Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik sjekker du om deigen er eltet nok

«Tyggegummitesten» viser når deigen er klar.

«TYGGEGUMMITESTEN»: Er deigen eltet nok? Baker og Regals faglige rådgiver Åge Berge deler sitt beste baketips. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
«TYGGEGUMMITESTEN»: Er deigen eltet nok? Baker og Regals faglige rådgiver Åge Berge deler sitt beste baketips. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Kjenner du den enkleste og beste måten å sjekke om deigen er ferdig eltet?

Ved hjelp av «tyggegummitesten»!

- Ta en bit av deigen og strekk den mellom hendene dine. Den skal kunne bli veldig tynn, men ikke sprekke, sier baker og Regals faglige rådgiver Åge Berge.
  Eltingen gjør brødet luftig Metoden sjekker enkelt om glutentrådene har fått utviklet seg godt nok under elting og heving.

- Klarer du å se gjennom deigen, er den ferdig eltet, sier Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Se video av når hun sjekker om brødet er ferdig eltet ved hjelp av «tyggegummitesten».

- Elting er en viktig del av gjærdeigbaking. Under eltingen danner glutenet i deigen et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret og gjør at deigen hever seg, forklarer Nordbø.

Slik elter du riktig - Du kan elte deigen enten for hånd eller med en maskin. Det viktigste er å elte til deigen er smidig, glatt og slipper kanten av bollen, sier Nordbø. 

Temperaturen på væsken spiller også inn dersom du skal elte med maskin. Derfor kan det være lurt å bake med termometer.

- Start eltingen på lav hastighet og øk tempoet etter hvert.

- Det kan være en fordel å holde igjen litt av væsken så du kan justere deigen mot slutten av eltingen. Juster alltid ved å bruke væske, og helst ikke med mel, sier Nordbø.

- Dersom du tilsetter mye mel etter at deigen er i gang med å eltes, vil melet stjele fuktighet fra deigen!

- Glutenkvaliteten vil svekkes fordi enzym og glutenprosessen ikke er satt i gang i det melet som tilsettes. Dette vil tørke ut deigen og gi et tørrere resultat forklarer hun.

Les også: Det er ikke alltid det mørkeste brødet som er det groveste.

Oppskriftene under er hentet fra den nyeste bakeboka til Opplysningskontoret for brød og korn «Grovt - sunne og gode kvardagsbrød» utgitt på Samlaget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media