SKODA SUPERB: Enorm beinplass i baksetet, stort bagasjerom. Lavt forbruk for en så stor bil. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
SKODA SUPERB: Enorm beinplass i baksetet, stort bagasjerom. Lavt forbruk for en så stor bil. FOTO: Egil Nordlien, HM FotoVis mer

Slik skaffer du deg plass og luksus til lavere pris

Mindre, sterkere motorer gjør underverker med prislappen.

Gå to-tre år tilbake, og de fleste nye familiestasjonsvogner og flerbruksbiler hadde en motor på 1,9 til 2,0 liter som minste dieselalternativ. Dette var selve folkemotoren.

Med avgiftsendringen i 2007 var den blitt rimelig, mens moderne motorteknologi hadde gjort den til en kraftmessig opptur for alle som kom fra en bil med normalt sterk bensinmotor.

Normalt effektuttak i bestselgerversjonene var et sted mellom 100 og 120 hk. Et dreiemoment på 250 til rundt 300 Nm holdt til å brøyte bensinmotoren ut i grøfta.

Nå har noe skjedd. Du ser det i bilannonsene. Der er tallet 1,6 i biler helt opp til Ford Galaxys størrelse. Om du tror at nordmenn er for kresne og har for god råd til å velge det billigste, tar du feil. Registreringsstatistikk fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at VW-konsernbiler som Passat, Touran og Skoda Octavia selger klart mest med 1,6 TDI.

FORD C-MAX: Bilen er relativt lett, og girutvekslingene er godt tilpasset norske hastigheter. Derfor føles Ford C-Max kvikk nok. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
FORD C-MAX: Bilen er relativt lett, og girutvekslingene er godt tilpasset norske hastigheter. Derfor føles Ford C-Max kvikk nok. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Volvo V70 Drivé (1,6D) er en salgsbombe, mens Ford akkurat er ute av startblokkene med 1,6 TDCI i biler som Mondeo og S-Max.

Mazda på sin side har droppet toliter helt i den nye Mazda 5. Med diesel er det kun 1,6 som gjelder. For Peugeot er den vesle dieselen den klart viktigste motoren i både 508, 5008 og 3008, akkurat slik den er for Citroën C5 og C4 Picasso.

Samme motor Mange merker, mange modeller. Men utrolig mange av familiebilene, flerbruksbilene og crossoverne som nå har fått 1,6-liters dieselmotor som det naturlige valget i Norge, har samme motor.

Det vil si: de har enten den ene eller den andre motoren.

VW-konsernet setter sin 1,6 TDI inn i alle biler som kan tenkes å greie seg med denne 105-hesteren, med Skoda Superb stv. som største personbil så langt. En kan trygt si at dette er en av Norges mest populære motorer målt i antall solgte biler. Det er versjonen med 105 hk og 250 Nm som gjelder i de større bilene.

MAZDA 5: En svært praktisk familiebil med sju seter. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
MAZDA 5: En svært praktisk familiebil med sju seter. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Utfordreren kommer fra PSA, konsernet som lager Peugeot og Citroën og selvfølgelig bruker denne motoren i egne modeller. Men der i gården er de ikke redde for å selge til konkurrenter.

Hvis en Ford, Volvo eller Mazda har 1,6-liters dieselmotor, kommer den fra PSA. I bilene vi snakker om her, er det versjoner med mellom 110 og 115 hk og inntil 285 Nm som blir brukt. Disse to motorene er så dominerende at de finnes i alle eksemplene vi har brukt her.

Stadig sterkere Som vi ser, kan dagens 1,6-litere konkurrere med gårsdagens tolitere i effekt og dreiemoment. Ole Stefan Nedenes, teknisk sjef i Peugeot Norge, forklarer kraftutviklingen slik.

- Flere ting ligger bak når PSAs 1,6-liter er blitt sterkere. Høyere innsprøytningstrykk, opptil 2000 bar, gjør at dieselen forstøves bedre i sylinderne, noe som gir mer fullstendig forbrenning. Den interne motstanden i motoren er lavere, blant annet som følge av mer nøyaktige klaringer. Stempelringenes utforming er endret, og styringen av turboen er optimalisert. En ny variabel turbogeometri sørger for nøye tilpasset overladning over et bredt turtallsregister. Bladene på "propellen" vris for å gi best mulig effekt ved ulik belastning, forteller Nedenes.

Han mener det er svært sannsynlig at motorene vil fortsette å krympe.

- Det er helt klart trenden, og årsaken er alt vi kan gjøre med elektronikken. Før var det mye mer "av/på" i en motor, nå er det trinnløst. Et eksempel er at 1,6-literen nå har åtte ventiler, mens den tidligere hadde 16. Elektronikkstyringen gjør at motoren kan få like mye luft med åtte ventiler, samtidig som reduksjonen i antall er med på å redusere den interne motstanden i motoren, sier Nedenes.

En vanlig oppfatning er at motorens levetid reduseres når en tyner mer krefter ut av den. Ifølge Nedenes er det ingen grunn til å frykte at en 1,6-litersdiesel med effekt og moment som en toliter av forrige generasjon, vil være mindre holdbar.

- Forbrenningen er mye renere i en moderne motor, og det betyr mindre forurensning også inne i motoren. Nye oljetyper er lagd for å ta opp forurensning, og de holder også mye lenger. Vi ser at drosjer med 1,6-litersdiesel kjørt i landlige strøk, kommer opp i nesten ufattelig høy kjørelengde, sier Nedenes.

Han forteller dessuten at motoren ikke nødvendigvis er identisk i to forskjellige bilmodeller, selv om tall for effekt og moment er de samme. Igjen er det styringselektronikken - motorens datahjerne - det handler om. For eksempel kan størrelsen på dieseldosene og tidene de slippes inn i sylinderne på være forskjellig i en lett og en tung bil. Dette skal sørge for at en tung bil er like lettbrukt som en lett bil med samme motor, for eksempel ved igangsetting.

VW Passat Passat 1,6 TDI stv. En litt motstridende opplevelse: Ved vanlig småkjøring er Passat 1,6 TDI lettkjørt og kvikk nok. Når belastningen blir stor, føles den derimot treg.
Motor: 1598 cm3, 105 hk, 250 Nm dreiemoment
Pris: Fra 311 270 kroner

Les hele testen her!

Skoda Superb 1,6 TDI Elegance GreenLine stv Skoda Superb GreenLine er den største bilen vi har testet med 0,5 l/mil som snittforbruk. Tredje- og fjerdegir er godt tilpasset forholdet motor-/bilstørrelse, men fyller du all lasteplassen, sliter motoren tungt.
Motor: 1598 cm3, 105 hk, 250 Nm
Pris: Fra 291 200 kroner

Les hele testen her!

Peugeot 508 1,6 HDi stv 12 hk mer enn Passat har Peugeot 508 1,6 HDi. Kombinert med norgesvennlige girutvekslinger gir effektovertaket klart bedre akselerasjonstall. Her lever vi fint med liten dieselmotor.
Motor: 1560 cm3, 112 hk, 254 Nm
Pris: Fra 286 900 kroner

Les hele testen her!

Skoda Octavia 1,6 TDI 4x4 stv Skoda Octavia er populær med firehjulsdrift. Ikke overraskende trekker firehjulsdriften både forbruk og akselerasjonstall litt i været målt mot kun forhjulsdrift. Traust, men veldig fornuftig.
Motor: 1898 cm3, 105 hk, 250 Nm
Pris: Fra 285 700 kroner

Les hele testen her!

Ford C-Max 1,6 TDCI Ford C-Max er en høy kompaktbil, men vekten er relativt lav. Her opplever vi 1,6 TDCi som riktig motor, med fin respons små og mellomstore gasspedalkommandoer. Lettkvalt ved igangsetting.
Motor: 1560 cm3, 115 hk, 270 Nm
Pris: fra 293 300 kroner

SKODA OCTAVIA 4X4: Stort mer fornuftsorientert kan en bil vanskelig bli i et land med vårt avgiftssystem og våre vintre. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
SKODA OCTAVIA 4X4: Stort mer fornuftsorientert kan en bil vanskelig bli i et land med vårt avgiftssystem og våre vintre. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Les hele testen her!

Mazda 5 1,6 DE Kanskje imponerer ikke testresultatene for den helt ferske testbilen (dieselmotorer kan trenge mange tusen km på å løsne), men bilen er svært lettkjørt under vanlig bruk.
Motor: 1560 cm3, 115 hk, 270 Nm
Pris: Fra 307 700 kroner

Les hele testen her!

VW Touran 1,6 TDI DSG VW Touran er en ganske tung klump av en bil. Det merkes, ikke en gang en super automatisk DSG-kasse med sju trinn greier å kamuflere det. Merkbart svakere enn Mazda 5 og Peugeot 5008.
Motor: 1598 cm3, 105 hk, 250 Nm
Pris: Fra 312 110 kroner med manuelt gir

Les hele testen her!

Peugeot 5008 1,6 HDi Akkurat som Mazda 5, som har samme motor (med litt flere hk), har Peugeot 5008 lettkjørthet som et stort pre. Det er ikke synd på deg om du må nøye deg med 1,6 HDI i en 5008.
Motor: 1560 cm3, 112 hk, 270 Nm
Pris: Fra 304 500 kroner

Les hele testen her!

VW PASSAT: Med 1,6-liters dieselmotor får du mye plass for pengene. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
VW PASSAT: Med 1,6-liters dieselmotor får du mye plass for pengene. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer


Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.

VW TOURAN: Den nokså boksete formen med rette hjørner gir svært mye plass i forhold til størrelsen, og Touran byr også på god opplevd kvalitet. Men fort går det ikke. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
VW TOURAN: Den nokså boksete formen med rette hjørner gir svært mye plass i forhold til størrelsen, og Touran byr også på god opplevd kvalitet. Men fort går det ikke. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer
PEUGEOT 5008: Ikke bare har den samme bruksområde som Mazda 5, motoren er også lik. Kjøreopplevelsen er harmonisk. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
PEUGEOT 5008: Ikke bare har den samme bruksområde som Mazda 5, motoren er også lik. Kjøreopplevelsen er harmonisk. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer