Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik ser du om kalkunen er ferdig stekt

Stek den nesten ferdig, og la den hvile seg til perfeksjon.

Helstekt kalkun er lekende lett! Det er bare et par viktige ting du bør huske på for å unngå at kjøttet blir tørt og smakløst.
 
I videoen over gir produktansvarlig i Nortura Steve Westerby, sine beste tips for den perfekte kalkunen.

- Ta deg god tid til steking av kalkun, anbefaler Westerby.

- Regelen er en halv time per kilo med kjøtt, så hvis du har en kalkun på seks kilo skal den steke i tre timer på 180 grader.

Er kalkunen fortsatt frossen? Fortvil ikke.

Her er trikset som lar deg hurtigtine kalkunen på benken

Ikke stek helt ferdig Steketermometer er lurt å bruke hvis du har det. Stikk nålen inn i den tykkeste delen av låret, uten å treffe bein.

- Kalkunen er ferdig når temperaturen har nådd 68 grader, men husk at kokeprosessen fortsetter selv om du tar kalkunen ut av ovnen.

- Det er best å ta ut kalkunen allerede ved 65 grader. Temperaturen vil krype opp til 68 grader mens kjøttet hviler, og du får du et supersaftig resultat, lover Westerby.

Gi kalkunen en pause Du kan gjerne starte kalkunstekingen lenge før gjestene kommer i følge Westerby. 

- Kalkunen trenger å hvile minst 20 minutter, den kan faktisk hvile så lenge som to-tre timer med litt folie over uten problemer, forklarer Westerby.

Da har du god tid til å ordne tilbehøret du trenger til resten av middagen.

Uten termometer Hvis du ikke har steketermometer, finnes det alternative metoder du kan bruke. Alt du trenger er en tannpirker eller en kniv og en serviett.

- Tannpirkeren stikker du på det tykkeste området på låret, og når du trekker den ut vil det piple litt kjøttsaft ut, som du tørker med en serviett, sier Westerby. 

- Hvis kjøttsaften er rød trenger kalkunen fortsatt litt mer steketid. Er kjøttsaften gul eller blank så er kalkunen ferdigstekt.

Du kan også bruke en spiss kniv for å sjekke om kalkunen er ferdigstekt. Ta kniven og stikk den i låret, sjekk fargen på kjøttsaften som renner ut.

Tørt kjøtt? Ingen krise! Ikke kast kraften som har rent ut i langpanna mens du har stekt kalkunen. Kraften inneholder mye kalkunsmak, som passer godt i saus.

- Noen ganger kan man være uheldig, og kalkunen blir overstekt. Kjøttet vil bli tørt og man tenker kanskje at middagen er ødelagt, sier Westerby.

- Jeg vil si at det ikke er noen grunn til bekymring, alt du trenger å gjøre er å lage litt ekstra saus som du heller over kalkunen før servering. På denne måten kan du likevel få middagen til å oppfattes som saftig og nydelig, smiler han.

STEKT NESTEN FERDIG: Trikset er å ta kalkunen ut litt før, slik at kokeprosessen kan fortsette utenfor ovnen mens den hviler. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER
STEKT NESTEN FERDIG: Trikset er å ta kalkunen ut litt før, slik at kokeprosessen kan fortsette utenfor ovnen mens den hviler. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media