<strong>RENGJØRING LANGPANNE:</strong> Når ribben vel er fortært, skal langpannen vaskes. Noen lar den stå med vann oppi og litt oppvaskmiddel. Foto: Johnny Syversen
RENGJØRING LANGPANNE: Når ribben vel er fortært, skal langpannen vaskes. Noen lar den stå med vann oppi og litt oppvaskmiddel. Foto: Johnny Syversen Vis mer

Slik renser du ribbepannen

Rengjøring av langpannen etter ribbestekingen kan være en utfordring. Her er tipsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle som tilbereder ribbe til jul, kjenner scenarioet; langpannen er dørgende full av størknet og fastsvidd ribbefett. De fleste ønsker naturlig nok å bruke minst mulig tid på å vaske opp etter julemiddagen.

hvordan fjerner man dette fettet på enklest mulig måte?

Noen bruker oppvaskmiddel, andre sprayer med en salmiakkløsning. Hva bruker du? Bli med i forumdiskusjonen.

Oppvaskmiddel TV 2-kokk Wenche Andersen har tilberedt mange ribber. Hennes råd er å bruke oppvaskmiddel.

- Ta en oppvaskmiddeltablett, legg den i langpannen, etterfyll med varmt vann og la det stå i én time. Det vil løse opp alt smusset og fettet, så når du avslutter med oppvaskbørsten blir det skinnende rent.

Ikke fett i avløpet Wenche Andersen er imidlertid tydelig på at man bør tørke bort mest mulig fett med tørkerull mens fettet enda er flytende, slik at man får minst mulig fett i avløpsrørene, som igjen kan skape tette avløp.

- Alternativt kan man helle det flytende fettet i en tom melkekartong og kaste det i søppelet. Det samme gjelder også fettet fra pinnekjøttkoking.

Salmiakk Anne Lise Næsheim hos Elite Service Partner bruker salmiakk for å rengjøre langpannen.

- Det jeg gjør er å fylle en sprayflaske med en blanding av vann og salmiakk, cirka én del salmiakk og fem deler vann. Spray det så i langpannen og la det stå litt. Vask så ut med en oppvaskbørste og etterskyll til slutt med vann.

Det samme gjelder også her, at mest mulig fett bør tørkes ut av langpannen mens det ennå er flytende, slik at minst mulig fett havner i avløpsrørene.

Zalo Zalo er naturligvis en klassiker for å fjerne fettet i langpannen.

- La både rist og langpanne ligge i bløt i varmt vann og Zalo. Dette vil gjør jobben mye lettere når man først tar fatt på vaskingen. I langpanne vil det mest sannsynlig holde å vaske over med en oppvaskkost etterpå, men på risten kan et godt tips være å bruke stålull, sier teamleder for Forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, til klikk.no.

Oppvaskmaskinen Skaar tipser videre om at de aller fleste langpanner og rister kan vaskes i oppvaskmaskin.

- Husk bare å fjerne matrester først og skyll av eventuelle rester av oppvaskmiddel før den settes i maskin. Hvis ikke kan det skumme over.


Les også: Krystallklar oppvask med mikrofiber
Slik fjerner du flekkene
Dette fjerner fettflekker
Slik lager du riskrem

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer