Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik skal politiet fjerne passkøene

Lengre åpningstid, lørdagsåpent, flere drop-in-plasser

STENGTE DØRER: Ikke reis til noe annet land uten at du har med deg gyldig pass. Førerkort eller bankkort holder ikke som gyldig ID. Og det nye ID-kortet for nordmenn kommer ikke før neste høst. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector 
STENGTE DØRER: Ikke reis til noe annet land uten at du har med deg gyldig pass. Førerkort eller bankkort holder ikke som gyldig ID. Og det nye ID-kortet for nordmenn kommer ikke før neste høst. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av nordmenn er lei av passbestillingskøer. Det er politiet også. Nå starter politiet over hele landet en storoffensiv for å få bukt med endeløse køer og ukelange ventelister som har skapt trøbbel for folk som skal reise i sommer.

Problemet

Etter flere terrorangrep i Europa innførte mange land utvidet grensekontroll- og da eksploderte pågangen på passbestillingssystemet i Norge.
Politiet gikk ut med advarsel om lange ventelister for etternølerne. uten at det hjalp noe særlig.

Siden alle nordmenn må ha pass også når de reiser til Sverige og Danmark ble det digitale timebestillingssystemet ved mange av landets politistasjoner satt under sterkt press. Resultatet ble at det ikke har vært mulig å bestille timer de kommende ukene.

Til slutt tok Politidirektoratet affære for å løse problemet med pass-søkerkøene.

Forventer bedring

– Å utstede pass er en av politiets tjenester til det norske folk. Og siden pass er det sikreste ID-dokumentet vi har, må dette arbeidet gjøres grundig. Vi har opplevd en kraftig økning i antall bestillinger før sommerferien, og vi venter enda flere i ukene som kommer. Vi står overfor høysesongen akkurat nå. Og når passbestillingskøene mange steder har blitt for lange må vi sørge for å yte bedre service til passøkerne, sier fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen.

Denne uka fikk politimestrene i landet beskjed om å sette i verk tiltak før den store hovedsesongen starter rett over pinse.

Og nå blir det mange steder både lengre åpningstider, lørdagsåpne politistasjoner og flere drop-in-plasser.

- Vi har en klar forventning til at dette skal bli bedre ganske fort, sier Atle Roll-Matthiesen.

KØ PÅ VENTEROMMET: På Grønland Politistasjon i Oslo har det vært timelange køer også for dem som har bestilt time via politiets nettside. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
KØ PÅ VENTEROMMET: På Grønland Politistasjon i Oslo har det vært timelange køer også for dem som har bestilt time via politiets nettside. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Lørdagsåpen passbestilling

Det tror lederen for forvaltningsavdelingen ved Oslo politidistrikt, Gitte Hessenschmidt, også at det blir:

– Vi har allerede bestemt at vi skal ha lørdagsåpent den 10. og 17. juni. I tillegg vurderer vi enda en åpen-lørdag til. Timebestillinger for de første lørdagene er åpnet via nettsiden vår. Torsdager utvider vi åpningstiden med flere timer på ettermiddag, og vi sørger for at alle som får drop-in-lapp i døra også skal ekspederes.
Vi skulle gjerne hatt flere operative biometrikiosker slik at vi fikk gjennomført enda flere bestillinger, men vi har hatt utfordringer med sykdom de siste dagene så køene har blitt ekstra lange.

Les mer: Passkaos: - Flyet mitt går om fire timer

Pass-søkere på jakt

– Vi har fått mange pass-søkere fra Oslo, Asker og Bærum de siste ukene. Det har selvsagt skap utfordringer for oss, sier leder ved forvaltningsavdelingen, Randi Finnestrand, ved Søndre Buskerud politidistrikt i Drammen.

– Så langt har vi klart å hjelpe alle som bor i vårt eget politidistrikt. Nå utvider vi med flere timer for bestillinger slik at enda flere skal få hjelp til å skaffe seg pass i tide før ferien, sier Finnestrand.

Ved de alle store byene i Norge har passbestillingskapasiteten vært fullstending sprengt. Først var det mulig å bestille time via nett bare for de kommende 30 dagene. Men nå skal dette endres.

– Nå utvider vi dette til å være mulig i 50 dager. Vi vil at alle skal kunne komme seg avgårde i ferien sin, og vi strekker oss nok litt lengre enn ellers for å få til dette, sier Gitte Hessenschmidt.

Her finner du oversikten over hvor du kan bestille pass-time elektronisk.

Hele Norges coronakart