Slik serverer du helstekt kalkun

Med denne metoden kan du gjerne sette hele fuglen på bordet.

- Det er mye kjøtt på en kalkun, derfor serverer jeg vanligvis mine gjester i to omganger, sier produktutvikler i Nortura, Steve Westerby. 

I videoen over viser han hvordan du kan dele opp og servere helstekt kalkun.

Brystet først Kalkunen er stekt, har hvilt ferdig og gjestene sitter spent til bords.

- Jeg liker å begynne med brystet først, sier Westerby.

- Du trenger en spiss kniv. Start med å kutte inn mot brystbeinet på den ene siden av kalkunen. Kniven skal så langt inn at du kjenner ben. Det er skroget, forklarer Westerby.

Skjær så ut brystet ved å snitte langs vingefestet, svakt oppover mot låret og få brystet løs fra skroget.

Legg det tilbake på plass Etter at du har skjært ut brystet kutter du det i skiver på en centimeters tykkelse.

- Legg hele det skivede brystet tilbake på kalkunen, sier Westerby.

OPPSKJÆRT MEN HEL: Kalkunen ser så mye lekrere ut når den blir servert i sin helhet, husk bare å kutte opp brystet slik at gjestene kan forsyne seg lettere. Foto: MATPRAT / ALF BØRJESSON
OPPSKJÆRT MEN HEL: Kalkunen ser så mye lekrere ut når den blir servert i sin helhet, husk bare å kutte opp brystet slik at gjestene kan forsyne seg lettere. Foto: MATPRAT / ALF BØRJESSON Vis mer

- Gjenta med det andre brystet og server hele kalkunen på bordet slik. Da er det lett for gjestene å forsyne seg selv.

Har du vært uheldig, og overstekt kalkunen? Slik får du saftig kalkun neste gang.

Lårkjøttet best Under andre servering serverer du lårene.

- Lårkjøttet er mye gråere enn brystet, men veldig saftig fordi den inneholder en del fett mellom kjøttlagene, sier Westerby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Akkurat der låret får en liten knekk, skal man legge kniven og skjære rett over. Da har du fått to deler, overlår og underlår.

- Prøv å holde kniven tett inntil beinet når du skjærer ut kjøttet fra overlåret, slik at det blir et helt kjøttstykke du kan kutte i skiver, anbefaler Westerby. 

Vingen knekker du av, bruk gjerne en kniv for å hjelpe til. Kjøttet er enkelt å få av bena, det enkleste er om du bare bruker hendene og river det av.

- Ikke vær redd for å ta godt tak i kalkunen. Bruk gjerne plasthansker dersom du synes det blir for varmt å ta på den.

Bruk hele kalkunen Det er som sagt mye kjøtt på en kalkun. Blir det noe til overs er dette super restemat. Det er like godt kaldt som varmt.

- For all del, ikke kast skroget eller beina, oppfordrer Westerby.

- En fin måte å bruke hele kalkunen på er å bruke dem til å koke kraft til suppe eller saus. Kalkunbeina gir mye smak og har ganske mye næring i seg.

SKJÆR KALKUNEN RIKTIG: Med disse enkle grepene får du utnyttet mest mulig av kalkunen.
SKJÆR KALKUNEN RIKTIG: Med disse enkle grepene får du utnyttet mest mulig av kalkunen. Vis mer