Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie

Slik slår du i hjel et døgn i København

Det er lite som slår en storbyhelg. Som regel anstrenger man seg gjerne for å legge inn en ekstra fridag, men noen ganger holder det fint med ei helt vanlig helg.

NYHAVN: Selve symbolet på København, Nyhavn, må selvsagt besøkes. Mange flotte restauranter holder til her. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYHAVN: Selve symbolet på København, Nyhavn, må selvsagt besøkes. Mange flotte restauranter holder til her. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Vi testet hva du kan få ut av et drøyt døgn i København, og ble ekstremt positivt overrasket over hvor mye vi klarte å få med oss på relativt kort tid.

Her er våre ultimate tips til en minihelg i danskenes sjarmerende hovedstad:

LØRDAG

Kl. 10.00, Transport: Det går flere fly fra Gardermoen til København lørdag morgen eller formiddag, velg det som passer best tidsmessig og prismessig.

SØTT OG GODT: Det er helg, unn deg en kanelbolle. Foto: Polfoto / AP
SØTT OG GODT: Det er helg, unn deg en kanelbolle. Foto: Polfoto / AP Vis mer

Flyr du for eksempel klokka 10.00, lander du i København litt over klokka 11, og kan være på hotellet til innsjekk før 12. Med litt flaks er rommet ditt klart, hvis ikke plasserer du kofferten til oppbevaring, det er nemlig tid for brunsj.

Kl. 13.00, brunsj: Bestill bord på en av Københavns mange hyggelige brunsjsteder. Ingenting er bedre enn å starte minihelgen med påfyll av deilig mat, og er det noe danskene kan, så er det mat!

Et av våre desiderte favorittsteder er Café Europa 1989, som ligger midt på Amagertorv på Strøget. Til tross for at det alltid koker med folk i dette området, oppleves atmosfæren her som forbausende lugn og behagelig. De lager deilige smørbrød og har nydelige bakervarer, men er kanskje aller mest kjent for sin brunsj-tallerken, spekket med godsaker, som får tennene til å løpe i vann.

Spis omelett, yoghurt, frisk frukt, croissant, bacon, avokado, søt havregrøt med nøtter, røkt laks, asparges og deilig mørkt, dansk brød sammen med ferskpresset appelsinjuice og iskaffe. Bedre blir det ikke.

SHOPPING: Det er mer eller mindre obligatorisk å shoppe litt når man først er i København. Det er tilbud nok i sentrumsgatene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SHOPPING: Det er mer eller mindre obligatorisk å shoppe litt når man først er i København. Det er tilbud nok i sentrumsgatene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Kl. 14.30, shopping: Ingen København-tur uten litt shopping, og siden du allerede befinner deg mett og god på Strøget, har du et perfekt utgangspunkt!

Her ligger luksusbutikker og kjedebutikker på rekke og rad. Ekstra gøy er det selvsagt med de danske merkene, så ta turen innom flaggskip-butikkene til merker som Baum und Pferdgarten (i Vognmagergade), By Malene Birger, (i Østergade) eller DAY Birger et Mikkelsen (i Købmagergade) - alle sentralt beliggende bare et steinkast fra Strøget.

Illums midt på Strøget, har også alle de kjente, danske merkene - og veldig mye annet over flere etasjer.

På Strøget finner du også Topshop, Urban Outfitters og & Other Stories, som er blant de desiderte favorittene våre.

Kl. 17.30, pause: Shopping er nesten om toppidrett å regne, og vi har mer enn en gang kjent tendenser til melkesyre og hamrende puls etter en intens økt på Strøget.

HEKTISK: Det er alltid folksomt på Strøget. Foto: VisitCopenhagen
HEKTISK: Det er alltid folksomt på Strøget. Foto: VisitCopenhagen Vis mer

Nå er det på tide å sparke av seg skoene, legge seg litt på hotellsenga og bare slappe av med bena høyt. Er du så heldig at du har badekar på rommet, anbefales et varmt skumbad. En varm dusj duger selvsagt også.

19.00, middag: Brunsjen har lagt seg og det er på tide med påfyll. Og hvorfor ikke rett og slett gjøre det i Tivoli? Der byr de nemlig på så utrolig mye mer enn popkorn og røde pølser.

Er du glad i biff anbefaler vi en tur på Hereford Steakhouse. Her får du klassisk biff med pommes frites og bearnaise – og hvis du skal være helt ærlig med deg selv - finnes det egentlig noe bedre? De har også en mer enn akseptabel vinkjeller, og brygger sitt eget øl og lager sin egen brus.

20.30, Tivoli: Å oppleve tivoli i mørket er intet mindre enn helt magisk vakkert! Både små og store kommer til å kose seg glugg!

ET MUST: Å oppleve tivoli i mørket er intet mindre enn helt magisk vakkert! Både for store og små. Foto: AP / NTB Scanpix
ET MUST: Å oppleve tivoli i mørket er intet mindre enn helt magisk vakkert! Både for store og små. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Her er attraksjoner for alle aldersgrupper og modighetsgrad. Pariserhjul, berg-og-dal-bane, lykkehjul, skytebane, spillarkade, radiobiler - alt blir ekstra moro når det glitrer overalt av titusenvis av fargerike lyspærer. På lørdager er det også live musikk, dans og fyrverkeri rett før midnatt.

00.00, god natt: I hvert fall hvis du reiser med barn. Gjør du ikke det, bør du definitivt ta turen innom en liten kneipe og ta en øl eller en drink. Det er nesten ubegrenset med valgmuligheter.

Prøv for eksempel lille Kongens Bar ved Kongens Nytorv. Bitte lite og litt slitent, men med verdens triveligste betjening og gamle hits fra høyttalerne. Vil du ha noe mer fancy er Holmens Kanal like i nærheten kjent for gode drinker og deilig atmosfære.

SØNDAG

10.00, god morgen: Viktig å ikke stå opp FOR tidlig. Det er tross alt helg!

Lag deg kaffe på rommet (de fleste hotellrom har en vannkoker og pulverkaffe), ta en lang dusj, før du pakker bagasjen, sjekker ut og etterlater tingene dine til oppbevaring på hotellet.

HEKTISK DØGN: Det er utrolig hvor mange opplevelser du kan få med deg på et døgn i København. Foto: Shuterstock / NTB Scanpix
HEKTISK DØGN: Det er utrolig hvor mange opplevelser du kan få med deg på et døgn i København. Foto: Shuterstock / NTB Scanpix Vis mer

11.30, søndagsbrunsj: Uansett om det ble pubrunde eller ikke - nå er du garantert sulten og klar for enda mer mat. Dette er ikke tiden for å telle kalorier, så ta turen til et av de klassisk danske brunsjstedene, som serverer smørrebrød, øl og snaps. Å spise dansk rugbrød med «flæskesteg med svor» gjør noe med deg som menneske!

Hvordan får danskene svoren så sprø og deilig? Vår favoritt er det Det lille Apotek, på hjørnet av Lille Kannikestræde og Store Kannikestræde. Det Lille Apotek er Københavns eldste restaurant, og har eksistert siden 1720. Både mat og atmosfære er sjeldent bra, og H.C. Andersen hadde stambord her!

13.00, kulturelt påfyll: Viktig med litt åndelig påfyll også. Særlig etter en diett bestående av bortimot 12 000 kalorier per måltid. Ta for eksempel turen til Kunstforeningen På Gamle Strand, bare en kort spasertur fra Det Lille Apotek. Der har de nesten alltid spennende utstillinger.

SISTE LITEN: En siste shopping-runde før flyet tar deg hjem? Foto: VisitCopenhagen
SISTE LITEN: En siste shopping-runde før flyet tar deg hjem? Foto: VisitCopenhagen Vis mer

14.00, siste liten-shopping: Liberale dansker har selvsagt søndagsåpne butikker, i hvert fall på Strøget, så her er det mulig å få med seg det du ikke klarte i går.

Gamle Strand ligger bare et par kvartaler unna Strøget, så her er det mulig å få brukt kortet en siste gang eller to. JD har superbra utvalg av joggesko, & Other Stories har nydelige kåper, fine støvletter og deilige strikkeplagg, Companys har alle de danske trendmerkene i samme butikk og New Yorker er en favoritt hos de yngste, da de ofte har helt elleville tilbud.

16.00. takk for nå: Ettermiddagsfly hjem er perfekt, da får du tid til å pakke ut kofferten og sette rumpa ned i sofaen hjemme før helgen er over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!