Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik snakker tvillinger sammen

Seks tvillingvideoer du kommer til å elske.

TVILLINGER: Tvillinger har alltid noen å leke med, snakke med, le med og krangle med. ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com
TVILLINGER: Tvillinger har alltid noen å leke med, snakke med, le med og krangle med. ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com Vis merEr du en av dem som ennå ikke har sett videoen av de små tvillingene som har en engasjert samtale ved hjelp av babling og kroppsspråk?

Da bør du umiddelbart sette av to minutter og klikke på den første videoen i denne artikkelen. Ta gjerne en kikk på de fem andre også, i tillegg til de fantastiske klippene av babyer med latterkrampe.

Fordelene med å være tvilling

Er du selv mamma eller pappa til tvillinger? Trolig kommer barna dine til å sette pris på at de kom til verden samtidig.

- Jeg tror det er nesten bare fordeler med å være tvillinger. Som tvilling har du en å være sammen med fra dag én. Du har alltid en rollemodell du kan lære av, sier Ingun Ulven Lie, leder i Tvillingforeldreforeningen.

Hun forteller at tvillinger trigger hverandre til å lære nye ting, og de konkurrerer på en sunn måte. Når den ene lærer å gå, vil den andre sannsynligvis lære å gå kort tid etterpå.

Kjemper om oppmerksomhet

Samtidig må de i større grad enn vanlige søsken kjempe om foreldrenes oppmerksomhet, og mange foreldre har dårlig samvittighet fordi de frykter at de ikke gir hvert enkelt barn nok individuell oppmerksomhet. Det er det ingen grunn til å ha, mener Ulven Lie.

- Undersøkelser viser at tvillinger scorer veldig høyt på det meste. Det blir dyktige og bra folk av dem.

Slurvete språk

Tvillingforeldre er ofte ekstra opptatt av barnas språkutvikling. Tvillingforeningen arrangerer derfor jevnlige kurs med språkutvikling som tema.

Forskning viser nemlig at tvillinger kan ha et mer slurvete språk og enklere ordforråd enn andre barn, selv om dette ikke er hovedregelen.
Snakker for den andre

Årsaken kan være at tvillinger ofte er for tidlig fødte og har lav fødselsvekt, i tillegg det faktum at foreldrene kanskje har mindre tid enn andre foreldre til å følge opp språkutviklingen til hvert enkelt barn.

Noen opplever også at den ene tvillingen er dominerende og hele tiden snakker for den andre. Andre tvillinger har en tendens til å avbryte hverandre, slik at de aldri får muligheten til å snakke ferdig.Tvillingspråk?

Dessuten kan det se ut til at tvillinger ofte utvikler sine egne og interne måter å kommunisere på, uten at det nødvendigvis går utover den generelle språkutviklingen.

- De har ikke sitt eget tvillingspråk, men de bruker språklige forenklinger, blant annet ved å utelate og forenkle lyder. De gjør også enlinger, men grunnen til at det kan virke som om tvillinger har sitt eget språk, er at de skjønner hverandres forenklinger og kroppsspråk. Det kan også jevngamle kamerater gjøre, men det blir tydeligere med tvillinger fordi de lever tett sammen og kjenner hverandre så godt, forklarer logoped Grethe Ulven, som selv er tvilling.

Bør leke med andre også

- Det positive er at de alltid har en de kan kommunisere med og bruke språket sitt sammen med. Kanskje lærer de tidlig å dele og vente på tur. De vet også at de ikke kan få foreldrenes fulle oppmerskomhet hele tida, fortsetter Ulven.

Men selv om tvillinger alltid har hverandre, er det viktig at de også lærer seg å leke og kommunisere med andre barn, understreker logopeden.

- Foreldrene bør dessuten legge opp til gode kommunikasjonsregler hjemme. Unngå å avbryte hverandre, sier Ulven, som mener foreldrene ikke bør forklare eventuelle språkvansker med at barna er tvillinger.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Foreldre og Barn. Les mer.

Les også:
Dette visste du ikke om tvillinger
Først tvillinger, så sekslinger
Tvillinger med ulik hudfarge


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media