Slik rammer hjerteinfarktet

Rask behandling av hjerteinfarkt redder liv. NRK-profilen Dag Erik Pedersen er en av de somble reddet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Rask behandling av hjerteinfarkt redder liv. Og Norge er et av de beste landene i verden innen behandling av akutt hjerteinfarkt, mener ekspertene Dagbladet har snakket med.

BEHANDLING EKSPERT: Thor Edvardesen, professor og kardiolog ved Rikshospitalet. - De siste tiåra er det skjedd en revolusjon innen behandlingsteknologien. Som ung lege opplevde jeg at 25 prosent av hjerteinfarktpasientene døde innen tre måneder. - I dag er dette tallet nede i fire prosent dødsfall i løpet av ett år hos oss på Rikshospitalet. - I snitt behandler vi 2,5 pasienter med store hjerteinfarkt hver dag, sier Edvardsen.Diagnostisering skjer allerede i ambulansen på vei til sykehuset. Dette gjøres stort sett ved en såkalt EKG-test som registrerer hjertets aktivitet. I Norge gjøres dette i alle ambulanser. Resultatet fakses direkte til sykehuset.Gir EKG usikre resultater, kan man diagnostisere ved hjelp av blodprøver. Når hjertet ikke får tilstrekkelig oksygentilførsel, vil det nemlig slippe ut enzymer kalt Troponin T, og blodprøver viser om dette nivået er forhøyet.Behandling foretas ved blokking. Dette er den mest effektive behandlingsmetoden i dag, og foregår ved at en plastslange med en ballong føres inn gjennom en blodåre ved håndleddet og fram til de forsnevrede delene. Der blåses ballongen opp slik at blodårene utvides og blodet kan strømme uhindret. I noen tilfeller gis blodfortynnende medisin i tillegg. Er det lang vei til sykehuset, vil en sterkere behandling med blodfortynnende medisiner starte i ambulansen. - Dette kan føre til noen flere bivirkninger, men er ellers også en god metode, sier Edvardsen.

- Hjerteinfarkt oppstår ved blodpropp i en av de små åra som forsyner hjertet med blod, sier Thor Edvardsen, professor og kardiolog ved Rikshospitalet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn