DYRERE ENN I FJOR: Når ferien kan bli både 10, 20 og 30 prosent dyrere enn for ett år siden, er det viktig å planlegge:

- Mitt beste råd er å ha et feriebudsjett. Vi bruker lettere penger på ferie, og et budsjett er et viktig verktøy på reisen for å vite hva lommeboka tåler, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. Foto: CORBIS / NTB SCANPIX
DYRERE ENN I FJOR: Når ferien kan bli både 10, 20 og 30 prosent dyrere enn for ett år siden, er det viktig å planlegge: - Mitt beste råd er å ha et feriebudsjett. Vi bruker lettere penger på ferie, og et budsjett er et viktig verktøy på reisen for å vite hva lommeboka tåler, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. Foto: CORBIS / NTB SCANPIXVis mer

Slik påvirker fallet i kronekursen feriepengene dine

Både 10, 20 og 30 prosent dyrere ferie enn for ett år siden.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Krona falt kraftig da Norges bank i dag kuttet styringsrenta med 25 basispunkter til 1,00 prosent på dagens rentemøte.

- Det betyr at ferien blir dyrere for nordmenn, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Så langt i dag har den norske krona svekket seg 15 øre mot euroen. Alene høres kanskje ikke det så mye ut, men Reitan sier det er viktig at vi er bevisste på totalen det siste året.

For selv om rentekutt er gode nyheter for dem med boliglån, fører det også med seg at krona svekker seg i utlandet.

- Bare svekkelsen i dag gir ikke så enorme utslag, men det siste året har det blitt 30 prosent dyrere i USA, pundet er over 20 prosent dyrere, og en øl på stranda i Spania koster deg 10 prosent mer enn i fjor, sier Reitan.

Feriebudsjett Som Dinside skrev for noen uker siden, forventes prissjokk på flere norske feriefavoritter i sommer.

Når ferien kan bli både 10, 20 og 30 prosent dyrere enn for ett år siden, er det viktig å planlegge:

- Mitt beste råd er å ha et feriebudsjett. Vi bruker lettere penger på ferie, og et budsjett er et viktig verktøy på reisen for å vite hva lommeboka tåler, sier Reitan.

Mens fly og hotell ofte er billig og betalt for lenge siden, er det lett å glemme utgiftene når man kommer fram.

- For eksempel tar restaurantbesøk et stort jafs av budsjettet. Men man trenger kanskje ikke spise alle måltider ute, sier forbrukerøkonomen.

Lokal valuta - Det er fremdeles deilig å være norsk i utlandet, men du får ikke samme rabatten på valutakursen som du gjorde i fjor, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Dnb.

Selv om du ikke får like mye for krona på utenlandsferien, er det penger å hente:

- Når du drar til utlandet må du huske på å dra nytte av de rabattene du kan få. Du må alltid handle i lokal valuta, og be om taxfree-skjema i butikken så du slipper å betale moms. Så husk å alltid ha med deg passet, råder Sandmæl.

Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet i dag at styringsrenta kan bli satt ytterligere ned i løpet av høsten.

- Det vil påvirke krona ytterlige i utlandet og på importerte varer. Det er for eksempel ikke like mye å hente på netthandel lenger, sier Elin Reitan.