Slik ser en synshemmet

Unike bilder viser hvordan verden ser ut med ulike øyesykdommer.

LEBERS OPTICUS ATROFI: Slik ser operaen ut med Dhita Siuaws blikk der synet går i «oppløsning».  Foto: Kim Gorostuen
LEBERS OPTICUS ATROFI: Slik ser operaen ut med Dhita Siuaws blikk der synet går i «oppløsning». Foto: Kim Gorostuen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svaksynthet er ikke bare svart, grått og uskarpt, men mye mer. Det kan være bølgende trestammer, lodne hull, et mylder av farge og en glødende sol der det ikke skal være noen sol. Selvfølge å sjekke synet etter 40 - Altfor mange glemmer at øyene er en kroppsdel som kan bli syk på lik linje med resten av systemet vårt. Egentlig burde alle etter fylte 40 år ta en årlig sjekk hos en øyespesialist, uansett om synet føles bra eller ikke. Det burde være en selvfølge på lik linje med andre årlige helsesjekker, sier Rim N. Alme, spesialist i øyesykdommer ved Huseby kompetansesenter i Oslo.

- Den vanligste formen for synsforstyrrelse er uskarpt syn som kommer av at vi ikke har optimale lysbrytningsforhold i øyenlinsen. Dette lar seg enkelt reparere med briller og linser, sier Alme.

Kroniske sykdommer Men så er det sykdommene som bare eksperter på området kan diagnostisere, slik som de kroniske øyesykdommene Stargardts sykdom, Lebers Opticus Atrofi, Retinitis pigmentosa og Maculadegenerasjon.

Se de utrolige bildene lenger ned i saken!

En del av disse lidelsene er også uhelbredelige - i alle fall foreløpig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer