<strong>BEDRE SIKT:</strong> Tannkrem skal fungere fint for å rengjøre frontlyktene. Foto: BERIT B. NJARGA
BEDRE SIKT: Tannkrem skal fungere fint for å rengjøre frontlyktene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Slik pusser du frontlyktene skinnende rene

Sjekk de smarte vinterbil-triksene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide: Vil du ha god sikt og kjøre trygt i vinterhalvåret, trenger du ikke ty til dyre produkter. Du kommer nemlig langt med tannkrem, oppvaskmiddel og sitron, skal vi tro skadeleder DNB Skadeforsikring Anne Stine Eger Mollestad.

- Ting du finner i kjøleskapet eller i skapet med rengjøringsprodukter hjemme, vil ofte fungere like godt som dyre bilpleieprodukter på bensinstasjonen, mener Eger Mollestad.

Tannpasta til lysene Vintermørket gjør at god sikt er ekstra viktig, og blant annet kan skitt føre til duse frontlykter. Da kan faktisk tannkrem bidra til å løse problemet.

- Hvis du for eksempel pusser lyktene med tannpasta, så vil det gi deg bedre lysforhold, forteller Eger Mollestad.

Også Dag Edvardsen ved Norsk Automobilforbunds (NAF) tekniske avdeling, bekrefter at bruk av tannkrem er smart.

- Tannpasta inneholder «fint» slipemiddel, dette kan gi positiv virkning på hovedlyktglassene, og da spesielt plastglass, sier Edvardsen til DinSide.

Også slitte vindusviskere bidrar til å gjøre sikten dårlig. Disse bør derfor byttes ut ved jevne mellomrom. Vil du forlenge levetida og bedre effekten, bør du gni vindusviskerne inn med sandpapir. Da vil de fungere bedre.

Rengjør frontruta Trafikkfilm på frontruta er også et velkjent problem som gir dårlig sikt. Derfor bør du også sørge for å vaske frontruta på innsiden. Da kan du bruke Zalo eller andre oppvaskmidler.

- Andre sverger til cola eller sitronsaft fra en presset sitron og påfører dette på problemområdet for deretter tørke av med papir. Tro det eller ei, men det funker, sier Eger Mollestad, og støttes av Dag Edvardsen i NAF.

<strong>SITRON:</strong> Vil du ha ren frontrute, kan du prøve med sitron. Foto: BERIT B. NJARGA
SITRON: Vil du ha ren frontrute, kan du prøve med sitron. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

- Sitron gir god renseeffekt, og har vært brukt iblandet i vindusspylervæske, sier Edvardsen.

Se også hvordan du fjerner dugg på innsiden av frontruta.

Vask dekkene I tillegg til god sikt, kan du også sikre deg er godt veigrep ved å rengjøre dekkene regelmessig.

- Spesielt om du kjører der det er mye skitt på asfalten, lønner det seg å vaske dekkene ofte, og en kraftig blanding med oppvaskmiddel i lunkent vann passer perfekt til å vaske dekk. Hvis du har blandingen over på en spruteflaske, har du den alltid tilgjengelig og kan gå over dekkene ofte. Det øker dekkgrepet og sikkerheten betraktelig, sier Eger Mollestad.

Husk også å sjekke lufttrykket, også på nye dekk.

Vask batteriet Et annet velkjent problem i vinterkulda er startvansker og motorstopp. Det fins flere triks for å unngå dette, deriblant å skrubbe toppen av batteriet med såpevann og børste.

- Møkk og salt bidrar til utladning av batteriet, og motorstopp som følge av utladning er den klart viktigste årsaken til bilproblemer om vinteren. Ved å skrubbe toppen av batteriet forlenger du levetida og unngår å bli stående når det er kaldt, sier Eger Mollestad.

Se hva annet vi må ha veihjelp for.

Dag Edvardsen i NAF anbefaler i tillegg å smøre på et tynt lag med syrefritt fett, for eksempel Vaselin, på de rene batteripolene, for å fjerne «krypstrøm».

Er du derimot mest redd for å kjøre deg fast, bør du kjøpe deg en pose kattesand som du kan ha liggende i bilen.

- Strø litt sand rundt dekkene slik at de får feste. Det er utmerket verktøy for å komme deg videre når du først har satt deg fast, sier Eger Mollestad.

Se også hvilke andre effektive virkemidler du har mot trøbbel på glattisen.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Disse skadene må du betale for selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer