Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kanariøyene

Slik skal de redde sandstrendene på Gran Canaria

Vil redde stranda på Playa den Inglés.

PLAYA DEL INGLES: Mange reiser til Gran Canaria på grunn av strendene. Men på den mest berømte av dem alle, Playa del Inglés, er mye sand i ferd med å forsvinne. Nå vil myndighetene hente sand fra andre steder for å bøte på problemet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PLAYA DEL INGLES: Mange reiser til Gran Canaria på grunn av strendene. Men på den mest berømte av dem alle, Playa del Inglés, er mye sand i ferd med å forsvinne. Nå vil myndighetene hente sand fra andre steder for å bøte på problemet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Masdunas-prosjektet kaller de det, og myndighetene på Gran Canaria har besluttet å investere over 11 millioner kroner i det, skriver svenske Expressen, som siterer Canaria Noticias.

Hva prosjektet går ut på? Jo, det handler om å flytte på sand for å erstatte de 40 000 kubikkmeterne med sand som ifølge forskerne forsvinner fra øya hvert år.

MASPALOMAS: De berømte sanddynene i Maspalomas er vernet. Men nå hentes det likevel sand herfra. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MASPALOMAS: De berømte sanddynene i Maspalomas er vernet. Men nå hentes det likevel sand herfra. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

På det verdensberømte strandområdet Maspalomas, som Playa del Inglés er en del av, forsvinner mye sand hvert år, og nå vil myndighetene sette i gang et prosjekt som sikrer at det er nok sand til å bevare både de velkjente sanddynene og dyrelivet som lever der. Dette skal gjøres ved å flytte 60 000 kubikkmeter sand.

Følges nøye

Prosjektet er unikt i sitt slag, og ifølge lokale spanske medier følges det spent av myndighetene i områder med lignende problemer, som i Storbritannia, Mexico og Australia.

På en drøy måned er 7000 kubikkmeter allerede flyttet fra Punta de la Bajeta til Playa del Inglés, skriver Canaria Noticias.

For ikke å forstyrre turismen for mye, der strendene jo ofte er selve rosinen i pølsa for de tilreisende, gjennomføres prosjektet i rolig tempo, og hele flyttingen skal ta to år. Flyttingen av sand gjøres om natta, og arbeidet intensiveres når turist-traffikken er lav.

Planter trær

Det er også bestemt å plante 350 nye trær av en type som fanger opp sand i røttene og det skal også utplasseres maskiner i ørken-områder som fanger opp sand som ellers ville blåst til havs, skriver The Canary News.

Prosjektet holder på å sette opp en egen nettside der alle kan følge arbeidet: www.madunas.com. Denne er imidlertid ikke operativ enda.

Gran Canaria er for øvrig nordmenns soleklare feriefavoritt vinterstid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!