Slik søker du i skattelistene

Nå kan du få vite hvem som er nysgjerrig på hvor mye du tjener.

IKKE LIKE LETT Å SNOKE: Årets skattelister blir lagt ut 17. oktober. Men det er ikke lenger like lett å sjekke hva naboen tjener. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IKKE LIKE LETT Å SNOKE: Årets skattelister blir lagt ut 17. oktober. Men det er ikke lenger like lett å sjekke hva naboen tjener. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skattelistene for inntektsåret 2013 finner du på skatteetaten.no etter at siste skatteoppgjør er klart, 17. oktober 2014.  For å søke i skattelistene på skatteetaten.no må du logge deg inn via ID-porten med MinID.

Men nå er det ikke lenger fritt fram for å søke på hvem man vil uten at det blir oppdaget.

Fra i år kan du nemlig få vite hvem det er som har søkt på deg i skattelistene.

- Ved å klikke på en fane inne i søket får du en statistikk som viser hvem som har søkt på deg. Du får opp navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten Mariken Holter.

16 års grense Det blir innført 16 års aldersgrense på søk i skattelistene.

Skattedirektoratet foreslo opprinnelig en aldersgrense på 18 år, men dette mente Finansdepartementet at var for høyt, og justerte det ned til 16 år.

Skattelistene inneholder følgende opplysninger:skattyternes navn,postnummer, poststed,fødselsår (organisasjonsnummer for selskaper), nettoformue, nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag) og utliknet skatt.

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene. Dette gjelder både skattelistene som legges ut på skatteetaten.no og skattelistene som distribueres til pressen.

Skattelistene for personer skal ikke inneholde: • opplysninger om personer med sperret adresse gitt i medhold av lov om folkeregistrering • opplysninger om personer der opplysningene som inngår kan røpe et klientforhold • opplysninger om personer som var 17 år eller yngre ved inntekstsårets utgang • opplysninger om personer uten fast bopel • opplysninger om avdøde personer
-Færre vil snoke -De nye reglene innebærer at personvernet styrkes betydelig for enkeltindividet, mener avdelingsdirektør Kim Ellertsen i Datatilsynet.

-Nå kan jeg bare ved å logge med selv inn, sjekke hvem som har søkt meg opp i skattelistene. Det vil trolig føre til at færre snoker. Jeg tror det gjør noe med oss at vi blir sett i kortene, og de fleste vil nok tenke seg om to ganger før de søker noen opp i skattelistene heretter, sier han.

Opprinnelig var hensikten med åpne skattelister at vi kunne lese korrektur av hverandre slik at futen ikke drev med forskjellsbehandling, påpeker Ellertsen.

- Nå har vi andre mekanismer i samfunnet som ivaretar den funksjonen. Offentlighetens interesser vil fortsatt ivaretas ved at pressen får en elektronisk kopi av skattelisten, mener han.

Med strengere regler unngår man kanskje en del uheldige episoder som konsekvens, tror Ellertsen.

- Vi har sett eksempler på barn og unge som blir mobbet fordi foreldrene ikke hadde høy nok inntekt, eller at likningen blir misbrukt til å drive masseinnhøsting av hvor alle rikingene bor. De nye reglene har etter alle solemerker lagt en demper på slike uønskede konsekvenser, sier han.

Reglene rundt skattelistene er blitt strengere de siste årene. I 2011 ble reglene endret slik at man måtte logge seg inn for å kunne benytte seg av skattelistene. Det ble heller ikke lenger tillatt for pressen å publisere søkbare skattelister på sine nettsider.

Da den blåblå regjeringen la fram regjeringsplattformen sin i fjor høst, varslet Høyre og Frp om at de ønsket å kutte tilgangen til søk i skattelistene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer