PLANLEGG PENSJONISTTILVÆRELSEN: Det er mange grep du kan ta for å sikre økonomien når du trer inn i pensjonistenes rekker. Foto: COLOURBOX
PLANLEGG PENSJONISTTILVÆRELSEN: Det er mange grep du kan ta for å sikre økonomien når du trer inn i pensjonistenes rekker. Foto: COLOURBOXVis mer

Slik sikrer du deg drømmepensjon

Koster mer enn før.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Det er viktig å ha i bakhodet at du i beste fall bare vil sitte igjen med 66 prosent av det du tjener når du slutter i jobb. Selv om skatten er litt lavere for pensjonister, kan det likevel bli trangt økonomisk for mange, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

- HAR LYST TIL Å REISE MER PÅ REISEFOT: Rita og Ulf Nielsen (begge 65) har planer om å reise mer når de begge er blitt pensjonister. Nå skal de på helgetur til Bergen. Foto: Jacques Hvistendahl Rita (65) og Ulf Nielsen (65) er gjeldfrie og tror økonomien blir grei når de begge blir pensjonister.   - Vi har ingen store drømmer, men har nok lyst til å reise litt. Det er godt å komme seg litt vekk, særlig på vinterstid, sier Rita Nielsen. Hun og ektemanenn står på farten for å reise til Bergen - for femte gang på to og en halv måned. Denne gangen skal de feire jubileum med Ulfs kullkamerater fra Sjøkrigsskolen. - Datteren vår og barnebarnet bor i Bergen, derfor blir det til at vi reiser ofte dit, forteller paret. Tirsdag i forrige uke kom de hjem fra en 14 dagers rundreise i Italia. - Sånn som det er nå, har vi muligheten til å reise når vi finner de billigste flybillettene. Og når vi slipper å dra akkurat i skoleferiene, kan vi spare mye penger, sier paret. Mens Rita, som tidligere jobbet som sekretær, gikk av med AFP da hun fylte 62 for snart fire år siden, har ektemannen i overkant av ett år igjen i arbeidslivet. Han jobber som forhandlingsleder i personalavdelingen i NRK. Gjeldsfri Reising blir det enda mer av når begge er pensjonister, tror de. - Vi har sørget for å bli gjeldfrie, og har ingen planer om å ta opp nye lån. Dermed regner vi med å ha grei økonomi selv om inntekten går noe ned, sier Ulf. Han har ikke regnet på hvor mye pensjonen vil utgjøre, men «tar det som det kommer» - Jeg valgte å jobbe til 67 og tror det har lønt seg. Jeg tilhører jo også et årskull som ikke vil merke endringene i pensjonsreformen like mye som andre. Og ettersom skatten på pensjon er lavere, er det ikke sikkert nettoinntekten blir så mye dårligere enn før, sier han.

Én av sju sier de bare tåler 10-20 prosent nedgang i inntekten når de går av med pensjon, viser tall fra Sparebank1.- Når du nærmer deg pensjonsalder bør du stikke fingeren i jorda og se hvor langt pensjonen rekker. Vil du kunne opprettholde det forbruket du ønsker? Selv om de fleste har færre utgifter som pensjonist, er det like viktig å planlegge økonomien som det har vært før, sier han.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn