<strong>FLYTTER STUEN UT:</strong> Mer enn noen gang før vil vi at uteplassen skal være en forlengelse av huset inne.  FOTO: Ikea
FLYTTER STUEN UT: Mer enn noen gang før vil vi at uteplassen skal være en forlengelse av huset inne. FOTO: Ikea Vis mer

Slik skal du ha det på terassen i år

Snart er det tid for å flytte stuen ut igjen. Her er årets heteste terrasse-trender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Påsken er overstått, og om bare værgudene spiller på lag, så er det ikke så lenge igjen til vi igjen så smått kan begynne å nyte lengre og lysere kvelder på uteplassen, balkongen eller terrassen. De siste årene har nordmenn brukt stadig mer tid og penger på å innrede også utenfor husets vegger, og den trenden viser ingen tegn til å snu ifølge ekspertene Klikk Bolig har snakket med.

I større grad enn noen gang før skal uteplassen nå fungere som en forlengelse av stuen og resten av huset. Og har du tenkt til å kaste deg over prosjektet med å lage en lekker uteplass til våren ankommer på ordentlig, ja da bør du få med deg disse trendtipsene om hva du bør satse på på uteplassen i år.

1. Praktisk og vedlikeholdsfritt Selv om vi vil ha det både pent og flott på terrassen, så er vi ikke så veldig interesserte i å bruke tiden ute på vedlikehold og rengjøring av utemøblene. Og nettopp derfor er møbler som krever så lite tilsyn og vedlikehold blitt stadig mer populære.

- Det at møblene er enkle å vedlikeholde og tåler variasjon i temperaturer og vær, er noe flere og flere setter pris på, bekrefter kommunikasjonsrådgiver hos Ikea, Siv Elizabeth Egger, til Klikk Bolig.

- Nordmenn er jo som kjent et ganske fornuftig folkeslag. Sommeren er ustabil, og når det først er sol ønsker man ikke å bruke tid på å olje og beise.

Hos Slettvoll Møbler AS har brand manager Liv Norun Moe sett samme trenden.

- Holdbare materialer, som tåler både frost og varme svært godt, og dermed kan stå utendørs hele året, er helt klar noe vi har inntrykk av at kundene våre vil ha.

Materialet Polyetylen, som Slettvoll bruker i sine utemøblementer, gjør nettopp dette forklarer Moe.

- Polyetylen er svært holdbart og lett å vedlikeholde, samtidig som det heller ikke skader miljøet ved destruering, forklarer Moe til Klikk Bolig.

<strong>VEDLIKEHOLDSFRITT:</strong> Flotte og trendy møbler i loungestil til uteplassen fra Slettvoll.  FOTO: Slettvoll
VEDLIKEHOLDSFRITT: Flotte og trendy møbler i loungestil til uteplassen fra Slettvoll. FOTO: Slettvoll Vis mer

- Materialet er ikke av de billigste, men det vi ofte deg med denne typen møbler om de er laget av et billigere materiale, er at de ved høy varme eller når det er svært kaldt har en tendens til å få brudd og sprekker i materialet.

2. Luksus og lounge-stil I sammenheng med at vi vil at terrassen eller uterommet skal være mer og mer som en utendørs stue, så bruker vi også desto mer penger på møbler som er minst like behagelige og lekre å se på som de vi har inne i huset. Dette merker de fleste forhandlere av hage- og utemøbler, og kanskje spesielt de som opererer innen luksussegmentet.

- Salget av dyre og eksklusive utemøbler øker stadig, bekrefter daglig leder Andreas Madshus hos Expo Nova Møbelgalleri AS i Oslo til Klikk Bolig.

- Så her snakker vi om møbler som er så forsegjorte og lekre i designet at de til en viss grad ser ut som innemøbler, men som er produsert i materialer som tåler å stå ute i all slags vær.

Stine Johansen hos møbelkjeden Living bekrefter at vi også på uteplassen har forelsket oss i lounge-stilen.

- I år vil vi ha store, komfortable hagemøbler, forklarer Johansen til Klikk Bolig.

- Så i tillegg til den klassiske spiseplassen som mange vil ha plass til på terrassen, er det også stadig flere som velger å ha en herlig lounge-sofa som innbyr til avslappning ute.

Johansen forklarer at møbler med modulløsninger, hvor du selv kan bestemme og designe akkurat hvordan utesofaen din skal se ut, er etterspurt.

Dette merker også Egger hos Ikea.

<strong>LUKSUS:</strong> Denne sofaen er fin nok til å ha inne i stuen, men er laget i et materiale som tåler både vann og utevær. Prislapp? Godt over 30 000 kroner. FOTO: Gloster/produsenten
LUKSUS: Denne sofaen er fin nok til å ha inne i stuen, men er laget i et materiale som tåler både vann og utevær. Prislapp? Godt over 30 000 kroner. FOTO: Gloster/produsenten Vis mer

- Det er populært med møbler man selv kan sette sammen til løsninger som passer til nettopp din uteplass. Så lounge-stilen har absolutt flyttet ut på terrassen.


3. Møbler som også kan brukes inne En annen trend som også gjør seg gjeldende, er å satse på møbler til uteplassen som også kan brukes inne når det er vinter og uteplassen ikke er i bruk

- Møblene i serien Läckö ser jo ut som ekte rotting, og kan fint stå inne i stua, selv om de egentlig er laget i plastrotting som tåler det meste, forklarer Egger.

- Stolen til denne serien har vi sett at mange bruker inne når det ikke er terrasse-sesong. Flere og flere møbler lages for å brukes inne og ute, som for eksempel også gyngestolen Värmdö.

4. Praktisk og lekker spiseplass Ingenting sier sommer som det å kunne innta middagen ute under åpen himmel. Og snakker vi grillmat, er lykken gjerne komplett for nordmenn flest. Så å kunne skilte med spiseplass til familien - og gjerne også gjester - er blitt en prioritet for mange når uteplassen skal innredes.

- Vi vil innrede uteområdet med en romslig spisegruppe, det merker vi at kundene er på jakt etter, forklarer Johansen.

- Har du liten plass, vil jeg derimot anbefale en spisegruppe med høy spisebordsofa, så har du både sitteplass og sitteplass og har slått to fluer i en smekk.

Lise Kristensen, interior- og showroom-manager hos Polhem PR, har også bitt seg merke i denne trenden.

- Med de få og etterlengtede utekveldene vi har her i nord, er det å kunne ha rom og plass til å invitere venner og familie over på et måltid ute under åpen himmel en drøm mange har, forklarer Kristensen til Klikk Bolig.

- Det blir jo bare mer og mer popt å innrede uterom nå, og vi nordmenn suger til oss all den utetid vi kan få.

<strong>TID FOR UTELIV:</strong> Snart er tiden kommet for late dager på terrassen igjen. FOTO: Ikea/Produsenten
TID FOR UTELIV: Snart er tiden kommet for late dager på terrassen igjen. FOTO: Ikea/Produsenten Vis mer

Kristensen forklarer at møbler som de fra Slettvoll er laget spesielt med tanke på norsk klima.

- Så praktiske på for eksempel uteplassen, hvor man bare kan tørke av møblene med en fuktig klut. Og designet er så vakkert at du føler du har flyttet hele stuen ut på terrassen.

5. Puter og tekstiler Selv om de fleste velger nøytralt når det gjelder farger på selve møblene til uteplassen, så bør man absolutt i år leke seg med både puter, pledd og håndklær i klare glade farger sier ekspertene.

- Uteplassen skal være myk, behagelig og deilig, bekrefter Johansen.

- Bruk massevis at puter og pledd, og gjør fargepalletten personlig og fin på denne måten, spesielt om du har møbler som går i brun- eller gråtoner.

En annen detalj som gir uteplassen det lille ekstra, er å satse på lamper og lanterner som er laget for utebruk.

- Dette skaper steming på kveldstid, bekrefter Egger.

- Sats på lyslenker som kan vikles rundt planter og stolper, eller bordlamper laget for utebruk.

Johansen har tro på maritime detaljer.

<strong>GLA' FARGER:</strong> Turkis er en av de store trendfargene til uteplassen i år. Og kombiner gjerne med andre flotte knall- eller pastellfarger også. FOTO: Living/Produsenten
GLA' FARGER: Turkis er en av de store trendfargene til uteplassen i år. Og kombiner gjerne med andre flotte knall- eller pastellfarger også. FOTO: Living/Produsenten Vis mer

- Det klassiske maritime med blått og hvitt slår heller aldri feil. Miks stjerner og striper med elegante vinkjølere og maritime detaljer som skjell og steiner for å skape stilen.

6. Sterke glad-farger Farger hører sommeren til, og i år sier interiørekspertene at du virkelig kan slå deg løs når det kommer til detaljer på uteplassen.

- Blått i alle sjatteringer, knall oransje og pasteller er fargene som er hottest i vår, forklarer Johansen.

- Dette gjelder både pynteputer, lanterner og lys.

Egger bekrefter at de også på Ikea har tro på en fargerik vår.

- På fargefronten er oransje og turkis to nye farger vi ser i år, røper eksperten.

- Disse er perfekte til å friske opp nøytrale toner med, og er jo også farger som er lekre mot solbrun hud!

Fargefest ser man også hos tekstillevrandører som Princess.

- Sats på lekre rosatoner og blomstermønstre, forklarer Kristensen.

<strong>SKAL GJØRE DEG GLAD:</strong> Om sommeren er de fleste av oss mer vågale med farger enn resten av året. La dette vises på uteplassen også. FOTO: Princess/produsenten
SKAL GJØRE DEG GLAD: Om sommeren er de fleste av oss mer vågale med farger enn resten av året. La dette vises på uteplassen også. FOTO: Princess/produsenten Vis mer

- Eller kjør en lekker og sofistikert stil i beige- og gråtoner. Valget er ditt.

Les også: Sjekk den smarte overdekkede terrassen
Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme
Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen
Stor guide: Biopeiser til uteplassen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>TID FOR HYGGE:</strong> Uteplassen skal være et sted hvor vi finner ro og hygge sier ekspertene. Innred slik at du kjenner at du slapper av når du er der. FOTO: Ikea
TID FOR HYGGE: Uteplassen skal være et sted hvor vi finner ro og hygge sier ekspertene. Innred slik at du kjenner at du slapper av når du er der. FOTO: Ikea Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer