Slik sparer du tid og penger på oppvasken

Triksene som får deg raskere bort fra kjøkkenbenken.

VERDT Å KUNNE: Det finnes mange triks i hvordan du bør stable inn i oppvaskmaskinen din. Illustrasjonsfoto: Colourbox
VERDT Å KUNNE: Det finnes mange triks i hvordan du bør stable inn i oppvaskmaskinen din. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Selv om du er eier av den perfekte oppvaskmaskinen, er det ikke derimot gitt at oppvasken forsvinner effektivt, og kommer ut skinnende rent.

Hvis du derimot lærer deg noen enkle triks som å fylle opp oppvaskmaskinen på riktig måte, blir ikke bare serviset ditt renere, du kan også spare både tid og penger.

Unngå glasskorrosjon Leder for forbrukerservice i Lilleborg påpeker at du først og fremst ikke bør kople oppvaskmaskinen på varmtvannsinntaket.

- Ved bruk av for varmt vann under første skylling kan matrester brennes fast på oppvasken i stedet for å skylles av. Dessuten øker risikoen for glasskorrosjon ved bruk av for varmt vann.

- Dersom du ikke har spesielt hardt vann er det ikke nødvendig å benytte maskinens funksjoner for å redusere vannhardheten. Dette vil avionisere vannet, noe som øker risikoen for glassangrep.

Slik fyller du oppvaskmaskinen Tipsene nedenfor er hentet fra nettstedet wikiHow og forklarer deg hvordan du skal fylle i oppvaskmaskinen på en mest mulig effektiv måte, slik at du også får et renere resultat.

1. Fjern eventuelle gjenværende matrester med gaffelen eller servietten.

2. Det er ikke gitt at for eksempel riskorn og frø går av i oppvaskmaskinen. Hvis du opplever at slikt sitter fast på tallerkene når vasken er ferdig, fjerner du det, og sørger for å gjøre en bedre jobb med fjerning av matrester neste gang.

3. Skyll, men bare hvis det er nødvendig. Ikke alle oppvaskmaskiner krever at det skylles før lasting. Noen oppvaskmaskiner og oppvaskmidler faktisk gjøre en bedre jobb hvis de har noe å fjerne.

Dersom tallerkenene ikke kommer ut rene, bør du vurdere å skylle det i forkant. Det er enklest å skylle straks etter at du har brukt fatet, før maten tørker og stivner.

4. Kjenner du oppvaskmaskinen din godt, vet du som regel hva som kommer av i vasken, og hva som blir sittende fast. Proteiner som egg og ost som har tørket krever ekstra oppmerksomhet.

Fyll disse elementene med varmt såpevann og la dem ligge litt før du legger dem i oppvaskmaskinen

5. Det rette maskinoppvaskmiddelet kan utgjøre stor forskjell på hvor mye skylling du må du gjøre før du setter inn i maskinen. Les produktanmeldelser eller bare prøv deg fram for å finne det merket som fungerer best for deg.

6. Sett tallerkene inn i sporene i den nederste delen av oppvaskmaskinen. Sett dem med fronten mot midten. Prøv å holde alle flater separert og tilgjengelig for vannstrømmene.

7. Plasser kopper, glass, og skåler i den øverste delen av oppvaskmaskinen. Stable boller pent på skrått, slik at vaskemaskinmiddelet kommer til.

I følge Lilleborg bør du vask plastkopper og plastboller for hånd. De bruker ofte veldig lang tid på å tørke i maskin, og kan være dryppende våte når man tar de ut. Dette kan påvirke øvrig oppvask, slik at den heller ikke tørker raskt.

8. Sett tupperware og andre plastgjenstander på topphyllen. Fordi varmeelementet i de fleste oppvaskmaskiner er på bunnen, kan plastelementer smelte eller bli deformert hvis de plasseres nederst.

9. Plasser potter og panner med åpen side ned, i den nederste delen av oppvaskmaskinen.

10. Fyll bestikkurven med kniver, gafler og skjeer. Skarpe kniver plassert stående i bestikkurven kan være farlig, disse bør du legge ned i den øverste kurven.

• Fordel bestikk løst slik at vannet kan nå dem. • Veldig lange bestikk kan blokkere spylearmen. Disse bør legges ned i den øvre kurven. • Teskjeer bør settes i en spesiell "skjekupé" hvis tilgjengelig. • Ikke bland sølv og rustfritt stål i den samme kurven, siden dette kan forårsake misfarging og rustflekker 11. Legg større kjøkkenredskaper horisontalt over den øverste delen av oppvaskmaskinen. Legg serveringsskjeer vendt nedover slik at vann ikke samles i dem.

Ikke vask gode kokkekniver i oppvaskmaskinen. Skarpe kniver blir ofte sløvere av vaskeprogrammet ved å gni seg mot andre elementer. Vask gode kniver for hånd, spesielt hvis de har trehåndtak.

12. Sett skjærebrett på "utsiden" av den nederste delen av oppvaskmaskinen hvis de ikke passer inn i sporene.

13. Sørg for at knuselige gjenstander ikke berører hverandre, da de kan lett bevege på seg under vaskesyklusen.

14. Fyll oppvaskemiddel til den angitte linjen, eventuelt en oppvasktablett.

Skaar påpeker at du absolutt ikke bør overdosere. Du skal bruke den minste mengden som kreves for å få oppvasken ren.

- Kontroller i bruksanvisningen hvor mye vann maskinen din tar inn under oppvasken. Doseringen bør ikke overskride fire gram per liter oppvaskvann, og ofte er det tilstrekkelig med atskillig mindre.

15. Hvis oppvaskmaskinen din har en funksjon for glansemiddel/skyllemiddel som, fyll med dette til utpekt linje.

Skaar forklarer til Bonytt.no at ved vanlig bløtt vann bør doseringen stilles på to milliliter.

- Har man hardt vann kan doseringen økes til seks millimeter. Glansemiddel brukes for en tørrere oppvask, forhindrer vannskjolder og gir ekstra glans.

Skyllemiddelet trenger du ikke å etterfylle hver gang du kjører oppvaskmaskinen, men gjør det gjerne annenhver uke eller i henhold til bruksanvisningen.

Unngå fuktig luft Skaar råder til å kun bruke oppvaskmaskinen når du er hjemme, slik at du får åpnet døren med en gang den er ferdig.

- På denne måten vil den fuktige luften forlate maskinen så fort som mulig. Da vil glassene tørke fort, noe som vil minske faren for glasskorrosjon.

- Å sette oppvaskmaskinen på over natten er ikke gunstig fordi glassene da blir stående veldig lenge i fuktig luft, påpeker hun.

Vask dette for hånd Ifølge Beha Elektro AS bør du unngå å kjøre følgende gjenstander i oppvaskmaskinen:

• Bestikk med treskaft, porselens- eller perlemorsskaft • Plastikk som ikke er varmebestandig • Gammelt bestikk med limt skaft • Bestikk med gummiskaft • Tinn og kobber artikler • Stålbestikk som ikke er rustfritt • Trefat • Artikler laget av syntetiske fibre Høyt skal den være Line Marie Bjørnstad er interiørarkitekt og driver Interiørtips.no. Hun opplyser til Bonytt.no at lokasjonen av oppvaskmaskinen også betyr noe.

- Det er alltid lurt å plassere oppvaskmaskinen i arbeidshøyde, det vil si at den er plassert opp fra gulvet i høyskap.

Ved å plassere maskinen høyt unngår du ikke bare potensielle ryggplager, du får også god oversikt over innsiden når du setter inn og tar ut serviset, noe som igjen kan spare deg for unødvendig tid.

Kilder: wikiHow.com, lilleborg.no, beha.no

Les også:

Slik får du en mosefri plen

Slik vasker du opp riktig

Slik vasker du taket

Skjul de stygge søppeldunkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.