Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik oppbevarer du nøtter

Nøtter som inneholder mye fett, må oppbevares i kjøleskapet så de ikke harskner.

IKKE LA NØTTENE STÅ UTE: Sett bollen med nøttene i kjøleskapet, da bevarer du den ferske smaken gjennom hele jula. Illustrasjonsfoto: Corbis
IKKE LA NØTTENE STÅ UTE: Sett bollen med nøttene i kjøleskapet, da bevarer du den ferske smaken gjennom hele jula. Illustrasjonsfoto: Corbis Vis mer

Jula er tida for god mat og snacks, og salget av nøtter, spesielt hasselnøtter og valnøtter øker dramatisk. Vi kjøper gjerne inn i store mengder og har en stor bolle stående på bordet gjennom hele jula. Men visste du at nøttene egentlig skal oppbevares kjølig?

- Det er riktig at dersom nøtter oppbevares lenge i romtemperatur, som for eksempel kjøkkenskuffen, vil fettet i nøttene harskne og nøttene smaker «gammelt».

- Vi anbefaler at nøtter oppbevares i kjøleskap, sier informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt Gerd Bymoen.

Kjølig og mørkt

- Det som hovedsakelig skiller julenøttene fra nøttene vi kjøper resten av året er skallet, sier Byermoen.

NØTTETID: Jul er høytid for den sunne snacksen. Mange kjøper store mengder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
NØTTETID: Jul er høytid for den sunne snacksen. Mange kjøper store mengder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

- Både hasselnøtter og valnøtter selges med skall nå i juletiden, og skallet skjermer nøtten for lys, som igjen kan bidra til å øke holdbarheten noe.

SPIS NØTTER: Informasjonssjef Gerd Byermoen håper folk vil kose seg med god samvittighet i jula. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.
SPIS NØTTER: Informasjonssjef Gerd Byermoen håper folk vil kose seg med god samvittighet i jula. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vis mer

- Vi anbefaler å oppbevare alle typer nøtter mørkt og kjølig. Årsaken til dette er at nøtter inneholder flerumettede fettsyrer, og de kan derfor bli harske ved lang tids oppbevaring, forklarer hun.

Drømmer du om å bli 100 år? Spis nøtter!

- Lys og varme fremskynder prosessen, så hvis nøtter skal oppbevares over tid er det en fordel at de ligger mørkt og kjølig.

- Se etter datomerking på posene, og kjøp det du har behov for, er informasjonssjefens råd.

Sunn snacks

Juletiden er en periode der vi skal kose oss uten dårlig samvittighet. Det kan likevel fort bli mye mat som dessverre ikke er spesielt heldig for helsa.

- Nøtter derimot, er sunt! En neve nøtter om dagen er flott måte å balansere kolesterolet gjennom julen, når vi ofte spiser mye kjøttmat med mettet fett, sier Byermoen.

- Å knekke nøtter sammen kan dessuten være en hyggelig aktivitet som bidrar til julekosen.

Bruk restene til middag Også informasjonssjef for Bama anbefaler nøtter til jul.

- Nøtter er næringsrike og inneholder både kostfiber, vitaminer og mineraler som er viktige for oss. Dette finner du ikke i potetgull, sier Hanne Linnert.

- Det du ikke bruker til jul, kan du bruke i matlaging, foreslår hun.

- Nøtter i matlaging, og ikke bare kakebaking er veldig populært, fordi de er smakfulle og allsidige, og går like godt sammen med frukt som med grønnsaker sier Linnert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media