VARMESTEN: Tåler olivenoljen å bli varmet opp, har du fått et rent produkt. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
VARMESTEN: Tåler olivenoljen å bli varmet opp, har du fått et rent produkt. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Slik sjekker du om noen har jukset med olivenoljen

- Blir det fyrverkeri på kjøkkenet, har du fått et blandingsprodukt.

Dinside Ikke alle olivenoljer er det de utgir seg for å være.

Tester avdekker jevnlig juks, og det kan være vanskelig å vite om det som står på etiketten faktisk stemmer.

Olivier Pean, butikksjef ved Oliviers & Co avdeling på Grünerløkka, anbefaler å bruke sansene når du kjøper olivenolje: Lukt og smak på oljen. Du kjenner fort om oljen ikke er god.

- Olivenolje kan variere veldig i både lukt og smak, fra gress og frukt til pepper. Smak deg frem til du finner en du liker, sier Pean til Dagbladet Mat.

Det er imidlertid ikke mulig å smake i alle butikker. Og ikke alle ønsker å bruke den dyre, fine olivenoljen til å steke i, til tross for at du kun bør steke i extra virgin.

Dette vel og merke dersom du vil steke i olivenolje. Se hvilken olje ekspertene anbefaler til steking.

Ta varmetesten Så hvordan vet du at den halvspesifiserte olivenoljen fra dagligvarebutikken er ekte vare?

Pean har et smart tips til hvordan du enkelt kan sjekke:

- Varm opp olje i en panne. Har du fått en blandingsolje, vil du få fyrverkeri på kjøkkenet.

Årsaken er de ulike stoffene som er tilsatt for å binde de ulike oljetypene sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke likegyldig hvor du oppbevarer oljen: Ikke sett oljen ved siden av komfyren

Ikke stek i ufiltrert olje Olje kan fort bli veldig varm uten at du merker det før det begynner å ryke av den. For helsens skyld, bør ikke olivenolje varmes opp mer enn til 180 grader.

FYRVERKERI: - Blandingsoljer i stekepannen blir fyrverkeri i stekepannen, sier Olivier Pean. Foto: ELISABETH DALSEG
FYRVERKERI: - Blandingsoljer i stekepannen blir fyrverkeri i stekepannen, sier Olivier Pean. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

En god regel er derfor å varme opp pannen før du tar i oljen.

Slik sjekker du om pannen er varm.

Høykvalitets extra virgin olivenolje tåler hakket mer, og har et røykepunkt på 220 grader.

Det er imidlertid én type oliveolje du bør holde unna stekepannen, selv om den er extra virgin:

- Har du ufiltrert olje, hender det at det følger med små steinbiter. Disse kan brenne og svi seg, det er ikke bra.

For å være på den sikre siden, bør du kun bruke ufiltrert olivenolje i kalde dressinger og sauser.

Er du sikker på at du vet hva du spiser? Slik lurer produsentene deg.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

UFILTRERT : Olje som ikke er filtrert holder seg ikke like lenge som filtrert olje, og du bør ikke steke med den. Foto: ABACA / NTB SCANPIX
UFILTRERT : Olje som ikke er filtrert holder seg ikke like lenge som filtrert olje, og du bør ikke steke med den. Foto: ABACA / NTB SCANPIX Vis mer