Slik ser du at barnet har lungebetennelse

Ofte starter det som en uskyldig forkjølelse.

PUSTEPROBLEMER: Lungebetennelse starter ofte som en vanlig forkjølelse, men i stedet for å bli frisk etter noen dager, blir barnet sykere.  Illustrasjonsfoto: Istockphoto
PUSTEPROBLEMER: Lungebetennelse starter ofte som en vanlig forkjølelse, men i stedet for å bli frisk etter noen dager, blir barnet sykere. Illustrasjonsfoto: IstockphotoVis mer

Vesla er litt slapp og pjuskete. Noe er i veien. De aller minste viser ikke så mange tegn på at de har lungebetennelse. Noen ganger merker du bare at barnet puster litt raskt.

- Ulike aldersgrupper reagerer ulikt: De minste trenger ikke hoste så mye. De puster tungt og kan bli slappe. Man ser ofte at de puster veldig fort, forklarer smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus i Stavanger.

Da er det smart å ta tiden og telle pust. Verdens helseorganisasjon har laget denne testen hvor du kan sjekke om barnet ditt puster normalt.

Det kan være lungebetennelse:

• Hvis barn på to til 12 måneder puster mer enn 50 pust pr. minutt. • Hvis barn på ett til fem år puster mer enn 40 pust pr. minutt. • Hvis barn eldre enn fem år puster mer enn 30 pust pr. minutt. Puster barnet raskere enn dette mens det hviler, bør du kontakte lege. Men husk at det også kan være andre og uskyldige forklaringer på den raske pusten. Feber, anstrengelser og angst kan også få barnet til å puste raskt, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Hvis barn under tre måneder bruker alle sine krefter på å puste, kan det være alvorlig med lungebetennelse. Der barnet strever med å puste og puster veldig fort, skal man uansett ta kontakt med lege, sier Dahle-Melhus.

Ikke vanlig hos barn Lungebetennelse ikke så vanlig hos barn, men likevel en av de vanligste alvorlige infeksjonene som rammer dem. Men sykdommen er lett å behandle, og som regel blir barnet friskt av seg selv, også uten legebehandling.

- Det er ikke nødvendigvis så mye hoste. Når infeksjonen sitter dypt i lungene, påvirker det i større grad pusten og luften man får i seg, enn om infeksjonen sitter lenger oppe i luftveiene. Det gjør at barnet blir sykere når de har lungebetennelse enn om de har andre luftveisinfeksjoner. De er mer reduserte og det påvirker hvor mye barnet orker, sier Janne Dahle-Melhus.

Ofte starter det som en uskyldig forkjølelse. Men i stedet for å friskne til etter noen dager, blir barnet sykere. Barnet blir slapt, kan få høy feber, hoste og den raske pusten som også kan være stønnende. Noen mister matlysten, får brekninger, diaré og magesmerter. Ifølge Norsk Helseinformatikk kan du kjenne igjen lungebetennelse hvis du ser at neseborene utvider seg kraftig i takt med barnets pust. Det kalles nesevingespill og er et tegn på at barnet sliter med å puste.

Les også: Ikke lett å se forskjell på RS-infeksjon og lungebetennelse

Får feber og pustevansker Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse. Smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn. Hun er heller ikke så opptatt av at foreldre skal klare å stille slike diagnoser. Det viktigste er å vurdere om barnet har det bra, om det puster som det skal og spiser og drikker.

- Hvis barnet ikke vil ha mat eller drikke etter en tid, da bør man absolutt ta kontakt med lege. Men så lenge barnet tar til seg mat og drikke, så er det en sykdom som bare må gå sin gang. Det kan ta litt tid, og barnet et trøtt og slapt, men som regel trenger det ingen behandling. Det går over av seg selv, sier smittevernoverlege Janne Dahle Melhus.

Hun minner om at foreldre særlig bør passe på at barnet drikker nok. De klarer seg lenge uten mat, men kan fort bli dehydrerte hvis de ikke får i seg nok væske.

- Saftis er et godt triks for å "lure" i barna væske og litt sukker, tipser hun.

Virus eller bakterie Lungebetennelse kan skyldes både virus og bakterier. Bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse hos spedbarn yngre enn tre måneder. Fra tre måneders alder og frem til førskolealder, er virus den vanligste årsaken, ifølge Norsk Helseinformatikk. Virusinfeksjoner kommer oftest om høsten og vinteren, mens bakterieinfeksjoner kommer når som helst på året.

Hos større barn og tenåringer er årsaken oftere infeksjoner med mykoplasma- og klamydia-bakteriene. Klamydiabakterien som forårsaker lungebetennelse har ingen ting med kjønnssykdommen klamydia å gjøre. Ifølge Folkehelseinstituttet har det den siste tiden vært flere registrerte tilfeller av lungebetennelse på grunn av mykoplasma enn vanlig.

- Denne varianten av lungebetennelse fører sjelden til pusteproblemer, fordi den ikke påvirker lungevevet like sterkt. Men mykoplasma-lungebetennelse kan dra ut i tid og man hoster og hoster, forklarer Janne Dahle-Melhus.

Les mer om mykoplasma hos Norsk Helseinformatikk

Kan være kikhoste Smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus forteller at noen større barn og ungdom som hoster mye, faktisk lider av kikhoste i stedet for vanlig lungebetennelse. Helsemyndighetene er de siste årene blitt oppmerksomme på at kikhostevaksinen de fleste barn får mens de er små, ikke beskytter like godt som man tidligere trodde. Men den beskytter barna i alle fall i ti år.

- Det er en del lungebetennelse som kan skyldes kikhoste. Nå er vi mer oppmerksom på det, enn da vi trodde vaksinen var helt effektiv, sier Dahle-Melhus.

Årsaken til lungebetennelsen trenger ikke bety så mye for hvordan barnet opplever sykdommen. Lungebetennelse av alle typer kan føre til at barnet trenger legebehandling. Alle typer kan også gå over helt av seg selv.

- Det viktigste er å se an allmenntilstanden til barnet. Hva slags type lungebetennelse det er, er mest interessant hvis man trenger behandling for det, sier Jann Dahle-Melhus.

Antibiotika mot bakterier For å finne ut sikkert om barnet lider av lungebetennelse, må legen ta røntgenbilde eller blodprøve. Men fordi det kan ta en uke før resultatene av blodprøvene er ferdige, kan det være til liten hjelp for pasienten. I stedet stiller legen av og til diagnosen uten at slike prøver blir tatt, ifølge Norsk Helseinformatikk. Trolig får derfor flere behandling mot lungebetennelse enn de som faktisk har sykdommen. En hurtigtest av prøver fra nesen og øverst i halsen, kan i løpet av et par dager gi svar på hvilke virus eller bakterier som har forårsaket infeksjonen.

Mot virus finnes det ikke gode medisiner. Men dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, blir sykdommen behandlet med antibiotika. Ifølge Kunnskapssenteret for helsetjenesten er det vanlig å sette barnet på en kur som varer sju til ti dager.

Et barn som ellers er friskt, blir gjerne frisk fra lungebetennelsen i løpet av en til to uker, ifølge Norsk Helseinformatikk. Det gjelder enten barnet tar antibiotika eller ei. Men det kan fremdeles gå et par ekstra uker før barnet helt er i sin gode, gamle toppform.

Til barnehagen når ferberfri Så snart barnet føler seg frisk igjen og har vært feberfri i et par dager, kan det gå tilbake til barnehage eller på skolen. Hvis lungebetennelsen skyldes bakterier, er det liten fare for at andre blir smittet. Skyldes det virus, er smittefaren størst i tidlig i sykdomsforløpet, og liten når barnet føler seg bedre.

Barn som får flere lungebetennelser på grunn av bakterier, bør ifølge Norsk Helseinformatikk undersøkes nærmere for å se om deler av lungene kan ha falt sammen eller om det har andre sykdommer, som for eksempel redusert immunforsvar.

Ifølge Kunnskapssenteret for helsetjenesten, er lungebetennelse en av hovedårsakene til dødsfall blant barn under fem år i på verdensbasis. I Europa får omkring 40 barn per 1000 lungebetennelse årlig.

Les også:
Slik vet du at du har influensa
Flere til til hvordan du måler temperaturen
Se om barnet er sykt
Dette gir barna hodepine

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.