Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik slipper du hodepine når du flyr

Her er triksene for å unngå hodepine på flyet.

Unngå stress: Med gode forberedelser og mindre tidspress kan du unngå trøbbel på reisen.
Unngå stress: Med gode forberedelser og mindre tidspress kan du unngå trøbbel på reisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reisen du gledet deg til blir ødelagt fordi du får en dundrende hodepine. Her er årsaken og hva du kan gjør for å unngå trøbbel.

- Flyreisehodepine («Aeroplane headache») antas å skyldes hurtige endringer i lufttrykket.

- Ellers kan det jo også være de vanlige utløsende faktorene for hodepine ulike former for stress eller noe du har spist eller drukket som virker som en trigger, sier Lars Jacob Stovner ved Institutt for nevromedisin ved NTNU i Trondheim.

Hodepine
- Flyreisehodepine beskrives som en egenartet hodepine som gjerne er av kort varighet. Den er ganske kraftig, ofte ensidig, og gir seg vanligvis ganske fort, enten når man kommer opp i luften eller når flyet har landet igjen, sier Lars Jacob Stovner, som er professor i nevrologi og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

Han er også styremedlem i stiftelsen «Lifting the Burden» med offisiell relasjon til WHO.

- Det er begrenset med forskning rundt dette temaet, men mange av oss kjenner igjen problemet med trykk i bihulene som kjennes som propper i ørene. Dette kan de fleste av oss blåse ut ved å holde for nesa og blåse luft i nesa.

- Men dersom man har bihulebetennelse i kombinasjon med flyreise kan det være helt tette kanaler til ørene og bihulene og vanskelig eller umulig å utlikne trykket. Dette er veldig smertefullt.

Dropper sjokoladen
Erfarne flypassasjerer unngår gjerne mye alkohol - særlig rødvin - i det siste døgnet før flyreisen. Mange melder også om problemer etter å ha drukket sukkerholdig drikke, spist sjokolade eller spist sterke oster før flyreisen.

- Å ikke drikke rødvin, spise sjokolade eller sterke oster er noe omdiskutert og ikke så mye forsket på ennå. Men det er mange flyreisende som sier at de kjenner økt hodepine etter å ha drukket eller spist dette.

- Om det er fysisk eller psykisk reaksjon vet vi ikke så mye om, sier Lars Jacob Stovner.

- Men det er alltid lurt å drikke vann før og under flyturen, sier Stovner.

- Inne i flyet er det tørrere luft enn vi ellers er vant til, og dette fører til uttørring av kroppen. Dessuten er det lavere trykk inne i flyet enn på bakken. I et fly blir det ikke mer enn 80 prosent av vanlig trykk og dette kan føre til at noen får hodepine, sier Stovner.

Stresstrøbbel
- I tillegg kommer dette med stress. Vi har det kanskje travelt for å rekke flyet, er stresset i sikkerhetskontrollen og i forhold til møter eller opplevelser. Det kan føre til det mange kjenner som stresshodepine. Mange slapper av først når man har satt seg i flysetet. Da kommer hodepinen.

- Når det gjelder tipset om å ta ibuprofen-medikamenter et par timer før reisen er det en del som sier at dette har en god forebyggende effekt, men man kan ikke utelukke placeboeffekten, sier Stovner videre.

- For migrene-plagede kan flyreiser utløse anfall. Det kan skyldes årsakene som er nevnt, men også værforandringer, sterke lukter og lyder, tørr og resirkulert luft - og framfor alt, stress.

TIDLIG: Møt opp i god tid. Foto: Scanpix
TIDLIG: Møt opp i god tid. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!