Slik skifter du vinduer trinn for trinn

Å skifte vinduer er noe de aller fleste kan få til på egen hånd.

TRINN FOR TRINN: Vatre opp. Kilene som brukes til oppvatring overlapper hverandre. Juster høyden med flere kiler eller ved å dytte dem mot eller fra hverandre. (Bildet til venstre). Skum. Her er det skummet passe, så utforinger og mer isolasjon får plass (midten). Isolert. Her isoleres det mellom beitski og vindu. Både skum og rockwool er på plass. Pass på ikke å skjære i eller perforere hinnen på skummet, da vil den lekke luft.  FOTO: Trygve Svindland
TRINN FOR TRINN: Vatre opp. Kilene som brukes til oppvatring overlapper hverandre. Juster høyden med flere kiler eller ved å dytte dem mot eller fra hverandre. (Bildet til venstre). Skum. Her er det skummet passe, så utforinger og mer isolasjon får plass (midten). Isolert. Her isoleres det mellom beitski og vindu. Både skum og rockwool er på plass. Pass på ikke å skjære i eller perforere hinnen på skummet, da vil den lekke luft. FOTO: Trygve Svindland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Før du setter i gang kan det være greit å tenke igjennom om du faktisk skal skifte vinduene. De kan være i langt bedre stand enn du tror, og feil og mangler kan utbedres på en enkel måte.

Treverk har god evne til å hente seg inn igjen, og mye kan reddes.

Beholde stilen? Vinduer er hyttas øyne, og dermed hyttas sjel. Det kan være en fordel å beholde de opprinnelige vindusplasseringene og kjøpe vinduer som passer inn i de eksisterende lysåpningene i bindingsverket.

Nye vinduer kan gi hytta et helt nytt utseende, og iblant kan det være ønskelig å beholde samme stil. Det går an å få laget kopier i moderne utgave som ivaretar den opprinnelige arkitekturen. Sjekk med snekkerverksteder som spesiallager vinduer.

Fjern de gamle Uansett om du skal bygge ny hytte eller skifte gamle vinduer i eksisterende, er fremgangsmåten relativt lik.

Først må det gamle vinduet fjernes. Dersom gerikter og vannbrett er i god stand eller har forseggjorte detaljer, må det fjernes forsiktig for å kunne brukes på nytt.

Hvis geriktene er for skjøre til å tas vare på, men du ønsker å ha maken, kan du tegne av profilen eller ta et bilde av den. Deretter kan du få laget opp nye i samme stil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer