blir derfor svært lite ambisiøst.

Å løpe en mil på under en time om en måned kan på den andre siden være lite realistisk.

Personer som ikke har trent på ti år, skal ikke trene på samme måte som dem som har trent sammenhengende i flere år.

For hard trening i starten eller feil trening i lengden, kan føre til skader og treningsavbrudd.

- Det kan være lurt å snakke med noen som kan disse tingene og få hjelp til finne et fornuftig mål, sier Vada.

Ideelt sett bør man ha en konkret plan som forteller hva som skal gjøres, når det skal gjøres og ikke minst hvordan det skal gjøres.

Det er viktig å unngå treningstabbene.

- Å ha en konkret plan å forholde seg til vil bidra til at man får et større press på seg til å faktisk gjennomføre den treningen man skal, og ikke sluntrer unna. En treningsplan er også gunstig for å få en fornuftig progresjon i treningen. Det er ingen tvil om at veldig mange bruker masse tid på trening som overhodet ikke hjelper dem til å nå de målene de har satt seg, sier han.

Om du ikke er kjent med treningsplanlegging, kan det være lurt kontakte en eller flere som har stor kunnskap om trening, for eksempel en personlig trener. Slik kan dere sammen lage et fornuftig, effektivt og bra opplegg.

Treningsdagbok Når treningsmålene og planen er på plass, har Vada et siste tips for å sikre veien til suksess: Treningsdagbok. Noter all trening du gjennomfører.

- På den måten har du en oversikt og kan følge progresjonen. Det vil være mye lettere å gjøre justeringer dersom fremgangen uteblir, sier Vada.

Han mener det kan være veldig motiverende å ha med seg en liten treningsdagbok.

Når man ser hva man gjorde på trening sist gang, er det lettere å jobbe litt hardere eller lenger neste gang.

- Svært ofte forklarer treningsdagboken hvorfor du har så bra fremgang eller hvorfor den uteblir, sier Vada, som mistanker er at mange trener langt mindre enn de selv tror at de gjør.

- Ved å føre et treningsregnskap i form av treningsdagbok så tror jeg mange får en aha-opplevelse og blir mer disiplinert.

Lytt til kroppen Noen synes kanskje en rigid treningsplan vil gjøre treningen til noe negativt, og bare tilføre nok et stressmoment i hverdagen. Det mener Vada er svært uheldig og absolutt ikke ønskelig.

- Trening bør i hvert fall mesteparten av tiden være morsomt. I slike tilfeller kan det være fornuftig å senke målsetningene man har satt seg, og heller fokusere på andre aspekter med treningen. All trening vil ha positiv effekt på kroppen, understreker den personlige treneren.

Å lytte til hva kroppen forteller oss er viktig. Er du syk med feber skal du holde deg i ro og bli hjemme. Men ikke la det bli en unnskyldning hver gang halsen harker litt.

- Ofte er det ingenting i veien for å trene selv om formen ikke er helt på topp. Kanskje kan det å endre planen fra en intervalløkt til 45 minutter rask/moderat gange være fornuftig, sier Vada.

- Trening skal være gøy. Men dersom man har satt seg tøffe mål, så må man akseptere at ikke alt er like morsomt. For å oppnå forandring kreves forandring. Dersom man har satt seg harde mål, så må man faktisk trene hardt også, sier Erlend Vada.

Les også: Den viktigste treningsøvelsen
Øvelser som gir fast rumpe og lår
Mat som bygger muskler

I FORM: Mange har som mål "Å komme i form". I følge eksperten er ikke det målet tydelig nok om du skal lykkes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
I FORM: Mange har som mål "Å komme i form". I følge eksperten er ikke det målet tydelig nok om du skal lykkes. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DAGBOK: En treningsdagbok hjelper deg å holde orden på treningen. Den kan også vise hvorfor du ikke får god nok effekt av treningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DAGBOK: En treningsdagbok hjelper deg å holde orden på treningen. Den kan også vise hvorfor du ikke får god nok effekt av treningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer