KARTLEGGER: Vidar Sagmyr i byggebransjens «Uropatrulje» oppsøker byggeplasser og ser etter tegn på at det foregår ulovligheter. Folk flest vet ikke hvor enkelt det er å starte opp byggefirmaer i dag, og hvor få krav som stilles, påpeker han. Foto: Morten Rakke
KARTLEGGER: Vidar Sagmyr i byggebransjens «Uropatrulje» oppsøker byggeplasser og ser etter tegn på at det foregår ulovligheter. Folk flest vet ikke hvor enkelt det er å starte opp byggefirmaer i dag, og hvor få krav som stilles, påpeker han. Foto: Morten RakkeVis mer

Konkursrytterne

Slik opererer byggebandene. Vidar (48) mottok drapstrusler

- Jeg har mange under overvåking.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

TRONDHEIM (Dagbladet): - Politiet fikk melding fra Arbeidstilsynet om at en kar hadde truet med å banke og drepe meg hvis jeg nærmet meg byggeplassen hans. Arbeidstilsynet hadde vært på tilsyn, og han var overbevist om at tipset kom fra meg.

48-åringen er ansatt som prosjektleder i byggebransjens «Uropatrulje» i Trondheim, finansiert av aktører både på arbeidsgiver – og arbeidstakersiden. Jobben hans går ut på å kartlegge konkurransvridende virksomhet, svart arbeid, sosial dumping, dårlig HMS-arbeid og ulike ulovligheter.

Ikke alle blir like glad for å få besøk av ham på arbeidsplassen.

Byggebransjen har flere konkurser og flere konkursryttere enn andre bransjer. Det er mange døgnfluer blant bedriftene og arbeidsmarkedskriminalitet er et omfattende problem. Bransjeorganisasjonene mener det er altfor lett å etablere seg, og at det må stilles krav om kompetanse – både i faget og i forretningsførsel.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn