Slik pakker du feriebilen trygt

Riktig pakking av bagasje i bil gir økt sikkerhet ved bråstopp. Her er ekspertenes råd.

Pakkekurs:  Å pakke med halvparten av det du hadde med i fjor er det viktigste rådet Jan Ivar Engebretsen i NAF kan gi, men ikke det eneste. Foto: EGIL NORDLIEN/HM FOTO
Pakkekurs: Å pakke med halvparten av det du hadde med i fjor er det viktigste rådet Jan Ivar Engebretsen i NAF kan gi, men ikke det eneste. Foto: EGIL NORDLIEN/HM FOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det beste rådet jeg kan gi er at du bare tar med deg halvparten av det du hadde med i fjor.

Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF smiler, vel vitende om at de fleste av oss har en tendens til å laste bagasjerommet til ripa når vi skal på bilferie. Og at vi egentlig hadde klart oss godt med halvparten.

Men bak smilet ligger det alvor. Feil pakking av bagasje i bil er nemlig årsak til mange av personskadene som oppstår i forbindelse med kraftige oppbremsinger og kollisjoner.

Så hvordan går du fram for å unngå slike skader?

- Dette er jo ikke rakettforskning. Det handler om å bruke sunn fornuft, mener Engebretsen.

Hvordan pakker eksperten selv? Vi har tatt med oss en haug med typisk feriebagasje, for å se hvordan han vil pakke. Som så mange andre kjører vi en SUV, og det er en biltype som ikke utmerker seg med romslig bagasjerom.

Campingstolene er en utfordring, og for å få utnyttet plassen best havner de nederst. Oppå dem kommer den store kofferten, som Engebretsen strengt tatt ville hatt aller nederst. Stor og tung bagasje skal nemlig pakkes så lavt og langt fram som mulig, siden det gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper, og forhindrer at de tyngste tingene beveger seg framover i en bråstopp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer