Slik oppdages prostatakreft

Få har smerter før spredning, men visse tegn bør sjekkes nærmere.

RAMMES: Hovedgruppen som får prostatakreft er de over 60 år, og det er sjelden å få prostatakreft før man fyller 50. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RAMMES: Hovedgruppen som får prostatakreft er de over 60 år, og det er sjelden å få prostatakreft før man fyller 50. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Selv om prostatakreft hos de aller fleste blir påvist på et tidlig tidspunkt, kan spredning utenfor prostata være det som gir de første tegnene på kreft.

- Kreft i prostata gir sjelden symptomer tidlig i forløpet. Derfor er det ofte først når man får tegn på spredning utenfor prostata at man oppdager de første symptomene, sier Ole Alexander Opdalshei, avdelingssjef i Kreftforeningen.

Dette kan være tidlige kreftsymptomer: Overlege ved Radiumhospitalet og leder av Norsk onkologisk forening, Andreas Stensvold, bekrefter at de første plagene kan oppstå etter at kreften har spredt seg. Det kan for eksempel dreie seg om brudd i skjelettet. Likevel er det noen tegn du kan se etter.

- Tidligere i sykdomsforløpet kan man oppleve vannlatingsproblemer, av og til blod i urinen eller at vannlatingen stopper opp. Noen sjeldne ganger kan man også oppdage blod i sædvæsken, forteller han.

Prostatakreft oppdages som regel tidlig Til tross for at symptomene kan være svake til å begynne med, blir altså de fleste tilfeller av prostatakreft oppdaget raskt.

Dette først og fremst takket være såkalt PSA-måling.

- Dette er en enkel blodprøve som kan påvise om det foreligger prostatakreft eller ikke. Etter at denne prøven ble tatt i bruk for vel ti år siden, blir det oppdaget mange flere tilfeller, sier Stensvold.

Noe usikkerhet rundt blodprøven Blodprøven det er snakk om viser mengden av PSA (prostata spesifict antigen) i blodet. Dette er et protein som produseres naturlig i prostata.

- Et høyt PSA-nivå kan være en indikasjon på prostatakreft, men det er svært viktig å være klar over at det også kan skyldes for eksempel betennelse i prostata eller urinblære, sier Opdalshei.

Han legger til at enkelte pasienter med prostatakreft også kan ha helt normal PSA-verdi.

Undersøkelse hos lege PSA-verdien vil derfor ikke alene gi en sikker pekepinn. Ved mistanke om prostatakreft vil legen føle på prostata med en finger i endetarmen.

Dersom PSA-måling og undersøkelse gir mistanke om prostatakreft, tas så en vevsprøve av prostatakjertelen via endetarmen.

I Nordisk yrke-kreft studie, som viser statistiske sammenhenger mellom yrker og ulike kreftformer, fremgår det at tannleger får hyppigere prostatakreft enn menn i andre yrkesgrupper.

Flere krefttilfeller fordi vi blir eldre At det blir flere tilfeller av prostatakreft, skyldes også at befolkningen blir eldre. Dette er nemlig først og fremst en kreftform som rammer eldre menn.

- Hovedgruppen er de over 60 år, og det er sjelden å få prostatakreft før man fyller 50. I de tilfellene dette skjer, er det stort sett alltid snakk om arv, sier Stensvold.

Ifølge Store Norske Leksikon kan kreft i prostata ofte forbli lokalisert til et mindre område av prostatakjertelen og kan være til stede i atskillige år uten å gi symptomer.

- Ved obduksjonsundersøkelser som omfatter tusener av menn, har man påvist kreftvev i prostata hos 10 % av 50-åringer, hos 50 % av 60-åringer og hos ca. 70 % av menn over 80 år. Disse tallene viser tydelig at sykdommen er relatert til aldringsprosessen, skriver artikkelforfatter og professor i urologi, Kjell Tveter.

Lev sunt Arv er en av risikofaktorene ved prostatakreft. Ifølge Ole Alexander Opdalshei anslås det at omtrent ti prosent av dem som får kreftformen har bakgrunn i arvelig disposisjon.

- Hovedfaktoren er likevel alder, og i tillegg ser man på miljø og livsstil som mulige risikofaktorer. Det er påvist at frukt og grønt kan være med på å beskytte mot og bremse utviklingen av prostatakreft, men vi vet ennå ikke hvilke frukter og grønnsaker som har denne effekten, sier overlege Stensvold.

Australske forskere har kommet fram til at de mennene som har hyppigst sædutløsning i alderen 20-50 år, har lavest risiko for å utvikle prostatakreft senere i livet. En undersøkelse gjennomført på vegne av Europakommisjonen viser at de som holder seg slanke, har klart lavere risiko for kreft enn overvektige.

LES OGSÅ: Åtte tegn på at du har et helseproblem
Slik senker du kreftrisikoen
Slik behandles prostatakreft
Rune (54) fikk brystkreft

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GRØNT HJELPER: Sykdommen øker i hyppighet med alderen, men miljø, kosthold og livsstil kan påvirke risikoen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
GRØNT HJELPER: Sykdommen øker i hyppighet med alderen, men miljø, kosthold og livsstil kan påvirke risikoen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer