Slik redder du plantene dine i sommer

Smart gjør-det-selv-triks!

SMART: Kjøkkenhagen på balkongen får rikelig med væske, selv på varme dager i solveggen.  Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
SMART: Kjøkkenhagen på balkongen får rikelig med væske, selv på varme dager i solveggen. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside: Få ting er så skummelt for plantene dine som at du tar ferie.

Varme dager, en ekstra god vanning før du drar, og så naboer som pliktskyldigst kommer innom en gang eller tre i løpet av ferien din ... reneste oppskriften på plantedrap.

Heldigvis finnes det masse smarte løsninger.

Gir plantene drypp Dinsides fotograf og hushandymann Per Ervland har valgt å ta litt ekstra godt vare på plantene sine i sommer, og har laget et eget selvvanningssystem. Dette nyter plantene godt av også nå i forsommertida, i varme dager i solveggen, mens han er på jobb.

Ervland har koblet en dusjpose og små vannslanger sammen til et relativt intrikat selvvanningssystem.

Alt han trengte fant han på Biltema, og det kostet ikke mange hundrelappene.

Kort fortalt har Ervland koblet blomster og dusjen sammen med ledningene. De tynneste ledningene (9 mm) leder vannet til pottene og verandakassene, der de er koblet sammen med de tykkeste (12 mm). De tykkeste delene har han stukket noen hull i, slik at han får fordelt vannet i pottene, og så er de gravd ned i blomsterpottene og -kassene.

LETT HACKING: For å sørge for at vannet ikke skulle renne for fort, fylte Ervland Y-leddet med små biter av en vanlig kjøkkensvamp.  Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
LETT HACKING: For å sørge for at vannet ikke skulle renne for fort, fylte Ervland Y-leddet med små biter av en vanlig kjøkkensvamp. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Valget av kabler var for øvrig ikke helt tilfeldig. Du må gjerne endre på størrelsen, men 9 mm og 12 mm-kablene passet perfekt inn i hverandre, slik at man ikke trenger en kobling.

Må tilpasses Vurderer du å gjøre noe tilsvarende, anbefaler Ervland at du setter i gang en god stund før du drar på ferie. Det er smart å kunne tilpasse litt. Ulike planter trenger forskjellige mengder vann, og det kan hende du bør stikke litt større eller flere hull i fordelingsslangene - eller bytte ut slangen med en med litt færre hull i, om du har vært litt for ivrig med nåla.

- Her er det bare å prøve seg fram til det passer.

Selv fant han ut at i solsteiken sugde plantene til seg nesten en hel dusjsekk på to varme Oslo-dager, så nå har han seriekoblet to fritidsdusjer, for å sjekke hvor lenge det holder.

I butikk Det finnes smarte selvvanningspotter som tar krydderurtene og plantene over helga. Du kan også lage det selv, ved å legge bleier i blomsterkassene, eller i bunnen av blomsterpotta. Dette fungerte forresten best på krydderurter innendørs, og var ikke like vellykket i verandakassene.

Vi har tidligere testet Fiskars Garden, med selvvanning og LED-lys for krydderplantene i de mørkeste månedene, og vist hvordan vår leser laget sitt eget minidrivhus med farget lys, ved hjelp av ulike deler han plukket opp på Ikea.

Hvitevareprodusenten Electrolux brygger for øvrig på en helt ny hvitevare: En krydderhage du kan bygge inn i kjøkkenbenken.

For deg som ønsker det helt enkelt, har Mester Grønn kommet med en smart ferievanner: En tut som gjør helt vanlige plastflasker til selvvannere. Alt du trenger å gjøre, er å fylle flaska med vann, skru på ferievanneren, og stikke det hele på hodet ned i en blomsterpotte.

HULL: - For å fordele vann rundt i potter tok jeg en slange (12 mm) og koblet til et T-ledd. Denne ringen stakk jeg små hull på med en nål. Poenget er at den skal «svette» litt, men det skal ikke renne for fort.  Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
HULL: - For å fordele vann rundt i potter tok jeg en slange (12 mm) og koblet til et T-ledd. Denne ringen stakk jeg små hull på med en nål. Poenget er at den skal «svette» litt, men det skal ikke renne for fort. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Dette er en variant av trikset med å fylle en brusflaske med vann og sette den på hodet i potteplantene, noe som fortsatt virker, men som kan være litt vanskelig å få til å stå hele ferien. Med en spiss tut står flaska stødigere.

Tilsvarende løsninger har vi også sett på Designtorget, og ulike plantesentre.

UTSTYRET: Alt vi trengte, med unntak av en bit av en kjøkkensvamp og en nål, ble kjøpt på Biltema. Lignende finnes i mange jernvareforretninger og andre utstyrsforretninger. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
UTSTYRET: Alt vi trengte, med unntak av en bit av en kjøkkensvamp og en nål, ble kjøpt på Biltema. Lignende finnes i mange jernvareforretninger og andre utstyrsforretninger. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer