HØYSESONG: Juli er blåskjellmåneden framfor noen. Da kaster vi oss over skalldyrene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HØYSESONG: Juli er blåskjellmåneden framfor noen. Da kaster vi oss over skalldyrene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Slik ser du forskjell på levende og døde blåskjell

I juli spiser vi 35 tonn blåskjell. Vet du hvilke du bør kaste?

• Flere matsaker på db.no/mat
Du ser mange av dem nå  -  voksne og barn med hov - på jakt etter skjell i strandsonen.

Kanskje er du en av dem selv. Eller kanskje du synes det er tryggest å få dem i et nett i fiskedisken?

Da er du sikker på at skjellene inneholder lite algegifter og forurensende stoffer.

Uansett, det er høysesong for blåskjell. I løpet av juli spiser vi nordmenn over 35 tonn blåskjell.

Og vi spiser stadig mer, viser tall fra dagligvarehandelen.

Ulike metoder Spørsmålet er: Hvilke skjell skal vi spise og hvilke skal vi la være? Og hvor er det trygt å fange dem.

Svaret på det siste spørsmålet finnes du på matportalens blåskjellvarsel

Der finnes også et telefonnummer du kan ringe om du er usikker. Det siste nye er en blåskjellapp som du kan laste ned før du drar ut.

Er du fremdeles usikker, kaster du fangsten.

I mange år har ulike metoder for å skille gode og dårlige skjell levd side om side.

Noen sverger til «kakkemetoden», andre til «flytemetoden».

Kaster gode skjell Kakkemetoden går ut på å kakke på skjellene og kaste dem som ikke lukker seg.

Denne metoden anbefales ikke lenger. Det skyldes at skjell som oppbevares kjølig i fiskedisken eller kjøleskapet blir de tregere i sin reaksjonsevne og lukker seg ikke så fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg tar det lang tid å kakke på alle skjellene.

Flytemetoden går ut på å legge alle skjellene i vann og de som flyter er døde. Denne metoden er også ansett som foreldet, fordi enkelte skjell flyter fordi egenvekten er lettere enn vannet.

At de flyter betyr bare at kjøttinnholdet er under 20% av skjellet og at skjellet inneholder mer luft.

Sjømatansvarlig i Meny, Kenneth Lindland, mener tonnevis av god mat blir kastet fordi man bruker foreldede metoder.

Ta bort skjegget Selv bruker hanr «alt i kjelen-metoden» for å sortere ut levende og døde skjell. Hans metode er å ta bort skjegget, kaste de knuste skjellene, og dampe de resterende på full fres i noen minutter.

- Deretter rister du kjelen godt slik at alle skjellene rullerer og blir dampet. De som ikke har åpnet kan kastes, sier Lindland.

DØDT SKJELL: Dette skjellet har vært dødt når det ble dampet. La være å spise det. Foto: MENY
DØDT SKJELL: Dette skjellet har vært dødt når det ble dampet. La være å spise det. Foto: MENY Vis mer

Med denne metoden må bare et ubetydelig antall skjell kastes.

Få skjell er døde I følge Norgesskjell, den største leverandøren av blåskjell til norske butikker, er rundt en prosent av skjellene som selges i butikk døde.

Et av hundre skjell er kanskje mindre enn det du hittil har ansett som «dårlige skjell».

Forskjellen på levende og døde skjell er enkelt å se, også om du ikke har tilberedt dem selv, men kjøper dem på restaurant.

Skjellene hvor kjøttet trekker seg sammen som en ball, har vært levende når de dampes. Blåskjellene hvor kjøttet ligger langs med skjellet innvendig har vært døde når de dampes.

Det er ikke farlig å spise disse, men vi anbefaler det ikke, skriver Norges sjømatråd på sine nettsider.

Moules frites Belgierne og franskmennene har i generasjoner hivd innpå imponerende mengder «moules frites». Nå har vi nordboere våknet.

Vi disker opp med lekre sauser, og spiser snart skjellene like kjapt og elegant som folk lenger sør. 

Å bruke hendene går jo fint, men det er mindre grisete å bruke et halvt skjell til å fiske ut godsakene.

Kanskje er du blant dem som prøver deg fram med nye oppskrifter når sola skinner og dagen innbyr til å samle mange rundt bordet.