DELIKATESSE:  Havets delikatesser smaker kanskje aller best når du har plukket dem selv, og attpåtil damper dem på gassbluss i fjæra.
Foto:  ODD ROAR LANGE
DELIKATESSE: Havets delikatesser smaker kanskje aller best når du har plukket dem selv, og attpåtil damper dem på gassbluss i fjæra. Foto: ODD ROAR LANGEVis mer

Slik plukker du dine egne blåskjell

...og sjekker at de er trygge å spise.

Lite minner vel mer om sommer enn deilig, fersk sjømat. Særlig skalldyr hører den lyse årstiden til.

Om du har mulighet, kan det være både morsomt og økonomisk å plukke sine egne blåskjell. I tillegg er det vel nærmest umulig å få  ferskere skjell enn du gjør ved selvplukk.

Sjekk blåskjellvarselet Men om du er blåskjelljomfru er det noen ting du bør sette deg inn i før du drar ut på matauk. 

- Det aller første jeg ville gjort var å sjekke blåskjellvarselet, sier Merete Hestdal, seniorinspektør i Mattilsynet.

Blåskjellvarslet er et tilbud til de som ønsker å plukke skjell til eget bruk, og områder hvor det er funnet gift i vannet eller i skjellene er avmerket på kartet. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet.

Bobler i glasset passer perfekt til blåskjellene. Her lærer du deg kunsten å sablere.

Skyll skjellene under kaldt vann Du kan verken se, lukte eller smake om skjellene innholder algegifter. Giftstoffene forsvinner heller ikke ved verken koking eller frysing

- Har du funnet et trygt sted å plukke er det bare å sette i gang. Jeg anbefaler imidlertid å skylle skjellene under kaldt vann for å se om de lukker seg, eller kontrollere de nøye når du damper dem. Er det slik at de ikke åpner seg kan det være et tegn på at de er dårlige, sier Hestdal.

Hun understreker at om skjellene ikke åpner seg har det ingenting med eventuelle giftstoffer å gjøre - utelukkende om de er ferske eller råtne.

Blåskjell er et tydlig tegn på sommer, her er mer deilig sommermat.

Har du tid til en liten videosnutt før ut legger i vei, har Mattilsynet også laget en informasjonsfilm som de har kalt Blåskjell for dummies.

I følge Godfisk.no har de skjellene hvor kjøttet trekker seg sammen som en ball, vært levende da de ble dampet. De skjellene hvor kjøttet ligger langs med skjellet innvendig, har vært døde når de dampes. De er ikke farlig å spise, men det anbefales ikke.

Slik oppbevarer du skjellene Holdbarheten for levende skjell er avhengig av hvordan de blir oppbevart. Mattilsynet anbefaler at levende skjell lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnår du ved å lagre dem ved den laveste temperaturen. Lagring i kjøleskap gir kortere haldbarheit enn lagring på is.

Skjellene må ikke fryses, så det skal bare være is under skjellene, ikke over. Dersom de blir oppbevart riktig, viser erfaringer at skjell kan oppbevares i inntil ti dager.

Har du imidlertid ikke tilgang på sjø og skjell, er det selvsagt et alternativ å handle blåskjellene i butikken. De holder i følge Mattilsynet som regel en høy kvaltiet, og er trygge å spise.

• Les også: Er du klar for å sprite opp middagen?

SOMMERIDYLL: Det finnes et hav av ulike måter å tilberede blåskjell på. En av klassikerene er hvitvinsdamping. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SOMMERIDYLL: Det finnes et hav av ulike måter å tilberede blåskjell på. En av klassikerene er hvitvinsdamping. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer