Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik rengjør du hagemøbler i tre

Når hagemøblene i tre begynner å falme, er det kanskje tid for å male dem.

VÅRRENGJØRING FOR HAGEMØBLER: Er du heldig holder det med å vaske tremøblene om våren, men det kan også kreves at du må påføre et nytt strøk maling eller olje. Foto: Colourbox
VÅRRENGJØRING FOR HAGEMØBLER: Er du heldig holder det med å vaske tremøblene om våren, men det kan også kreves at du må påføre et nytt strøk maling eller olje. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i hovedsak to alternativer man har når det gjelder vedlikehold av hagemøbler i tre: Enten så vasker man dem og lar det være med det, eller så må de overflatebehandles, enten med olje, maling eller beis.

- Vedlikehold av tremøbler er enkelt på den ene måten, men komplisert på den andre, sier sjefingeniør Bjørn Jacobsen hos Treteknisk institutt til klikk.no. - For lar man dem stå tildekket når de ikke er i bruk, selv om sommeren, vil det gå mye lenger mellom vedlikeholdsintervallene enn om de blir stående eksponert for vær og vind.

Trykkimpregnerte møbler

Dersom hagemøblene er trykkimpregnerte, og uten overfaltebehandling, er det først og fremst vask som gjelder.

- Trykkimpregnerte materialer vil på samme måte som ikke impregnerte materialer gråne og sprekke opp dersom de blir eksponert for sol. Overflatebehandling med beis eller maling vil forsinke denne utviklingen, beskriver Jacobsen.

Pigmentert olje

På sine nettsider gir Byggmakker en inngående beskrivelse av hvordan tremøbler kan vedlikeholdes.

Når det gjelder trykkimpregnerte møbler, er deres anbefaling å bruke en såkalt uteolje. Den bør være pigmentert, slik at den hindrer UV-strålene å trenge igjennom.

- En treolje uten pigmenter vil være helt transparent i forhold til UV-strålene. De vil gå rett gjennom oljesjiktet og starte nedbrytning av treoverflaten, i tillegg bryter UV lyset også ned den transparente oljefilmen, understreker Jacobsen. - Og det betyr at man må gjenta samme behandlingen hvert år.

Malte overflater

Når det gjelder tremøbler med malte overflater som har blitt falmede, og kanskje også begynner å flasse, er Jacobsens råd å vaske møblene først før man pusser dem lett og maler eller beiser til slutt.

- Et husvaskmiddel, som man får kjøpt i fargehandelen, fungerer bra. Alternativt kan man bruke grønnsåpe eller eventuelt klorin for å fjerne svertesopp.

Når så møblene er vasket kan man gå på og slipe dem lett, for til slutt legge på maling eller beis.

Jacobsen mener at maling eller beis (dekkbeis) beskytter treoverflaten best mot påkjenninger fra vær og vind.

- Olje fremhever trestrukturen og gir et flott utseende, men da må man regne med å måtte vedlikeholde hvert år. Helst bør tremøbler være tildekket hele tiden når de ikke er i bruk.

Byggmakkers råd er å bruke en halvåpen malingstype, som er en maling som slipper eventuell fuktighet ut uten å flasse opp eller sprekke.

"Utemalinger på akrylbasis har vist seg velegnet, samtidig som disse malingene gir meget god vedheft", skriver de.

Nedslitte møbler

I beskrivelsen hos Byggmakker er rådet at nedslitte møbler først slipes slik at løse trefibre fjernes, dernest impregneres treverket fuktighet og soppangrep.

"Spesielt er det viktig at elementer som er i kontakt med bakken får skikkelig behandling", skriver de og råder til å sette benene i bokser fylt med beis eller impregneringsvæske en stund slik at veden blir mettet.

Svertesopp

Alt treverk utendørs risikerer å bli angrepet av blant annet svertesopp, og hagemøbler er intet unntak. Spesielt kan den opptre på steder som ikke er i bruk, som for eksempel under setet.

- Man får kjøpt spesialmidler for å vaske den bort med, men klorin fungerer også helt greit, forteller Jacobsen.

Les også:

Møbler av europaller

Mal møblene i greske farger

22 000 kroner i forskjell på hagemøbler

Disse kjeksene er sunnest

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SVERTESOPP: Denne kan opptre på hagemøblene dine. Den vaskes enkelt av med et spesielmiddel eller klorin. Foto: Ifi
SVERTESOPP: Denne kan opptre på hagemøblene dine. Den vaskes enkelt av med et spesielmiddel eller klorin. Foto: Ifi Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!