Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie:

Slik skal politiet redde deg fra passkaoset

Dette kan berge sommerferien din når passkøen vokser.

Lange dager i vente: Oslopolitiet legger opp til lange åpningstider og ekstradager ved passkontoret på Grønland for å få unna lange ventelister. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Lange dager i vente: Oslopolitiet legger opp til lange åpningstider og ekstradager ved passkontoret på Grønland for å få unna lange ventelister. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdagsåpent i april og langåpne mandager. Dette er noen av grepene som oslopolitiet tar for å unngå det verste passkaoset for nordmenn før sommerferien.
Oslopolitiet, som ved stasjonene i Sandvika og Grønland, tilbyr passkundene å bestille time via sin nettportal, har i utgangspunktet sprengt kapasitet allerede før sommersesongen har startet. Det er nå fullt og dermed ikke lenger mulig å bestille time på noen av de inneklemte dagene 30. april, 11. mai eller 18. mai.

Redning på vei

- De som ikke får time på timebestilling anbefales å møte utenfor på Grønland i god tid før kl. 0800 de dagene vi gir ut drop-in-kølapper. Vi gir ut et begrenset antall kølapper ut i fra kapasitet på mandager, onsdager, torsdager og fredager, sier Gitte Hessenschmidt, seksjonssjef ved seksjonen for utlending og forvaltning ved Oslo politidistrikt.
På det verste dagene har passbestillere måtte vente i fem timer i kø på politistasjonen for å få gjennomført bestillingen.

Beklager problemer

«Vi beklager. Det er stor pågang på bestilling av pass i Oslo og Østlandsområdet. Hvis du ikke får time på ditt passkontor, anbefaler vi at du sjekker andre passkontorer i nærheten. Politiet legger fortløpende ut ledige timer på nett og vi anbefaler å gå inn og sjekke hyppig», skriver politiet på sin nettside.

Nå har oslopolitiet utvidet med langåpent på mandager frem til og med 25. juni. Men dette gjelder kun timebestilling.

Pass:
Pass: Vis mer

-Vi skal ha lørdagsåpent 21. april på Grønland og 28. april i Sandvika. Disse dagene gjelder kun timebestilling og timene legges ut ca. 1 – 2 uker i forveien. Publikum må følge med på vår bestillingsside, sier Hessenschmidt.

- Hva skjer dersom dette ikke er nok for å få unna køene?

- Vi skal ha åpent flere lørdager, men datoer er ikke fastsatt enda.

- Er det mulig å satse på drop-in på disse lørdagene?

- Lørdagsåpent gjelder kun for timebestilling. Publikum må følge med på vår bestillingsside for oppdatering, sier seksjonssjefen.

Dobbelbooking skapte trøbbel

Endret systemet: Politiet i Trondheim hadde trøbbel med at passøkere bestilte flere timer. Nå er datasystemet forbedret og dermed blir det flere ubenyttede timer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Endret systemet: Politiet i Trondheim hadde trøbbel med at passøkere bestilte flere timer. Nå er datasystemet forbedret og dermed blir det flere ubenyttede timer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Passøkerne oppfordres nå til å følge med jevnlig på nettsiden og gå inn på timebestillingen flere ganger om dagen. Dette fordi politiet hele tiden vurderer kapasiteten og legger ut ekstratimer ut fra eventuell kapasitet. I tillegg blir avbestilte timer også lagt ut.
I Trøndelag er det i alt 16 stasjoner som utsteder pass. Men for beboere i Trondheim er alle bestillingstimer ved sentrum politistasjon allerede opptatt frem til 29. mai.
Politiet har også problemer med at mange ikke dukker opp til bestilte timer fordi de har dobbeltbooket for å sikre seg pass. Dermed blir køene lengre enn nødvendig.

- Dette har vi nå fått stoppet. Dobbelbooking av timer er ikke lenger mulig, sier Siw Hind, seksjonsleder på Sentrum politistasjon i Trondheim.

Tidlig start

- Det kan se ut som om passrushet har startet litt tidligere i år enn i fjor. Dermed kan vi kanskje slippe unna den verste opphopningen, hvis vi er heldige. Men vi følger nøye med og kommer til å ha noen lørdagsåpne dager fremover. Hvilke dager det blir er foreløpig ikke bestemt, sier Hind.
- Et tips er å benytte drop-in-mulighetene mandag og fredag morgener, råder Siw Hind.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!