TENERIFE:  Stranda er den samme enten du reiser dyrt eller billig til Syden, her fra Las Vistas-stranden i Los Cristianos.  Foto: John Terje Pedersen
TENERIFE: Stranda er den samme enten du reiser dyrt eller billig til Syden, her fra Las Vistas-stranden i Los Cristianos. Foto: John Terje PedersenVis mer

Slik reiser du billigst til Syden

Det er utenom skoleferiene du gjør de gode reisekjøpene.

||| Etter påskeferien, når det er på slutten av vinterreisene, er det mange gode tilbud til vinterreisemål som Gran Canaria, Tenerife og til Egypt hos charterselskapene.
 
Fra begynnelsen av mai starter charterselskapene sine sommerreisemål.
Da kan du gjøre gode kupp til ferielandene ved Middelhavet; Hellas, Tyrkia, Spania og Italia.

Til skoleferienFram til et par uker før skoleslutt i juni kan du gjøre gode reisekupp. Når skolen slutter blir det også slutt på billigreisene.

Uspesifiserte reiser er den billigste kategorien når du bestiller en charterreise. Det betyr at du ikke får vite på forhånd hvor du skal bo. Innkvarteringen er gjerne enkel, og ofte på bosteder som ikke inngår i reiseselskapenes ordinære program.  Du kan også risikere å måtte bytte hotell i løpet av ferien.  Til gjengjeld kan du få en Sydentur til sol og varme for under to tusenlapper, spesielt når det er lavsesong.

Når gjør du kupp?Vi spør de fire store charterselskapene: Når er det lettest å få tak i uspesifiserte reiser?

Helen Begby, informasjonssjef, Apollo:
Spesielt om våren, mai og juni fram til skolen slutter. Og den siste uken i august i år, siden skolen begynner seinere i år. Vanligvis også de to første ukene i desember.

Lena Petterson, kommunikasjonsdirektør, Star Tour:
Fra slutten av april til begynnelsen av juni. Deretter fra rundt 20. august til ut september. Og fra slutten av november til 15. desember.

Gunnar Grosvold, direktør, Ving:
Fra midten av august og ei uke inn i september. De to siste ukene før juleferien samt hele januar.

Gunder Moe, direktør Solia:
Det er to måneder som er spesielt rimelige, det er mai og etter at skolen har begynt i august.

For eller imot uspesifisert Her er sjekklista om du vurderer uspesifisert billigferie. Uspesifisert er et sjansespill.

FOR:
Er du reisevant og betyr det lite for deg hva slags hotell du bor på?
Er du ute etter en ekstratur til sol og varme?
Reiser du sammen med flere?
Er du forberedt å finne og betale for et annet hotell, om det ikke fungerer der du skulle bo?

I så fall kan du satse på uspesifisert bosted. Mange som reiser ofte på uspesifisert til Syden, bruker charterhotellet bare første natta.
Så leier de bil og reiser videre til spennende småsteder utenom turisttråkket.

MOT:
Er dere en barnefamilie og vil sikre dere hotell med svømmebasseng?
Er du lite reisevant, eller ikke orker tanken på å gå rundt med kofferten for å finne et bedre hotell?
Er dette din eneste ferie og du er avhengig av at den blir bra?

Da bør du ikke velge uspesifisert bosted.

Ikke for single
Reiser du single bør du ikke reise uspesifisert. Du risikerer å måtte dele rom med en ukjent person, om du ikke har bestilt enkeltromstillegg. Det er ofte dyrt.
Single som vil ha en billigtur til Syden, bør heller bestille bare fly hos charterselskapene og finne bosted på egen hånd.
Billige flyreiser selges gjerne ut uka før avreise, når charterselskapene ser at de ikke får solgt ut pakkereisen med hotell og fly.

 USPESIFISERT FLAKS:  En ukes ferie uspesifisert charterferie på dette lekre hotellet, Villa Mandi på Tenerife,  kom på kr 1700 kroner for flyreise og opphold i slutten av januar. Vanligvis er prisen det tredobbelte.    Foto: John Terje Pedersen
USPESIFISERT FLAKS: En ukes ferie uspesifisert charterferie på dette lekre hotellet, Villa Mandi på Tenerife, kom på kr 1700 kroner for flyreise og opphold i slutten av januar. Vanligvis er prisen det tredobbelte. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Bare i lavsesong
Uspesifisert bosted er noe charterselskapene tyr til når de ikke får solgt alle reisene sine. Det betyr i lavsesong.I høysesongene bør du ikke velge uspesifisert bosted.
Høysesong er alle skoleferier; vinterferie, påskeferie, høstferie og sommerferie. Samt ukene rett før og etter feriene. Da er det fullt på charterflyene og feriestedene.

Del gjerne dine erfaringer med uspesifiserte reiser :

 ADVART:  Uspesifisert betyr ofte dusj og WC på gangen, men du kan være heldig som her på Villa Mandi .    Foto: John Terje Pedersen
ADVART: Uspesifisert betyr ofte dusj og WC på gangen, men du kan være heldig som her på Villa Mandi . Foto: John Terje Pedersen Vis mer