Slik planlegger nordmenn å bruke 150 milliarder kroner

Og her er ekspertenes råd til hvordan du bør bruke dem.

FERIEDRØMMEN: I disse dager får nordmenn utbetalt 120 milliarder kroner i feriepenger. Disponerer du dem smart, varer de lenger. Se ekspertenes beste tips nederst i artikkelen. Foto: Colourbox
FERIEDRØMMEN: I disse dager får nordmenn utbetalt 120 milliarder kroner i feriepenger. Disponerer du dem smart, varer de lenger. Se ekspertenes beste tips nederst i artikkelen. Foto: ColourboxVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): I disse dager får nordmenn utbetalt 120 milliarder kroner i feriepenger.

Fra slutten av måneden tikker også 28 milliarder skattekroner inn på kontoene til 2,4 millioner av oss, viser foreløpige beregninger fra Skatteetaten basert på årets selvangivelser.

NYE KLÆR: - Jeg har fått feriepenger, og nå går noe med til shopping til barna, sier Jannicke Testad (36), som er på handletur i Oslo med barna Frida Testad (7), Marthe Testad (11) og Richard Johansen Halvorsen (15). Yngstemann har allerede fått seg både nye sko, bukser og jakke. Familien fra Rognan bruker også noe av ferie- og skattepengene på en tur til Korfu i 14 dager sammen med flere andre familier. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
NYE KLÆR: - Jeg har fått feriepenger, og nå går noe med til shopping til barna, sier Jannicke Testad (36), som er på handletur i Oslo med barna Frida Testad (7), Marthe Testad (11) og Richard Johansen Halvorsen (15). Yngstemann har allerede fått seg både nye sko, bukser og jakke. Familien fra Rognan bruker også noe av ferie- og skattepengene på en tur til Korfu i 14 dager sammen med flere andre familier. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN Vis mer

I snitt har de som får igjen penger nesten 1500 kroner til gode.

På tross av streiken i Skatteetaten tyder alt på at skattepengene er i rute.

Betal gjeld Ferietid er ofte dyrt, men det er mulig å få pengene til å strekke lenger. Det første du bør gjøre når pengesekken kommer, er imidlertid noe så kjedelig som å nedbetale gjeld.

Bare femten prosent av oss planlegger å bruke feriepengene på å nedbetale gjeld.

HÅPER PÅ GODVÆR: Egil Haraldsen (48) og Siw Haraldsen (44) sikrer seg sol ved å bruke noe av feriepengene på sommerferie på Mallorca. Ellers satser de på finvær hjemme på Stord eller på en av hyttene som også ligger på Vestlandet. - Heldigvis fikk vi igjen på skatten, og har disponert de pengene til hjem og hage. Vi har nettopp bygd en ny terrasse som vi håper å få brukt i ferien, sier Egil. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
HÅPER PÅ GODVÆR: Egil Haraldsen (48) og Siw Haraldsen (44) sikrer seg sol ved å bruke noe av feriepengene på sommerferie på Mallorca. Ellers satser de på finvær hjemme på Stord eller på en av hyttene som også ligger på Vestlandet. - Heldigvis fikk vi igjen på skatten, og har disponert de pengene til hjem og hage. Vi har nettopp bygd en ny terrasse som vi håper å få brukt i ferien, sier Egil. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN Vis mer

- For skattepengene er det veldig fornuftig at sparing er første prioritet. Feriepengene derimot, kan gå til dets formål, slappe av fra arbeidshverdagen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet.

Hvor mye du bruker av feriepengene til ferie, avhenger selvsagt av økonomien, råder hun:

- Har du en trang økonomi, er feriepenger og eventuelt penger igjen på skatten en unik mulighet til å komme à jour med regninger, samt bli kvitt dyre lån hvis du har det.

FERIE I DYREPARKEN: I juli går feriepengene til Cathrine Langerud (34) med barna Celina (4) og Casper (2 md.) (t.h.), og Veronica Stokkvold (35) med barna Emil (4) og Eirik (14 md.) (t.v.), til tur til dyreparken i Kristiansand. - Vi skal være på ferie i fire-fem dager, og det er jo dyrere enn en sydenferie med hytte og billetter og mat til alle, sier Langerud. - Vi skal også bruke penger på å pusse opp hus, sier Stokkvold. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
FERIE I DYREPARKEN: I juli går feriepengene til Cathrine Langerud (34) med barna Celina (4) og Casper (2 md.) (t.h.), og Veronica Stokkvold (35) med barna Emil (4) og Eirik (14 md.) (t.v.), til tur til dyreparken i Kristiansand. - Vi skal være på ferie i fire-fem dager, og det er jo dyrere enn en sydenferie med hytte og billetter og mat til alle, sier Langerud. - Vi skal også bruke penger på å pusse opp hus, sier Stokkvold. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN Vis mer

Feriepengene kommer gjerne sammen med lønnen din i juni. Selve lønnen blir mindre i sommermånedene, fordi du trekkes for årets ferie.

Feriepengene er ikke skattefrie, men det trekkes litt mer skatt i lønnen gjennom resten av året, slik at arbeidsgiver kan utbetale feriepengene uten å trekke skatt.

- Kvitt deg med forbrukslån På ferie i utlandet får nordmenn mer for pengene nå som kronekursen er sterk og mange andre land sliter økonomisk.

- Men det finnes fortsatt folk som bør prioritere å bruke både feriepenger og overskuddet de får som følge av den lave boliglånsrenten, til å betale mer ned på lånene sine, sier Sandmæl i DNB.

De som har forbrukslån, bør i alle fall prioritere å bli kvitt disse, og de som har store boliglån bør prioritere nedbetaling til de har kommet seg innenfor 75 prosent av låneverdien, mener hun.

Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim mener det er lurt å vente med studielånet, fordi det er svært lav rente, samt at du får rentefritak hvis du blir arbeidsledig, langtidssykemeldt eller skal studere videre.

I disse dager sender mange inkassobyråer ut gode tilbud, hvor det for eksempel gis store rabatter på gebyrene hvis du nedbetaler gjelda.

Kvadsheim råder dem som sliter mest økonomisk, til å vurdere disse tilbudene nøye.

- Feriepengene gir deg også mulighet til å begynne med en egen «bufferkonto», sier Kvadsheim.

Alle bør nemlig ha et beløp tilsvarende én til to måneders lønn relativt lett tilgjengelig for uforutsette utgifter, som at bilen må på verksted eller at vaskemaskinen ryker, anbefaler han.

Reiser ut Mye av feriepengene går med til nettopp ferie. I en undersøkelse Respons Analyse har utført for Star Tour, svarer 53 prosent at feriepengene skal brukes på ferie, mot 47 prosent for to år siden.

- Det er en trend at nordmenn setter ferien høyest, og bruker gjerne litt ekstra penger i de få ukene, sier Kirsti Irgens Ertsås, informasjonsrådgiver i Star Tour.

Skattepengene ser i større grad ut til å gå til sparing.

I aldersgruppa 35 til 44 år svarer 69 prosent at de skal bruke feriepengene på ferietur - og de er også de dårligste til å spare både skattepengene og feriepengene. En undersøkelse fra Ipsos MMI viser at 51 prosent planlegger å feriere i utlandet.

- Aldri har flere nordmenn lagt turen utenlands, sier kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena S. Petersson, som opplyser at mange flere enn før bestiller på fire- eller femstjernershotell.