PAKK TRYGT: Det er ofte mye som skal inn i bilen før vinterferieutflukten. Det gjelder å pakke riktig - og trygt. Løse gjenstander kan være livsfarlige ved bråstopp. Foto: PETTER HANDELAND / VI MENN BIL
PAKK TRYGT: Det er ofte mye som skal inn i bilen før vinterferieutflukten. Det gjelder å pakke riktig - og trygt. Løse gjenstander kan være livsfarlige ved bråstopp. Foto: PETTER HANDELAND / VI MENN BILVis mer

Slik pakker du trygg vinterferiebil

Selv små løse gjenstander blir farlige ved en bråstopp.

(Dagbladet): Fredag starter vinterferien i store deler av landet, og veiene vil kry av fullpakkede biler. Pakker du feil, kan det være farlig.

Det viktigste er å sikre at det ikke er løse gjenstander i bilen.

En tilsynelatende uskyldig gjenstand kan bli dødelig ved en bråstopp, selv om farten ikke er spesielt høy.

Som en elgkalv Tommelfingerregelen er at gjenstander blir minst 30 ganger «tyngre» ved en bråstopp i 50 kilometer i timen.

En gjenstand som veier en halv kilo i baksetet, vil treffe seteryggen foran med en kraft tilsvarende 15 kilo.

- Dersom hastigheten økes til 70 km/t, vil kraften fordobles til 30 kilo. Når hastigheten dobles, firedobles kraften, og et par fjellstøvler kan treffe deg med kraften av en elgkalv, sier Arild Lund, skadesjef motor i Codan Forsikring.

- Dette er en veldig god grunn til å ha det ryddig i bilen til enhver tid, sier han.  

Fram og ned På grunn av bilens kjøreegenskaper bør bagasje plasseres nærmest mulig bilens tyngdepunkt.

I praksis betyr det så langt fram og ned i bilen som mulig. Alle løse gjenstander er en potensiell fare

- Å sikre lasten godt er ekstra viktig på lange turer, som for eksempel når man skal på fjellet i vinterferien. De fleste moderne biler har festepunkter i bagasjerommet, bruk disse når du fyller bagasjerommet. Det er ikke sikkert at seteryggen i baksetet er sterk nok til å tåle en kollisjon med fullastet bagasjerom, presiserer Lund.    

LES OGSÅ: Slik pakker du feriebilen trygt.