Slik sparer du mest på tax-free

Se vår prisoversikt.

PÅ HANDEL: Vidar Haug og Emilie Schellhorn, med sønnene Emil (4) og Markus (10 mnd), ser etter gode kjøp. — Det en del av turen å gå her og titte litt, sier Emilie, før hun godkjenner Emils valg - lakrispiper. Foto: Sveinung Uddu Ystad
PÅ HANDEL: Vidar Haug og Emilie Schellhorn, med sønnene Emil (4) og Markus (10 mnd), ser etter gode kjøp. — Det en del av turen å gå her og titte litt, sier Emilie, før hun godkjenner Emils valg - lakrispiper. Foto: Sveinung Uddu YstadVis mer

Det er tusener å spare på å handle avgiftsfritt før eller etter reisen. I tillegg til de tradisjonelle varene innen alkohol og tobakk er det fortsatt mange røverkjøp i kosmetikkavdelingen. Nøyaktig hva du sparer mest på, avhenger på flyplass og butikk, og avtalene de har med produsenter.

- Vi har forhandlet fram gode priser på 100 ml-flaskene med parfyme. Mens du på mange andre flyplasser kan spare mest på å kjøpe 50 ml, er det her mest å spare på de store flaskene, sier Kyrre Grønvold i Travel Retail Norway.

På Diors parfyme J'Adore kan du på Gardermoen spare 60 prosent sammenlignet med billigste oslopris. Mannfolk kan spare 65 prosent på Boss Bottled.

Også innenlands Du trenger ikke reise utenlands for å benytte deg av disse prisene.

- Alle som reiser fra Gardermoen, også innenlandsreisende, kan handle på Travel Value til samme priser som tax-free, sier Grønvold.

GODT KJØP: Kalle Eriksson anbefaler Castel GioCondo Brunello du Montalcino — Det er en god vin, både til mat og alene. Her får du mye for pengene, sier Eriksson. Foto: Sveinung Uddu Ystad
GODT KJØP: Kalle Eriksson anbefaler Castel GioCondo Brunello du Montalcino — Det er en god vin, både til mat og alene. Her får du mye for pengene, sier Eriksson. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Utvalget er også omtrent det samme som i den avgiftsfrie Duty Free. Men alkohol og tobakk er forbeholdt utenlandsreisende.

- Nordmenn er ekstremt glad i Cognac og akevitt, men vi selger også stadig med whisky, sier Grønvold.

Er det mest mulig sparing du er ute etter, råder Grønvold til å gå etter produkter som er billige i produksjon.

- Du sparer aller mest på akevitt, gin og vodka, som har lav innkjøpspris. For Cognac og whisky som er dyre i produksjon, er marginene mindre, sier Grønvold.

Slik sparer du mest på tax-free

Også for vin er det mest å spare på mellomsjiktet. Jo høyere pris, jo mindre marginer.

1800 kroner spart Vidar Haug og Emilie Schellhorn, på vei hjem fra fem dager familieferie i Paris, har gått for nettopp røverkjøpene. Med vodka, kartongvin og sigaretter til en kollega blir forskjellen fra oslohandelen stor.

- Vi sparer vel på alt, både sprit, røyk og vin, sier Haug, før Grønvold skyter inn;

- På dette har du spart 1700-1800 kroner.

Ekslusivt på utreise Er det de eksklusive merkene du er ute etter, er det på utreise du kan meske deg.

- Det er på vei ut av landet folk kjøper de spesielle, dyrere varene. Kanskje skal man kose seg på ferie. På vei hjem rasker man bare med seg noe til gullrekka. Derfor har vi et bredere utvalg ved avgang enn ankomst, sier Grønvold.

Slik sparer du mest på tax-free

På alle tre butikker har de månedens tilbud, som alltid er 30 prosent avslag av tax-free-pris. Det er også tilbud på alkohol, men disse er i henhold til norsk lov ikke så tydelige. Se etter hylleetiketter i rødt og gult.