Slik parterer du kylling

Det er ikke vanskelig å skjære ut kyllingfileter eller gode lårstykker, bare du vet hvordan.

Noen liker brystet, andre liker låret, og noen vil helst fråtse i vinger.

Uansett hva du foretrekker, bør du kjøpe hele fuglen. Kiloprisen på kylling er langt lavere om du kjøper hele kyllinger og deler dem opp enn om du kjøper kun lår eller bryst.

BONUS: Når du deler opp kyllingen selv, kan du også hente frem det aller beste stykket på kyllingen, kyllingøstersen.

Mye å spare Ta for eksempel Stange-kylling fra Kolonial.no. For en hel kylling betaler du 236,80 kroner.
Kjøper du lår og bryst separat, betaler du 231,50.

Da går du glipp av vingene og ikke minst skroget, som du kan koke verdens beste kraft på, en kveld du er hjemme allikevel.

Forskjellen er enda større om du velger helt vanlig kylling i butikken. En hel kylling koster cirka 50 kroner. To kyllingbryst koster 55 kroner.

Du sparer altså noen kroner dersom du velger en hel kylling fremfor to ferdigrensete bryst.

Tar du utfordringen? Slik laget vi ti måltider av én kylling

Del som proffene
Det er altså ingen tvil at det lønner seg å kjøpe hele kyllinger, men da må du også vite hva du gjør. For et maltraktert kyllingbryst er det ingen som har lyst på, og kiloprisen på kyllingstrimler eller -kjøttdeig er langt lavere enn for ferdige bryst.

Heldigvis er det ikke vanskelig å dele opp en kylling, bare du vet hvordan.

I videoen over viser kokk Bård Greni hvordan du enkelt parterer en kylling.

Det du ikke skal bruke, fryser du bare ned til en annen gang. (Vel og merke dersom kyllingen ikke har vært frossen først, da bør du steke eller koke kjøttet før du fryser det igjen.)

Det samme gjelder for beinrestene. De er perfekte å koke kraft på, sammen med annet avskjær du ikke ønsker å spise, som skinn og slintrer og litt odde deler.

Har du ikke tid til å gjøre det nå, kan du fint fryse kyllingbein og rester også, til du har en ledig kveld.

Matsikkerhet: Så varmt må kjøttet være