Søk i skattelistene

Slik søker du i skattelistene

Så enkelt kan du se hvem som søker på deg. 

SJEKK HVEM SOM SNOKER: Slik søker du i skattelistene og sjekker hvem som har «snoket» på deg. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen blir skattelistene for inntektsåret 2015 tilgjengelige for presse og publikum. Den nedadgående søketrenden blant folk flest fortsetter.

Skatteetaten ser en betydelig nedgang i folks interesse for å søke etter informasjon om andres formue og inntekt, etter at ordningen med loggføring av hvem som søker i skattelistene trådte i kraft i 2014.

- Antall søk er redusert til en tiendedel, antall søkere nær halvert og folk er ikke lenger like opptatt av å sjekke hvem som har sett på deres skattetall, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter.

Siden oktober i fjor er det foretatt over 1,5 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på i underkant av 470.000 unike innlogginger. Tilsvarende tall for inntektsåret 2012 er 16,5 millioner søk fordelt på nær 927 000 unike innlogginger.

Hvordan søke i skattelistene?

Skattelistene for inntektsåret 2015 vil bli tilgjengelig på skatteetaten.no. For å søke i skattelistene må du logge deg inn via ID-porten med MinID. Det er bare siste års skattelister som er tilgjengelig for søk.

Hva inneholder skattelistene?

Skattelistene inneholder følgende opplysninger:

• skattyternes navn

• postnummer

• poststed

• fødselsår (organisasjonsnummer for selskaper)

• nettoformue

• nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag, nettoinntekten omfatter ikke tillegg i alminnelig inntekt etter skatteloven § 10-42)

• utliknet skatt

Skattelistene inneholder ikke dette:

  • Opplysninger om personer med sperret adresse (gitt i medhold av lov om folkeregistrering) opplysninger om personer der opplysningene kan røpe et klientforhold
  • Opplysninger om personer som er 17 år eller yngre ved inntektsårets utgang
  • Opplysninger om personer uten fast bopel
  • Opplysninger om avdøde personer

Du kan finne ut hvem det er som har søkt på deg i skattelistene. Ved å klikke på en fane inne i søket får du en statistikk som viser navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt på deg.

- Er det mange som sjekker om andre har søkt på deg?

- Ja, vår statistikk viser at det er mange som sjekker om en selv er blitt søkt opp i skattelistene, sier pressesjef i Skatteetaten Merete Jebsland til Dagbladet.

Skattelistene inneholder følgende opplysninger:skattyternes navn, postnummer, poststed, fødselsår (organisasjonsnummer for selskaper), nettoformue, nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag) og utliknet skatt.

Egne avtaler

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene. Dette gjelder både skattelistene som legges ut på skatteetaten.no og skattelistene som distribueres til pressen.

Pressen har egen avtale om bruk av skattelister

Pressen får utlevert skattelister til journalistiske formål, men skriver under en avtale som regulerer bruken.

- Pressen forplikter seg gjennom avtalen til at hele eller deler av skattelisten ikke skal legges ut på internett eller gis til andre, men kan omtale enkeltpersoner og publisere topplister, opplyser Mariken Holter.

Skatteoppgjøret for 2015 klart

Denne uken ble også årets siste skatteoppgjør for 2015 klart. Det samlede skatteoppgjøret viser at 4,1 millioner personlig skattytere til sammen har betalt 478 milliarder kroner i skatter og avgifter. Tallene omfatter lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende.

Med årets siste skatteoppgjør har til sammen 75 prosent av skattyterne, fått igjen totalt 40 milliarder kroner på skatten. Det gir et beløp på 13.000 kroner i gjennomsnitt til gode. Tilsvarende beløp for de nær 800.000 skattebetalerne som har fått restskatt, er 23 milliarder kroner. Det vil si 29.000 kroner i snitt.

Slik søker du i skattelistene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer